Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Amatör bir ruhla, profesyonelce gerçekleştirilen bir festival

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Türkiye’nin üniversite kimliği taşıyan uluslararası tek uzun metrajlı film festivali olan Eskişehir Uluslararası Film Festivali, 3 Aralık 2021 tarihinde, Sinema Anadolu’da gerçekleştirilen görkemli bir törenle sinema severlerle buluştu.  

1998 yılında, Anadolu Üniversitesi’nin 40’ıncı yılını kutlama etkinlikleri çerçevesinde,

8 filmlik bir seçki ile başlatılan etkinlik 2007 yılında Uluslararası Eskişehir Film Festivali adını alarak kentteki sinema salonlarına yayılmış ve daha çok izleyiciye ulaşmış bulunuyor.

Bu festival bir devlet üniversitesi tarafından 21 yıldır aralıksız yapılan tek uluslararası festival. Tüm festival ekibi ülkemizin iletişim alanında eğitim veren en köklü fakültelerinden biri olan Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin akademik personeli ve öğrencilerinden oluşuyor ve ekibin tamamı gönüllülük esası ile çalışıyor. Festivalin bugünkü şeklini almasında, desteklerini 21 yıldan bu yana aralıksız olarak sürdüren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Müdürlüğü katkıların da çok önemli bir payı bulunuyor. 

Haberin Devamı

Festival kapsamında, 1999 yılında ‘Onur’ ve ‘Emek’ Ödülleri verilmeye başlanmış. Bugüne kadar Türk Sineması’ na emek vermiş Türkan Şoray, Kadir İnanır, Şener Şen, Hülya Koçyiğit, Fatma Girit, Yavuz Turgul, Tarık Akan, Ömer Kavur, Tuncel Kurtiz, Halil Ergün, Cüneyt Arkın, Ediz Hun, Filiz Akın, Nebahat Çehre gibi pek çok değerli sanatçıya ‘Onur’ ve ‘Emek’ Ödülleri sunulmuş. Son dört yıldır ‘Sinema Kültürüne Katkı’ ve ‘Yılın Performansı’ adlı iki yeni kategoride de ödül veriliyor. Bu yıl; Onur Ödülleri usta yönetmen Erden Kıral ile deneyimli oyuncu Nur Sürer’ e; Emek Ödülleri Prof. Dr. Kadir Beycioğlu ile oyuncu ve seslendirme sanatçısı Tijen Par’ a; ‘Sinema Kültürüne Katkı’ Ödülü de sinemamızın köklü yapım şirketlerinden biri olan Arzu Film’ e verildi. ‘Bir Nefes Daha’ filmindeki rolü ile Hayal Köseoğlu ve ‘Cemil Show’ filmindeki rolü ile Ozan Çelik ise ‘Yılın Performansı’ Ödülü’nün sahibi oldular. Amatör bir ruhla, profesyonelce gerçekleştirilen bir festivalFestival Yönetmeni, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümü Sinemada Yapım Yönetim Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Serhat Serter. Serhat Hoca ile Açılış Töreni sonrasında kısa bir söyleşi yaptık. 

Haberin Devamı

1974 yılında Eskişehir’de doğan, öğrenimini Anadolu Üniversitesi’nde tamamlayan ve halen aynı üniversitenin İletişim Bilimleri Fakültesi’nde görev yapan Doç. Dr. Serhat Serter; 21 yıldan beri doğduğu ve büyüdüğü şehirde, ‘üniversitem’ dediği eğitim kurumu tarafından düzenlenen festivalde aktif olarak görev yapıyor. “Doğduğum-büyüdüğüm şehirde, mezun olduğum ve hâlâ akademik hayatımı sürdürdüğüm üniversitemde böyle bir etkinlik gerçekleştirilmesi ve benim de bu etkinliğin bir parçası oluşum şahsım açısından son derece onur verici bir durum” diyen Serter; festivalin Eskişehir’e kazandırdıklarını bizzat yaşayarak görme şansına sahip olan kişilerden biri olduğunu ifade ediyor.  Amatör bir ruhla, profesyonelce gerçekleştirilen bir festivalPandemi sürecinde zorunlu olarak ara verilen festival, bu yıl -2021 yılında- 21. kez düzenleniyor. Serhat Hoca, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’dan aldıkları cesaretle yeniden festival hazırlığına giriştiklerinde, üniversite öğrencilerinin ve genelde tüm Eskişehir sinema severlerinin bu festivale kavuşmayı beklediğini gördüklerini söylüyor. Bu nedenle de festivalin bu seneki teması ‘kavuşmak’ olarak belirlenmiş. 

