Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi”

Merhum Hacı Ömer Sabancı'nın sağlığında bir yaşam felsefesi olarak kabul ettiği "Bu Topraklardan Kazandıklarımızı Bu Toprakların İnsanlarıyla Paylaşmak..." ilkesini benimseyen Sabancı kardeşler, bu düşünceden yollarına devam ederek, hayır işlerini düzenli bir şekilde yürütebilmek amacıyla 1974 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı (Sabancı Vakfı)'nı kurdulardır.

Haberin Devamı

Sabancı Vakfı, o gün bugündür, Türkiye’de eğitime, kültürel ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak ve bireylerin hayatında fark yaratmak amacıyla çalışıyor.

Temel değerleri “İnsan Sevgisi”, “Paylaşma”, “Öncülük” ve “Samimiyet” olan Vakfın Faaliyet Alanlar ise; “Eğitim”, “Kültür-Sanat” ve “Sosyal Değişim”. Sabancı Vakfı’ nın “Sosyal Değişim” alanındaki faaliyetleri;

· Sabancı Vakfı Hibe Programları

· Fark Yaratanlar Programı

· Sabancı Vakfı Seminerleri

· Uluslararası İlişkiler ve

· Toplumsal Katkılar’ ı içeriyor.

Sabancı Vakfı tarafından, “Hibe Programları” kapsamında, desteklenen “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi”, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülüyor. Aralık 2021’de başlayan, açılış toplantısı 23 Şubat 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Proje’ nin Aralık 2024 tarihinde tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

Gençlerin eğitim ve işgücü piyasasındaki durumlarını ve sorunlarını tamamlamaya yönelik olarak eğitimde ve istihdamda olmayan gençler için NEET (Not in Employment Education or Training) kavramı kullanılıyor. NEET grubu içerisinde kadınların çarpıcı bir şekilde daha büyük bir paya sahip olduğu görülüyor.

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi; ne eğitimde ne istihdamda yer alan NEET genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını daha görünür hale getirmeyi, bu sorun ve ihtiyaçların karşılanması için mekanizmalar oluşturmayı amaçlıyor. Bu proje ile ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesi sağlanarak toplumsal ve ekonomik hayata katılımları artırılmış olacak.

Projenin hedef kitlesi 18-29 yaş grubundaki iş aramayı bırakmış, aktif olmayan, çeşitli engeller nedeniyle eğitimini tamamlamamış, gelecek beklentisi ve hak farkındalığı olmayan, “görünür olmayan” ve aktif olarak iş arayan, işsiz, eğitim ve istihdama dahil olmak isteyen, “erişilebilir” NEET kadınları. Projenin hedefleri ise;

· NEET kadınların sorunlarını ve ihtiyaçlarını vurgulayarak ilgili kurumların çalışmalarını desteklemek

Haberin Devamı

· NEET kadınların farkındalığını artırmak ve güçlenmelerini sağlamak

· Erişilebilir NEET kadınların becerilerini ve istihdam fırsatlarını iyileştirmek

Söz konusu proje on bir pilot ilde uygulanıyor. Pilot iller: Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin, Trabzon ve Van.

Türkiye'de ne eğitimde ne istihdamda yer alan 18-29 yaş grubundaki gençlerin oranı % 34.7; erkeklerin oranı % 24 iken kadınlarda bu oran % 50.5’e çıkıyor. Türkiye'de 3 milyon 554 bin genç kadın ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor.

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi Faaliyetleri:

· Saha Araştırmaları, Mevcut Durum ve İhtiyaç Analizi

· Kapasite Geliştirme ve Farkındalık Eğitimleri

· Mesleki Beceri Eğitimleri

· Mentorluk ve Staj

Haberin Devamı

· Fırsatlar Haritası İçeren Dijital Ortam

· Farkındalık Kampanyaları

· Uluslararası Sempozyum

· Yenilikçi Proje Yarışması

· Hibe Programı

şeklinde sıralanıyor.

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamında hayata geçen mentorluk programı ise, 18-29 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET) genç kadınların iş ve eğitim hayatına katılımına destek olmak için hazırlanan bir danışmanlık hizmeti.

Mentorluk programı, 18-29 yaş aralığındaki NEET genç kadınlar ile farklı sektörlerde çalışan, kariyerinde ilerlemiş kadınları bir araya getirerek; genç kadınların iş hayatına katılmalarına ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefliyor. Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Mentorluk Programı’ nın 2023 yılı başvuruları tamamlanmış durumda.

Haberin Devamı

Genç kadınların eğitime ve istihdama katılımını desteklemek amacıyla hayata geçen Mentorluk Programı’ na hem farklı sektörlerde çalışan ve mentorluk desteği vermek isteyen kadınlardan hem de 18-29 yaş arasındaki NEET genç kadınlardan yoğun başvuru alındı. Çevrimiçi olarak gerçekleşecek program kapsamında, mentor-menti eşleşmelerinin tamamlanmasının ardından görüşmelere başlanacak.

Ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesini sağlayarak toplumsal ve ekonomik hayata katılımlarını artıracak olan bu projenin, kadınlarımızı olduğu kadar ülkemizi de güçlendireceğine inanıyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle… 

Haberin Devamı

Not: Yarın izne çıkıyorum. 14 Temmuz’ da yeniden görüşmek üzere, sağlıklı ve mutlu günler diliyorum Sizler’ e.

Yazarın Tüm Yazıları