Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Aslolan hepimizin içine dokunan söylenmemiş insan hikayeleri”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 20 Ekim tarihli açıklamasına göre; 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 21 basın mensubu hayatını kaybetti, 8 basın mensubu yaralandı, 3 basın mensubundan ise haber alınamıyor. Bölgede yerel basın kuruluşlarının yanı sıra; Associated Press, BBC, Reuters, Agence France-Presse ve Al-Jazeera gibi uluslararası basın organlarının temsilcileri de görev yapıyor.

Filistin halkı ile olayları yerinde takip ederek Gazze’de yaşanan insanlık dramını dünyaya duyurmaya, haber alma hakkımızı korumaya çalışan bu basın emekçileri görevlerine duydukları tutku ile ailelerinin can güvenliği arasında sıkışmış durumdalar. Associated Press yazarı David Bauder’ in belirttiği gibi, onlar da “nerede kalacaklarını, nereden su ve yemek bulacaklarını, nasıl güvende olacaklarını” bilmeden abluka altında işlerini yapmaya çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Bu durumdaki gazetecilerden biri olan Ibrahim Dahman, CNN’e yaptığı açıklamaya göre, 7 ve 11 yaşlarındaki iki oğlunu ve eşini güvenli bir yere ulaştırmak üzere yola düşenlerden. “Otelleri bombalamazlar, değil mi?” diye soran oğluna ne diyeceğini bilememiş… Bir baba nasıl desin ki hastane bombalayan otel mi tanır?

2021’de Gazze Bürosu İsrail tarafından bombalandığı için yeni bir yere geçmek zorunda kalan Associated Press’ in foto muhabirlerinden Adel Hana’ nın ailesi ise Gazze şehir merkezinden kaçıp daha güvenli olduğunu düşündükleri bir mahallede, hastaneye yakın oturan kuzenlerine sığınmış. Fakat burası da bombalanınca ailenin yedi üyesi ölmüş, gerisi de yıkıntının altında kalmış.

13 Ekim’de Lübnan’ ın güneyinde Al-Shaab civarında İsrail kuvvetleri ile Hizbullah militanları arasındaki bombardımanı takip eden bir grup gazeteci, İsrail tarafından gelen top ateşine hedef oldu. Saldırıda; Agence France-Press (AFP) foto muhabiri Christina Assi ve kameranı Dylan Collins; Al Jazeera kameramanı Elie Brakhya ve muhabiri Carmen Joukhadar; Reuters muhabirleri Thaer Al-Sudani ve Maher Nazeh yaralandı. Reuters kameranı Isaam Abdallah ise hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Abdallah’ ı 16 yıl önce, henüz üniversite öğrencisi iken, Reuters’ de işe alan Lutfi Abu Aun (ITN News Dış Haberler Editörü); onun işine duyduğu tutkunun bulaşıcı olduğunu, profesyonelliğinin şüphe götürmediğini, insanlığının ise en karanlık yerlerde bile ışık gibi parladığını söylüyor. Suriye ve Irak’ta İŞİD’ e karşı mücadeleyi, Ukrayna’da Rus işgalini, memleketi Lübnan’da sokak çatışmalarını takip ederken felaketlerin içinde yaşamaya çalışan insanların hikayelerini aktarmaktaki başarısını anlatıyor meslektaşları.

“Reuters ile bölgenin her köşesinde çatışmaları ve savaşları aktardığım onca yıl boyunca, resmin ön saflardan ve dumandan ibaret olmadığını öğrendim; aslolan hepimizin içine dokunan söylenmemiş insan hikayeleri” diye yazmıştı editörlerine Ukrayna’dan. Abdallah, 2023 Şubat ayında Kahramanmaraş’ta deprem ve kurtarma çalışmalarını Reuters adına takip ederken de insan hikayelerini, bizim insanlarımızın hikayelerini duyurdu dünyaya.

Haberin Devamı

Savaş muhabiri Isaam Abdallah 37 yaşındaydı. Eşim Özer Yelçe de savaş muhabirliği yaptığı dönemde o yaşlardaydı. O da Abdallah gibi üniversite sıralarında başlamıştı gazeteciliğe. O da tıpkı Isaam Abdallah gibi işine tutkuyla bağlıydı. 1 Ekim 1980’de savaş muhabiri olarak takip ettiği Irak-İran Savaşı sırasında, Bağdat elektrik santralı İran tarafından bombardımana uğradığında olay yerindeydi.  7'si çocuk 11 kişinin öldüğü, 85 kişi yaralandığı bu saldırıda Özer de yaralanmıştı. Ben meraktan ölsem de, O geri dönmeyi bir yana bırakın yaralı haliyle makinasının başına geçip haberini yazmıştı: “Cehennemden kurtulup, makinamın başına geçmek ve yaşadıklarını anlatmak oldukça ilginç oluyormuş. Bağdat' ta gerçek bir cehennemde yaşadım.” O gün bizim 10. evlilik yıldönümümüzdü ve belki de benim evlilik yıldönümü hediyemdi Özer’ in o cehennemden yaralı da olsa kurtulmuş oluşu.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Not.:

Isaam Abdallah’ ın 13 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş Haberi: https://www.reuters.com/world/middle-east/hopes-fade-quake-survivors-people-try-salvage-what-they-can-2023-02-13/

Isaam Abdallah’ ın 13 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş Fotoğrafı:

https://www.reuters.com/pictures/pictures-funeral-reuters-journalist-issam-abdallah-killed-lebanon-2023-10-14/XGKXBOKUEFMG7PTC5QHJQDPQC4

Yazarın Tüm Yazıları