Haberin Devamı

Doç. Dr. Serter festivalin bugünkü şeklini almasında desteklerini 21 yıldır aralıksız olarak sürdüren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Müdürlüğü’nün katkılarının çok önemli yer tuttuğunu ifade ediyor.  

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi aynı zamanda Türkiye’nin en köklü ve en eski İletişim Fakültelerinden ve Sinema Okullarından biri olduğu için, ülkemizde başka hiçbir festivalde olmayan kategorileri de bünyesinde barındırıyor. Bunlardan en önemlileri Film Festivali’nde verilen Sinema Dersleri, Atölye ve Paneller. Bu etkinliklerde; günümüzde sinema, televizyon ve reklam endüstrisinde çok önemli yerlerde bulunan ve çoğu Anadolu Üniversitesi mezunlarından oluşan kişiler öğrencilerle buluşuyor. Festivalin vazgeçilmezlerinden biri olan ‘Sinema Dersleri ’nde, bu yıl da alanında fark yaratan isimler ilginç konularla başta sinema ve televizyon öğrencileri olmak üzere alana ilgi duyan izleyicilerle buluşuyor.  

Haberin Devamı

Aysun Akyüz- Türkiye’de Dizi Yönetmenliği Üzerine

Özkan Yılmaz- Bir Bağımsız Sinemacının Yolculuğu

Ozan Açıktan- Dijital Ortam için Film Üretmek

Alaz Soytemiz- Filmin Sihirli Görsel Sırları

Işıl Özgentürk- Hadi Bir Film Yapalım

Ebru Özyurt- Karanlıkta Uyananlar Filmi Üzerinden Sendikalaşmaya Bir Bakış 

Ayrıca, 8 Aralık 2021 (bugün) saat 14:00’da gerçekleşecek olan ‘Farklı Bakış Açılarıyla Bir Film Çözümlemek’ adlı panelde Erdem Tepegöz’ ün senaryosunu yazıp yönettiği ‘Gölgeler İçinde’ filmi incelenecek. Moderasyonunu Prof. Dr. İncilay Cangöz’ün yapacağı panelde; Prof. Dr. Nilgün Tutal-Cheviron, Doç. Dr. Hakan Erkılıç ve Doç. Dr. Sabire Soytok konuşmacı olarak yer alıyorlar. Festival kapsamında yer alan bir filmin sinema akademisyenleri tarafından farklı bakış açılarıyla çözümlemesinin yapıldığı bu panel, festivalin önemli etkinliklerinden biri.  

Haberin Devamı

Festivalde bu yıl 5 filmin Türkiye prömiyeri yapılıyor. Bu filmler; ‘Parallel Mothers’, ‘Flee’, ‘Stop-Zemlia’, ‘Clara Sola’ ve ‘The Special’. Festivalde yer alan diğer bölümler ise:

Türk Sineması 2020-2021 

Dünya Sinemasının Genç Yıldızları

Dünya Festivallerinden

Canlandırma Filmleri

Gece Yarısı Sineması

Hayatımız Belgesel

Engelli Farkındalık

Anısına  

Eskişehir Uluslararası Film Festivali amatör bir ruhla, profesyonelce gerçekleştirilen bir etkinlik. Ben, Eskişehir’de kaldığım üç gün içerisinde, başta Festival Yönetmeni Doç. Dr. Serhat Serter olmak üzere tüm festival görevlilerinin ne kadar büyük bir hevesle ve nasıl canla başla çalıştıklarına yakından şahit oldum.  

Festival Yönetmeni Sayın Serhat Serter’e ve tüm ekibine, biz sinemaseverleri böylesi doyurucu bir festivalle buluşturdukları için yürekten teşekkür ediyorum. 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları