Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

 “Akdeniz Bilim Ekibi”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

MEDNIGHT Akdeniz’in her iki ucundaki bilgi merkezini birbirine bağlayan ve on kurumun katılımıyla oluşan bir konsorsiyumu bir araya getiren bir Akdeniz Bilim Yayma Projesi. FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Kaleidoscope, SciCo Cyprus, Messina Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Avrupa Kadın Rektörler Birliği (EWORA), SciCo Yunanistan'ın koordinatörlüğünde yürütülüyor. 

Geçtiğimiz günlerde, Akdeniz Bilim Ekibi İstanbul’da düzenlenen bir Gala’ da bir araya geldi. Gala, bu yıl ilk defa 35 aday arasından çeşitli Akdeniz ülkelerinden 11 kadın araştırmacının seçilmesiyle bilimde kadın erkek eşitliğinin görünürlüğüne destek olmayı amaçlıyordu. Seçilen isimler Akdeniz havzasının on ülkesini temsil ediyor ve bu temsil 2023 Akdeniz Bilim Ekibi’ ni ortak bağlantı olarak bilimle bir Akdeniz kimliği yaratmaya yönelik bir adım haline getiriyor. 

Haberin Devamı

Horizon Europe Programı’ nın Marie Sklodowska-Curie aksiyonunun bir parçası olarak Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen MEDNIGHT Projesi kapsamında tamamı kadınlardan oluşan Akdeniz Bilim Ekibi, Avrupa Kadın Rektörler Derneği (European Women Rectors Association-EWORA) tarafından Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 

Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Canan Atılgan’ın onur konuğu olarak bir konuşma yaptığı ve sanatçılar Yekta Özgen (Viyolonsel) ile Neva Özgen’ in (Kemençe) kısa bir müzik dinletisi sunduğu Gala’ da, Akdeniz Bilim Ekibi’ nin üyeleri de çalışmaları ile ilgili birer sunum gerçekleştirdiler. 

2023 Bilim Ekibi Üyeleri 

Cristina Romera (İspanya)

Deniz bilimci (Oşinograf) olan ve Barselona’daki Deniz Bilimleri Enstitüsü’ nde (Institute of Marine Sciences-CSIC) çalışıyor. Araştırmalarında okyanus karbon döngüsüne odaklanıyor. 

Seda Keskin (Türkiye)

Kimya ve Biyoloji mezunu olan Keskin 2022 yılında Kimya Mühendisliği Araştırma ve Tasarım Dergisi (CHEMRD) tarafından “Dünya Çapında Kimya Mühendisliğinde Seçkin Kadınlar” dan biri olarak kabul edilmiş bulunuyor. 

Serim İlday (Türkiye) 

İlday 2023 yılında katıldığı Almanya’nın Bochum bölgesindeki Ruhr Üniversitesi’ nde elektrik, elektronik ve bilgi teknolojileri ile fizik ve astronomi fakültelerinde profesör olarak çalışıyor. Öncesinde Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’ nde (UNAM) Dr. öğretim üyesi olarak görev yapmış bulunuyor. Serim İlday’ ın araştırmaları yumuşak yoğun madde, dengesizlik ve doğrusal olmayan fiziğin kesi-şim noktasında bulunuyor ve malzeme bilimi, nanoteknoloji ve me- kanobiyoloji ile arayüz oluşturuyor. 

Haberin Devamı

Despo Fatta-Kassinos (Kıbrıs)

Kıbrıs Üni­versitesi’ nde (University of Cyprus- UCY) İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü Profesörü olan Kassinos, ayrıca, Nireas Uluslarası Su Araştırmaları Merkezi (Nireas International Water Research Center) Direktörü olarak da görev yapıyor.

Araştırma uzman­lığı; atık su arıtma ve yeniden kullanımı, gelişmiş kimyasal oksidasyon prosesleri, ortaya çıkan endişe verici kirleticiler ile çevre ve atık su teknik sistemlerinde antimikrobiyal direnç üzerine. 

Rajaâ Cherkaoui-El Murşil (Fas)

Fas, Rabat’taki V. Muhammed Üniversitesi Fen Fakültesi Pro­fesörü olan Cherkaoui-El Murşil -aynı zamanda- Hassan II Bilim ve Teknoloji Akademisi’nin yerleşik üyesi,  ATLAS International Collaboration’ ın yedek üyesi, Fas Nükleer Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi, Radyolojik Emniyet ve Güvenlik ve Ulusal Nükleer Enerji, Bilim ve Teknoloji Merkezi (Le Centre National de l'Energie, des Sciences et des Techniques Nucléaires- CNESTEN/Fas) ve Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Mer­kezi (Centre National pour la Recherche Scientifique et Technique- CNRST/Fas) Yönetim Kurulu Üyesi.  

