Özel günlerde özel hediye: Sanat eseri

Haberin Devamı

MAVİŞEHİR’de Ekol KBB Hastanesi’nin yanındaki ‘Ekol Sanat Galerisi’, 2 yıldır Türkiye’nin en değerli sanatçılarını İzmirlilerle buluşturuyor. Galerinin sahibi olan Ekol KBB ve Ekol Göz Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Mehmet Baz ve eşi Figen Baz aynı zamanda gerçek birer sanat koleksiyoneri... Özel günlerinde birbirlerine sanat eseri hediye eden çift, 10 yıldır biriktirdiği sanat eserlerinden bazılarını, bu haftadan itibaren İzmirlilerle de paylaşıyor. Geçtiğimiz cuma Ekol Sanat Galerisi’nde açtıkları “Figen-Mehmet Baz Koleksiyon Sergisi 2” 16 Eylül’e kadar sizleri bekliyor...


SAĞLIKLA BİRBİRİNDEN AYRI DEĞİL

- Yoğun bir hastane ve doktorluk yaşamınızın arasında uğraş gerektiren bir sanat galerisi açmaya nasıl karar verdiniz?
- Ben mesleğimin yanında sevdiğim şeyleri de yapmayı amaçlıyorum. Doktorluk, hastane işletmeciliği derken sanatı da hep çok sevdim. Sanatın gerginlikleri azaltıp, dostluğu geliştirdiğine inandığımdan, paylaşmak için böyle bir sanat galerisi açmak istedik. Zaten bence sanat ve sağlık birbirinden çok ayrı şeyler değil bence.
- Nasıl yani?
- Hastaneye günde bin 500 insan geliyor. Çoğu da sıkıntılı ve gergin doğal olarak. Biz onları çeşitli tedavilerle, operasyonlarla iyileştirmeye ve sağlıklarına kavuşturmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de morallerini ve duygularını da unutmuyoruz. Zaten hastanemizde de orijinal yağlıboya tablolar vardır. Galerimiz de hastanemizin hemen yanı başında. Hastanenin içerisine sanat galerimizle ilgili yönlendirici ve bilgilendirici mesajlar astık. Gelen hastalarımız galerimizi de geziyor. Bu hastalarımıza moral oluyor ve bize memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Özel günlerde özel hediye: Sanat eseri

Haberin Devamı

İZMİR GERİ KALMIŞTI DEĞİŞİYOR
- Sanat konusunda sadece izleyici değil, destekçi durumundasınız...
- 10 yıldır koleksiyonerim, heykel, resim gibi birçok sanat eserini topluyordum. İstanbul’daki müzayedelere de katılmaya başladım. Sanata karşı koleksiyoner olarak ilgim daha da arttı. Hatta biz eşimle doğumgünleri, evlenme yıldönümlerimizde hediye olarak sanat eseri alırız. O mücevhere meraklı değil, hatta anneler günü için de bir Devrim Erbil tablosu aldım, çok mutlu oldu.
- İzmir’in sanat konusundaki yaklaşımı konusunda ne düşünüyorsunuz?
- İzmir sanat konusunda İstanbul’dan geri kalmıştı. Son dönemlerde Lucien Arkas’ın, Yaşar Ailesi’nin, Folkart’ın sanat konusunda büyük katkıları var. Ama yine de İzmir’in sanat alanında yapılacak her şeye ihtiyacı var. Çünkü bu topraklar kadim topraklar, dünyada ilk pozitif düşüncenin, hümanizmin doğduğu Milet Okulu, Efes’teki Herakles, matematik, mimarlık alanında çalışan Tales gibi birçok aydın ve sanatçı yetiştirmiş. İzmir’in sanat konusundaki eksikliği yakışmıyordu ama son dönemde bu değişiyor.

Haberin Devamı

BÖLGEYLE BİRLİKTE GELİŞTİK
- Bu bölgede sanat galerisi açmış olmanız çevrede nasıl karşılandı?
- Bu bölgede sanat galerisi yok. Açılışlarımızda çevreden çok insan geliyor. Biz buraya Türkiye’nin en önemli sanatçılarını getirdik, Devrim Erbil, Bedri Baykam, Özdemir Altan, Faruk Cimok gibi... Hepsi çok ilgi gördü. Sanatın, gerginliklerin azalması, sevginin artması, dostluğun gelişmesi yönünde çok büyük bir işlevi var.
- Aslında siz ilk hastaneyi açtığınız dönemde bu bölge neredeyse şehir dışı gibiydi değil mi?
- İlk başta meslektaşlarımız bile ‘oraya hasta mı gelir’ demişti. O dönem burada bizim gibi dal merkezi yoktu. Buradaki potansiyeli görmüştük. Benim uzmanlık alanım olduğu için biz kulak-boğaz-burun hastanesi olarak başladık ve şu an Avrupa’nın bu alandaki en büyüğü olduk. 7 profesörün poliklinik ve operasyon yaptığı, toplam 20 KBB uzmanının çalıştığı başka bir yer yok. Sonra göz merkezini açtık. Türkiye’nin en iyi göz doktorları bizimle. Biz bölgeyle, bölge de bizimle büyüdü.

Özel günlerde özel hediye: Sanat eseri

Haberin Devamı

BU SERGİDEKİLER ÇOK DEĞERLİ
- Gelelim yeni açılan sergiye. Tamamen kendi koleksiyonunuzdan eserleri mi sergiliyorsunuz?
- Bu koleksiyon satışın olduğu bir sergi değil. Sahip olduğumuz ve 10 yıldır biriktirdiğimiz eserlerin bazılarını sanatseverlerle paylaşmak istedik. Bizim toplam 450 civarı eserimiz var, burada ise 50-60 eseri sergileyeceğiz. Bunlar Türkiye’nin en önemli sanatçılarının eserleri. Galerimizin açılışını yaptığımız Devrim Erbil, Adnan Çoker, Bedri Baykam, Zekai Ormancı, Özdemir Altan, Ayham Türker, Faruk Cimok, Burhan Doğançay gibi sanatçılarımızın eserleri yer alacak. Yaz aylarında bu sergimiz herkese açık olacak. Ekim’de Muzaffer Akyol, sonra Fevzi Karakoç, Aralık’ta da Adnan Çoker sergileri olacak.
- Peki, ‘Çiğli uzak, nasıl gideceğiz oralara’ diyenler için servisiniz var mı?
- Olmaz mı? Şehrin merkezlerinden hem hastanemize, hem de sanat galerimize servislerimiz var. Bizi 329 39 19 nolu telefondan arayarak servislerimizi öğrenebilirler.

Yazarın Tüm Yazıları