Temsili düğünler toplumun günah çıkarmasıdır

Zihinsel engelli ve Down Sendromlu gençlere yapılan temsili düğünlerle ilgili engelli babası ile yaptığımız söyleşi.

Haberin Devamı

Ferruh Kaledibi kimdir?
1963 doğumlu, emekli, STK’larda aktif olarak bulunmaya çalışan ve ayrıca 19 yaşında farklı gelişim gösteren bir gencin de babasıdır. 

 

Down sendromlu bir delikanlının babası olarak, medyada yer alan düğünlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Her baba çocuklarının hayallerini gerçekleştirmek ister, geleceğine katkıda bulunmak hatta yönlendirmek ister. Elbette zihinsel yetersizliği bulunan birey de evlenmek, aile kurmak isteyebilir. Bugünün koşullarında toplumun -% 70’inin komşu olarak istemediği, %57’sinin ayrı okul istediği, % 80’inin “Evde çalışsın” dediği bir ortamda-, zihinsel yetersizliği olan bireylerin iradelerinin dışında bunu yapması, toplumun veya aile bireyin asıl işlerini yapmadan zihinsel yetersizliği bulunan bireye bunu yapması bence günah çıkarmaktır.  Daha iyi bir eğitim verebilme, sosyal yaşamın içine katılmalarının sağlanması, zihinsel yetersizliği bulunan yetişkinlere özgü yaşam biçimi kabul edilir bir durumdur.Aksi durumlar sadece ve sadece toplumun günah çıkarması, hatta onunla eğlenmesidir. 

 

Haberin Devamı

Temsili düğünleri toplumun günah çıkarması olarak mı görüyorsunuz?
Evet, kesinlikle. Aileler görevlerini yapmıyor, vicdanlarını rahatlatıyorlar sadece. Bencillikleri ortaya çıkmasın diye yapıyorlar.

 

Sizin çocuğunuz "Ben düğün yapmak istiyorum.” derse ne yapardınız?
Demez mi? “Tamam, ehliyet al seni hemen evlendireceğim.” diyorum.

 

Ulaşılmaz hedef koyuyorsunuz yani? 
Evet.

 

Bunun yerine evlenemeyeceğini anlatmanız daha dürüstçe olmaz mı?
Anlayabileceğini bilsem anlatırım ama anlayamaz ki kesinlikle...

 

Peki, evlenemeyeceğini anlamayacak olan Down sendromlu gençler, kendileri için yapılan temsili düğünleri nasıl anlayacak?
Oooo… Çok basit. Düğün görsel bir sonuç ve düğünden sonra beraber yaşanır. Bunu 3-4 yaşındaki çocuk bilir. Düğünden sonra birlikte yaşamayacağını nasıl anlatıyorlar bilmiyorum. 

 

Haberin Devamı

Aileler düğün yaparken bu gerçeği bilmiyor mu?
Bilmiyor ya da bu gerçeği kabul etmiyor Diğer taraftan toplum bir şey olmaz baskısı yapıyor.

 

Belki de siz fazla ön yargılısınızdır?
Olabilir. Bize öğretilenler, “Bu gençlerin sadece zihinsel gelişimleri farklı,  vücut gelişimleri cinsel dürtüleri diğer insanlardan farklı değil.” Bundan dolayı bu duyguları zorlamamak gerekir diye düşünüyorum.

 

Toplum ve aileler bu gerçeğin farkında değil mi?
Maalesef farkında değil. Çünkü toplum, bu gençlerin ihtiyaçlarını önemsemiyor ve görmezlikten geliyor. Zihinsel engelli diye cinsel dürtüleri yok sayıyor. Bunu insanlara anlatmalıyız. 

Yazarın Tüm Yazıları