Haberin Devamı

Sonia Ouali Hammami (Tunus)

Monastir Üniversitesi ’nde Geriatri Uzmanı ve İç Hastalıkları Profesörü olan Hammami, Geriatri ve Gerontoloji alanında araştırmalar yapıyor. Aynı zamanda Yaşlanma Beslenmesi ve Vasküler Sağlık Araştırma Labora­tuvarı Müdürü olan Sonia, Tunus Geriatri Derneği Başkanı olarak da görev yapıyor. Araştırmalarında yaşlanma ve bununla ilgili konulara odaklanıyor. Tunus Geriatri Derneği Başkanı olarak Hükümet’ e, Tunus düzeyinde, yaşlılar için sağlık programları konusunda  danışman­lık yapıyor. 

Helena Canhão, (Portekiz)

Lizbon’ daki Universidade NOVA ‘da Tıp Profesörü olan Helena Canhão, aynı zamanda, NOVA Tıp Fakültesi Dekanı olarak görev yapıyor. Kendisi; 200’den fazla hakemli yayın ile tıp, romatoloji, yaşlanma ve sağlık alanlarında kitapların ve kitap bö­lümlerinin yazarı.

Haberin Devamı

Najat A. Saliba (Lübnan)

Saliba şu anda Lübnan Hükümeti Parlamentosu üyesi olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Beyrut Amerikan Üniversitesi’ nde Kimya Profesörü. Saliba, solunabilir tütün ve tütün dışı duman ve atmosferik aerosollerin kimyasını anlama ile ilgili çeşitli projelere öncülük ediyor. Saliba, bölgedeki hava kirliliği sorunlarına bütüncül bir bakış açısı getirmek için sağlık, mü­hendislik ve sosyal bilimler sektörlerinden birçok meslekta­şıyla iş birliği içinde çalışıyor. 

Luisa De Cola (İtalya)

Milano Üniversitesi’nde Profesör olan Luisa De Cola, aynı zamanda,  Milano’daki Mario Negri Farmakolojik Araştırmalar Enstitüsü (Mario Negri Institute for Pharmacological Research) Sağlık Mal­zemeleri Laboratuvarı Direktörü olarak görev yapıyor. Kendisi, 300’den fazla makale yayınlamış ve 36 uluslararası patent başvurusunda bulun­muş durumda. 

Haberin Devamı

Sarah Abdelkader (Mısır)

Çevre Mühendisi olan Abdelkader,  küresel sağlık ve insan ekolojisi alanında doktora öğrenimine devam ediyor. Araştırmacı olarak su ve atık su arıtma, iklim değişikliği ve yeşil binalar konusunda uzmanlaşmış ve “Mısır­lılar için Yeşil Sosyal Konut” üzerinde çalışmış bulunuyor 

Safaa Kumari (Suriye)

Suriyeli bir bitki viroloğu olan Safaa Kumari, Suriye Uluslararası Kuru Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi’nde (ICARDA/SYRIA) Tohum Sağlığı / Viroloji Laboratuvarı başkanı olarak görev yapıyor. Faba fasul­yesinde bölgenin en yıkıcı virüslerine karşı dirençli “süper tohumlar” geliştirmesiyle tanınıyor. Dr. Kumari, Arap Bitki Ko­ruma Derneği’nin (Atrous Spatial Pyramid Pooling / Syria- ASPP/Syria) büyümesinde ve gelişmesinde de hayati bir rol oynamış bulunuyor

MEDNIGHT Akdeniz Bilim Ekibi Galası, 2-3 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 8. EWORA Konferansı’nın bir parçası olarak düzenlendi. Avrupa Kadın Rektörler Birliği (European Women Rectors Association-EWORA) tarafından Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Küresel Kadın Liderliği ve Üniversitelerin Geleceği" başlıklı konferansına 70'e yakın rektör, rektör yardımcısı ve akademisyen katıldı.  

İşte böyle kadınlar sayesinde “Bilim Adamı” terimi yerini “Bilim İnsanı” na bıraktı… 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları