Mokhtari: Anadolu müziğin merkezi

“Lorke” türküsünün pop uyarlamasıyla YouTube’da milyonların beğenisini kazanan sanatçı Pooyan Mokhtari ile Londra’daki evinde bir araya geldik. İşte İngiltere’den sonra ilk konserini Türkiye’de vermeye hazırlanan sanatçı ile sohbetimizden satır başları...

Haberin Devamı

ANADOLU HAYRANLIĞI

İran asıllı pop müzik sanatçısı Pooyan Mokhtari ile Londra’daki Thames Nehri manzaralı penthouse dairesinde bir araya geldik. Turuncu kıyafetleriyle beni yine aynı renkte heykellerle dolu bir evde karşılayan sanatçı, turuncunun uğuruna ve enerjisine inanıyormuş.

Mokhtari: Anadolu müziğin merkezi

Uzun süre İstanbul’da yaşadıktan sonra artık müzik çalışmalarını Londra’dan devam ettiren sanatçı buraya kalıcı olarak yerleşmiş.

İngiltere’deki konseri sonrası yurtdışı turnesinin ilk ayağını Türkiye olarak belirlediğini söyleyen sanatçı “Anadolu, dünya müziğinin kaynağı denilebilecek bir nokta.

Eski medeniyetlerin bulduğu çalgılar ve ezgiler dünyaya buradan yayılmış. Türkiye bu yüzden dinleyicisiyle, tarihiyle ve maneviyatıyla sanatçılara ilham veren bir ülke. Benim için yeri çok ayrı. Bu yüzden 2022’deki konser turnemin ilk ayağı Türkiye olacak” dedi.

Haberin Devamı

KRİSTAL OTOMOBİL

Pooyan Mokhtari ile sohbet ederken kız arkadaşı Daria Radionova ile de tanıştık. Instagram dünyasında siyah Swarovski taşlarla kapladığı Lamborghini otomobiliyle meşhur olan Radionova hem bir tasarımcı hem de kendi kurduğu kozmetik ve moda markalarını yöneten bir girişimci.

Mokhtari: Anadolu müziğin merkezi

Londra sokaklarından kristallerle kaplı arabasıyla dikkat çeken Daria Radionova’nın hayali ise İngiltere’den yola çıkıp tüm Avrupa’yı bu özel tasarım arabayla geçerek Bodrum’a tatile gelmek ve Türkiye’deki takipçileri ile buluşmakmış. Ne diyelim... Yolu açık olsun.

USTALARA SAYGI

Müzik demişken... AKM açılışından bu yana her ne kadar müzikal ve tiyatro ağırlıklı sahne sanatları ile gündeme geldiyse de merkez bünyesinde kurulan AKM Müzik Platformu’nun yaptığı işler de oldukça ilgi çekici.

Platform bünyesinde kalıcı iki ayrı sergi başlamış. İlki “Bizdeki Dünya, Dünyadaki Biz” başlıklı. Türk müziğinin dünya ile etkileşiminin anlatıldığı bir yazı sergisi.

Haberin Devamı

Mokhtari: Anadolu müziğin merkezi

Diğeri ise Orta Asya’daki Türk çalgılarının günümüze uzanan serüvenini anlatan “Türk Çalgıları” sergisi. Ayrıca aynı bölümde Türk müzik tarihinde önemli yere sahip sanatçılara yer verilen “Ustalara Saygı“ köşesi de bulunmakta. Bu köşede Ahmed Adnan Saygun, Alâeddin Yavaşca, Âşık Veysel, Leyla Gencer, Münir Nurettin Selçuk ve Şerif Muhiddin Targan’a ait özel eşyalar sergileniyor.

Bunun yanında AKM özellikle gençlerin sanata katılım ve üretimini desteklemek adına bir müzik kayıt stüdyosu kurulmuş ve randevu usulü kullanıma açılmış. Tebrikler AKM!

RUMİ MÜZİKALİ

Londra’da sahne sanatlarına dair Türk kültürünün de bir yansıması olacak harika bir etkinlik haberine denk geldim.

Haberin Devamı

İngiltere’nin prestijli sahnelerinden London Coliseum Theatre’da 23 ve 24 Kasım tarihlerinde Celaleddin Rumi’nin hayatını anlatacak “Rumi Müzikali” iki akşam sahne alacakmış.

Mokhtari: Anadolu müziğin merkezi

Müziklerini Dana Al Fardan’ın yaptığı, hikayesini ise Evren Sharma’nın yazdığı gösterinin başrolünde ise Nadim Naaman bulunuyor.

Güzel haber ise müzikalin 2022 baharında Türkiye’ye gelecek olması.

Yapımcıları ve oyuncularıyla sohbet ettiğim müzikal mayıs ayı itibarıyla Avrupa ve Orta Doğu’da büyük bir turneye hazırlanıyormuş.

Kültürümüzün önemli bir parçası olan Rumi’nin hayat hikayesinin böylesine büyük ve profesyonel bir prodüksüyonla yabancılarla buluşacağını duymak açıkçası heyecan verici.

Haberin Devamı

Mokhtari: Anadolu müziğin merkezi

 

 

Yazarın Tüm Yazıları