Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Ekim 2023’ te işlenen kadın cinayetleri

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Ekim ayında da önlenebilir ancak önlenememiş kadın cinayetleri eksik değildi hayatımızdan. Bilebildiğimiz kadarıyla 17 kadın erkek şiddetine kurban gitti geçtiğimiz ay.

Mersin’de hemşire Ayfer Kaya, boşanma aşamasında olduğu eşi Şuayip Kaya tarafından, çalıştığı Mut Devlet Hastanesi’ nin otoparkında vurularak öldürüldü. Oysa ki Ayfer Hemşire’ yi katleden failin uzaklaştırma kararı bulunuyordu. Şuayip Kaya, eşini katlettikten sonra aynı silahla intihar etti. Çift, biri kanser tedavisi gören, on ve dört yaşlarında iki çocuk sahibiydi. 

Adana’nın Yüreğir ilçesinde yaşayan Ayşe Cebeci, evli olduğu İbrahim Cebeci tarafından baltayla öldürüldü. DHA’ nın haberine göre, fail Cebeci cinayetin ardından muhtarlığa giderek eşini öldürdüğünü itiraf etti. 

Haberin Devamı

Gürcistan uyruklu Banesha Mamisheva 67 yaşındaydı. Öldürüldükten günler sonra, metruk bir binada cansız bedeni bulundu. Mamisheva’ nın para karşılığı ilişkiye girmek için tartıştığı Murat Baytar tarafından, başına taşla vurularak öldürüldüğü; şüphelinin cinayetin ardından olay yerine üç kez gidip kadının yaşayıp yaşamadığını kontrol ettiği ortaya çıktı. 

Konya’nın Akşehir ilçesinde yaklaşık dört aydır kayıp olarak aranan otuz beş yaşındaki Bedriye Kılıç’ı, eşi Tayfur Kılıç’ın boğarak öldürdüğü ortaya çıktı. Tayfur Kılıç, eşini boğarak öldürdükten sonra cesedi otomobile taşıyıp Akşehir-Isparta karayolu üzerinde dağlık bir alandaki uçuruma attığını itiraf etti. Bedriye Kılıç’ın cansız bedeni dokuz gündür aranıyor olmasına karşın henüz bir sonuç elde edilemedi. 

Ankara’da, yirmi iki yaşındaki Beyzanur Kaya, üç yıldır birlikte olduğu sevgilisi Ege Rüştü Akoğlu tarafından, ruhsatsız tabancayla vurularak öldürüldü. Akoğlu ifadesinde, kadın katili erkeklerin çoğunun yaptığı gibi, öldürdüğü kadını suçladı, Beyzanur’ un tartışma sırasında silahı eline aldığını, o sırada patladığını ileri sürdü.

Osmangazi ilçesinde oturan Nevrigül Alan, bir yıl önce evini terk edip altı yaşındaki oğlunu da yanına alarak İznik’te oturan ailesinin yanına gitti. Nevrigül Alan’ ın üç yaşındaki oğlu ise babasında kaldı.

Haberin Devamı

Gemlik’te yaşayan dedesini ziyaret ettikten sonra küçük oğlunu görmek için eşinin evine gideceğini söyleyen Nevrigül Alan’ dan, 3 Eylül’ den sonra haber alınamadı. Kırk beş gündür arama çalışmaları devam ederken iki gün önce 112 Acil Çağrı Merkezi’ne Gemlik ilçesi Umurbey Mahallesi’ ndeki bir zeytinlikte ceset olduğu ihbarı geldi. Bunun üzerine olay yerine giden ekipler ağaca asılı haldeki cesedin Nevrigül Alan’ a ait olduğunu belirledi.

Nevrigül Alan’ ın eşiyle, altı yıl önce, on altı yaşında kaçarak evlendiği ve şiddetli geçimsizlik yaşayınca da terk ettiği belirtildi. 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi olan Elvin Özütaştan ve erkek arkadaşı Fehmi Kaan Berberoğlu sokakta yürürlerken, bir süre Özütaştan ile birlikte olduğu iddia edilen Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ nde polis memuru olan Adnan Erman Özbek ile karşılaştılar. Aralarında başlayan tartışmanın büyümesi ile Özbek, beylik tabancasını çıkarıp peş peşe ateşledi.

Haberin Devamı

Özütaştan ile Berberoğlu vücutlarının birçok yerine isabet eden mermilerle yere yığıldı. Hastaneye kaldırılan Özütaştan tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Eski milli yüzücü olduğu belirtilen ve saldırı sırasında beli, sırtı ve ikisi sağ, üçü de sol omzuna olmak üzere toplam yedi kurşunla yaralanan Berberoğlu’ nün ise tedavisi sürdürülüyor. Ancak kendisinin hayati tehlikesinin devam ettiği belirtiliyor.

Meslektaşları tarafından aranan polis memuru Özbek ise, dün Güzelbahçe’deki evinde başına dayadığı tabancasıyla intihar etti. Öte yandan yaşadığı Konya’dan İzmir’e gelen Derviş Özütaştan, “Kızımın iki çocuğu var. Adnan Erman Özbek rahatsız ediyordu. Benim de son zamanlarda haberim oldu. Olaydan kısa süre önce kızımı ‘seni kurşun yağmuruna tutacağım’ diyerek tehdit etmiş.. Kızım, olaydan birkaç saat önce beni aradı ve ‘baba hayati tehlikem var’ dedi. Bunun üzerine Konya’ dan yola çıktım sonra kötü haberi aldık.” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Fulya Aslan 31 yaşındaydı. Gaziantep’te annesiyle birlikte yaşıyordu. İki çocuğu vardı. Bir süre görüşüp ayrıldığı Erkan Dağcı isimli erkek tarafından, tabancayla öldürüldü. Dağcı, Fulya’ nın annesi Gülçin Gürkan’ı yaraladıktan sonra, yaşamına son verdi. 

Hatice Demir 21 yaşındaydı. Adana’da, bir yıl önce evlendiği kocayla yaşıyordu. Dört aylık hamileydi. Eşi Emrah Demir tarafından, karnındaki bebeğiyle birlikte öldürüldü. Demir, sonra da sokağa çıkıp, cinayeti ilan etti.

Emrah Demir, eşini birlikte televizyon izlemek istememesi nedeniyle çıkan tartışmada öldürdüğünü söyledi. 

Münevver Ayan 60 yaşındaydı. Ankara’da yaşıyordu, evliydi. Yıllardır temizlikçilik, çocuk bakıcılığı yaparak evini ayakta tutuyordu. Eşi Ahmet Ayan tarafından, çalışırken terini sildiği tülbentle boğularak öldürüldü. 

Haberin Devamı

Neslihan Köker 39 yaşındaydı. Çocuklarının ifadesine göre, Bursa’da birlikte kaldığı kocası tarafından ölümle tehdit ediliyordu Kocası Serhat Köker’ in  Neslihan’ ı 19 Ocak’ta bıçaklayarak öldürdüğü, Köker işlediği cinayeti 20 Ekim 2023’te mahkemede itiraf edince ortaya çıktı. 

Sahra Yıldırım 33 yaşındaydı. Mardin’de bir güvenlik korucusuyla evliydi. Boşanmak istediğini söylediği kocası İsmail Yıldırım tarafından, Devlet’ in verdiği silahla ateş edilerek öldürüldü.

Seda Ergül 35 yaşındaydı. Adana’ nın Seyhan İlçesi’ nde, emekli astsubay olan kocası ve dört çocuğuyla birlikte yaşıyordu. Bir gün önce “Seni daha ne kadar sevebilirim” yazılı pastayla eşinin doğum gününü kutlayan kocası Yaşar Ergül, ertesi gün Seda’ yı çocuklarının gözü önünde vurarak öldürdü.

Semra Durak 36 yaşındaydı. Mardin’de yaşıyordu. Dört çocuğu vardı. Şiddet nedeniyle terk ettiği, uzaklaştırma kararı aldırdığı kocası Ömer Durak aile evinin önünde yolunu kesip Semra’ yı tabancayla vurup öldürdü. 

Ömer Durak daha sonra aynı silahla intihar etti. 

Şerife Buğdaycı yıllardır koca şiddetiyle mücadele ediyordu. Daha önce kadın sığınma evinde de kalmış, sosyal medyada “hayattaki tek varlığım” dediği üç kızı için eve geri dönmüştü.

İstanbul Beyoğlu’nda evvelsi gün saat 17.00 sıralarında Mehmet Buğdaycı ile eşi Şerife Buğdaycı arasında tartışma yaşandı. Çiftin evinden gelen silah seslerini duyan komşularının haber vermesi üzerine, olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Eve giren ekipler Mehmet Buğdaycı ve Şerife Buğdaycı’ yı kafalarından tabancayla vurulmuş halde ölü buldu.

Polis, Mehmet Buğdaycı’nın tartışma sırasında eşini tabancayla öldürdükten sonra, aynı silahla intihar ettiğini belirledi. Buğdaycı çiftinin üç kızı ise, olayı duyunca sinir krizi geçirdi. 

Tansu Akcan otuzlu yaşlarının başındaydı. Sakarya’da yaşıyordu, evliydi. Kocası İlkay Akcan, takip ettiği eşine ve yanındaki erkeğe kurşun yağdırdı. Genç kadın, tedavi gördüğü Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Züleyha Acar 47 yaşındaydı. Kocaeli’ de kızı ve oğluyla birlikte yaşıyordu. İki yıl önce ayrıldığı, uzaklaştırma kararı aldırdığı ve henüz boşandığı kocası Nevzat Acar silahla evi bastı. Zeliha’yı ve kendisini durdurmaya çalışan oğlunu öldürdü, kızını ise ağır yaraladı. Ardından da aynı silahla intihar etti.  

Dur durak bilmeyen kadın cinayetlerinin giderek azalmasını ve çok uzak olmayan bir günde sıfırlanmasını umut ediyorum…

Engellerimiz hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Not: Bu yazının hazırlanmasında öncelikle Gazetem’ de yer alan ilgili haberlerden ve Filmmor’ un konuya ilişkin kaynaklarından yararlandım.

Yazarın Tüm Yazıları