İzmir’de kuruldu şimdi Türkiye’yi kucaklıyor

HENÜZ 3 yıl önce İzmir’de kurulan Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) kısa zamanda hızla büyüyerek ülke geneline yayılmaya başladı. Ülkemiz ekonomisinde önemli bir yer tutan aile şirketlerinin kalıcı ve sürdürülebilir olması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarımının sağlanması amacıyla birçok etkinlik düzenleyen TAİDER, 6 - 7 Kasım’da İzmir’de, Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’ni düzenliyor. ‘Gurur verici geçmişten sürdürülebilir geleceğe’ temasıyla düzenlenen zirveye çok değerli konukların katılacağını belirten Zirve Komitesi ve Geçmiş Dönem Başkanı Şerife Eren’le İnci Holding’teki Cevdet İnci Araba Koleksiyonu Salonu’nda sohbet ettik.

Haberin Devamı

İzmir’de kuruldu şimdi Türkiye’yi kucaklıyor

- TAİDER kurulduğu günden bugüne çok aşama kat etti. Bugün geldiği durumu anlatabilir misiniz?

- TAİDER, Türkiye’deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesi ve ülkemiz ekonomisinin daha sağlıklı ve istikrarlı büyümesine destek olmak amacıyla 2012’de İzmir’de 40 kurucu üyeyle kuruldu. TAİDER ülkemiz aile işletmelerinin yüksek performanslı, rekabetçi ve uluslararası yönetim ilkelerine sahip, ülkemize değer yaratan, kalıcı ve sürdürülebilir kurumlar haline gelmesi için; aralarında en iyi uygulamalar ve çözüm gerektiren sorunları paylaşabilecekleri, dünyanın lider şirketleri ile iletişim kurabilecekleri, gelecek nesillerini eğitebilecekleri öncü bir kurum olmayı hedefliyor. TAİDER aynı zamanda 27 ülkede örgütlenmiş Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı’nın Türkiye paydaşı. Merkezi İsviçre’de olan bu ağ farklı sektörlerden 9 bin 100 üyesiyle aile şirketlerinin nesiller boyunca gelişimine destek vermek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Diğer ülke paydaşları arasında çok genç olmasına rağmen TAİDER gerek üye sayısı, gerek uygulamalarıyla fark ediliyor ve ilham kaynağı oluyor. Ağın yönetim kurulunda Türkiye’nin temsil ediliyor olmasının gurur verici olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

- Uluslararası alanlarda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

- Merkezi İsviçre’de olan bu ağ, aile işletmelerine destek vermek için 27 yıl önce kurulmuş. TAİDER kuruluşundan bu yana bu ağ tarafından gerek üyeleri, gerek gerçekleştirdiği toplantılar çerçevesinde örnek paydaşlardan biri olarak gösteriliyor. TAİDER’in kuruluşunun hemen ardından bu ağın yönetim kuruluna seçildim. Ayrıca, 2 yıldır TAİDER Gelecek Nesil Komite Başkanlığı’nı yürüten Onur Eren, bu görevinin sonucunda Uluslararası Gelecek Nesil Komite Üyeliği’ne seçildi. Bu da gelecek nesillere verdiğimiz önemi vurguluyor. Dolayısıyla Türkiye, uluslararası bu ağın en yeni paydaşlarından olmasına rağmen, hem yönetim kurulunda, hem de gelecek nesil komitesinde aktif olarak temsil ediliyor. Her yıl düzenlenen dünya zirvelerine sadece bu ağa üye iş aileleri katılabiliyor. Bu yıl dünya zirvesinin 26’ncısı 14 - 17 Ekim’de Montrö’de gerçekleşti. TAİDER üyeleri 9 kişilik delegasyonla katılarak tüm dünyadaki üye iş aileleri ile iletişim kurup deneyimlerinden yararlandılar. Alanlarında uzman dünyaca ünlü konuşmacı ve iş ailelerini yakından tanıma imkanı elde ettiler. Ayrıca, paydaş ülkelerde staj yapma ve farklı şirketlerde tecrübe kazanma fırsatına sahip oldular.

Haberin Devamı

125 AİLE, 385 BİREYSEL ÜYE

- Merkezi İzmir olmasına rağmen çok hızlı büyüdü ve yayıldı. Bugün nerelerde şubeleriniz ve kaç üyeniz var?

- Kuruluşumuzdan bu yana yönetim kurulu üyelerimizin farklı illerdeki aile şirketi sahiplerinden oluşmasına özen gösterdik. Bugün İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kocaeli, Manisa, Ordu ve Konya başta olmak üzere tüm Türkiye genelinden üyelerimiz mevcut. İlk temsilciliğimizi ise geçen ekimde İstanbul’da açtık. Çok yakında Ankara ve Bursa temsilciliklerimizin de açılışını gerçekleştireceğiz. Türkiye’yi kucaklayan bir dernek olma yolunda amacımıza ulaşmak için farklı illerde tanıtım ve bilgi paylaşım toplantılarına devam ederken, temsilciliklerimiz aracılığıyla daha çok aile işletmesine ulaşacağımıza inanıyoruz. Henüz 3’üncü yılında olmasına karşın 125 aile şirketi ve 385 bireysel üyeye ulaşmış ulusal ve uluslararası boyutta etkin bir organizasyon olma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Haberin Devamı

- Siz bu talebi neye bağlıyorsunuz? İlk kez böyle bir oluşum gerçekleşmesi nasıl karşılandı?

- 92 yıllık genç bir Cumhuriyet olan ülkemizde aile şirketlerinin büyük bölümü ikinci nesilden üçüncü nesile devir aşamasında. Genç sanayimizi güçlü ve sürdürülebilir kılmak üzere şimdiden harekete geçmek ve aile şirketlerinin nesiller boyu devamı için çalışmalar yapmak ülke ekonomimiz için önemli bir sorumluluk ve ihtiyaç. TAİDER işte bu ihtiyaçdan esinlenerek kuruldu ve kurulduğu günden bu yana büyük bir ilgiyle karşılandı. Bizler, aileden aileye farklılık gösterse de her aile işletmesinde aslında bir şekilde var olan aile, iş - profesyonellik, ortaklık - mülkiyet dinamiklerinden oluşan 3 boyuta dikkat çekmek istiyoruz. Aile şirketlerinin bu 3 boyutu fark etmeleri ve üzerinde çalışmaları için emek, kaynak ve zaman ayırmaları gerektiğine inanıyor ve bu bilincin artması doğrultusunda büyüyerek gelişiyoruz. TAİDER olarak her şirketin ve ailenin kendine özgü ve özel, ancak bir o kadar da benzer konuları olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla deneyim ve bilgi paylaşımıyla aile şirketlerinin tüm nesillerinin birbirlerinden öğrenmelerine fırsat verecek ortamlar yaratıyoruz. Öte yandan Türk insanımız gelişime açık bir yapıya sahip. Kendisini geliştirecek, ileriye götürecek yeni oluşumlara açık. Bu anlamda da TAİDER iş aileleri arasında kısa sürede sahiplenildi ve benimsendi.

Haberin Devamı

OXFORD’DAN KONUŞMACI GELİYOR

İzmir’de kuruldu şimdi Türkiye’yi kucaklıyor

- Bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek ulusal zirvede neler olacak? Kimler katılıyor?

- TAİDER olarak bu yıl 3’üncüsünü düzenleyeceğimiz Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi, 6 - 7 Kasım’da “Gurur verici geçmişten sürdürülebilir geleceğe” temasıyla İzmir’de gerçekleşecek. Ulusal zirvemiz için üyelerimizin üst düzeyde beklentilerini karşılayacak şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Açılış konuşmacısı olarak Fortune 500’de yer alan şirketlere danışmanlık hizmeti veren Oxford Liderlik Akademisi’nden Pedro Langre’yi ağırlayacağız. 40 yılı aşkın süredir dünya genelinde iş aileleri ile çalışan ve “Aile Şirketlerinin Küçük Kırmızı Kitabı”nın yazarı David Bork ise “Pozitif psikoloji yoluyla aile işletmelerinin değişimi” konu başlığıyla, kapanış konuşmasında ise “Sürdürülebilir gelecek için aile” konulu araştırmasıyla eğitim danışmanı Polat Doğru yer alacakr. Ali Ülker - Yıldız Holding, Necmi Alpagot - Yeni Gün Gıda, Özbek Özler - Özler Tarım konuşmacı oldukları oturumlarda bizlerle deneyimlerini paylaşacaklar. Üyelerimiz Mehmet Semih Söylemez - AGT, Pelin Akın - Akfen Holding, Murat Kolbaşı - Arzum, Alp Öğücü - Lila Kağıt, Fatih Uysal - Norm Civata, İdil Yiğitbaşı - Yaşar Holding zirvemizde konuşmacı olacaklar.

Haberin Devamı

- Neden bu temayı seçtiniz?

- Tüm dünyada sürdürülebilirlik konusunun gündemde olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Sürdürülebilir bir dünya için ekonomik, sosyal ve çevresel boyutta hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Aile işletmelerimizin devamlılıkları sağlandıkça, ülkemizin rekabet gücü artacak ve aile işletmelerimiz günümüz dünyasında fark ve değer yaratan işletmeler olarak öne çıkacaklar. Geçmişte büyük emeklerle kurulan aile işletmelerimizin gelecekte sürdürülebilir olmaları TAİDER olarak en önemli önceliğimiz. Capital’in 16 yıldır sürdürdüğü Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketi araştırmasına göre listeye her yıl giren şirketler arasında kalıcı ve sürdürülebilir büyümeyi yakalayan şirketler toplamın sadece yüzde 4.5’ini oluşturuyor. Aile işletmelerinin ülke ekonomisine yapacakları katkı itibariyle sürdürülebilirliklerinin sağlanmasına dönük bu konularda farkındalığın artması ve gerekli bilinçlenmenin sağlanması yönünde çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Ayrıca, üyelerimizle paylaştığımız bir sürdürülebilirlik andımız var. Bu andımızda insanlarımız için, çevre için, toplumlar için ve gelecek nesiller için geleceğimizi güvence altına alabilmek adına sürdürülebilir işletme yaklaşımı benimseyeceğimize söz veriyoruz.

AKADEMİYLE EĞİTİMLER VERECEĞİZ

- Türkiye gibi aile şirketleri sayısının yoğun olduğu bir ülkede bu konuda daha ne gibi çalışmalar yapılmalı?

- TAİDER olarak bir başka hayalimizi gerçekleştirmenin adımlarını atıyoruz. Önümüzdeki aylarda aslında ilk günden beri aklımızda olan Türkiye’ye özgü ve üyelerimizin ihtiyaçlarına yönelik eğitim çalışmaları gerçekleştirmek üzere TAİDER Akademi’yi kurmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz ay, ülkemizde aile işletmeleri alanında önde gelen uzman ve akademisyenlerin katılımıyla İstanbul’da bir beyin fırtınası toplantısı gerçekleştirdik. Son derece verimli geçen bu toplantımız TAİDER Akademi için izleyeceğimiz stratejide bize ışık tuttu. Ülkemizde işletme boyutunda pek çok eğitim halihazırda mevcut, ama TAİDER Akademi’nin vurgusu daha çok ‘aile’ boyutunda olacak. TAİDER Akademi bünyesinde gelecek nesillerin yanı sıra değişimde zorlanan yetişkin nesle yönelik eğitimler de gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

- TAİDER’e nasıl ulaşabiliriz?

- TAİDER etkinliklerini ve güncel haberlerine her zaman web sitemizden (www.taider.org.tr) ulaşabilirsiniz. TAİDER aynı zamanda sosyal medya hesaplarında aktif durumda. Etkinlik detaylarımızı, özellikle bu dönemde yaklaşan zirvemiz hakkında tüm detaylı ve güncellenmiş bilgilere sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları