Zeytin ve turizm

GEÇTİĞİMİZ hafta sonu Ayvalık’taydım.

Haberin Devamı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, ATO Zeytinyağı Analiz Laboratuvarı, Kırlangıç AVM, Cunda Fora Glamping tarafından bu yıl 18’incisi düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali’ne katıldım.
‘Zeytinin dalında, gastronomi ve turizm yolunda’ temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte ilk dikkatimi çeken şey Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılına yakışır şekilde tam 1 haftaya yayılan dolu dolu program oldu.
Öte yandan, organizasyonun adına ilk kez ‘turizm’in de eklendiğini gördüm.
Malum, yıllardır Ayvalık’ın geçim kaynağının turizm mi zeytinyağı mı olduğu tartışılır.
Oysa zeytinyağı ve turizm iç içe geçmiş, bir bütün oluşturmuştur.
Bu yüzden bu eklentinin önemli olduğunu düşünüyorum.
Zira, festivaller düzenlendikleri yerlerin sosyal hayatlarına ve ekonomilerine güç katar.
Dolayısıyla; tarihiyle, mimarisiyle, doğasıyla, lezzetleriyle anılan Ayvalık’ta zeytin ve turizmin aynı potada eritilmesi çok akılcı olmuş.
Kaldığım süreçte gördüm ki yerel halkın, yerel ve ulusal markaların, üreticilerin, tedarikçilerin, ihracatçıların, gazetecilerin, gurmelerin, sanatçıların vs. bir araya gelerek bir süreliğine de olsa sosyal bir hareketlilik paylaştığı festival, doğal olarak Ayvalık’a da güç katıyor.
Bu nedenle Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar başta olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum.
Ve gelecek yıl yapılacak kutlamaları şimdiden iple çekiyorum.

///

Haberin Devamı

İzmir’e kadın başkan olur mu?

YEREL seçimler öncesi bir duyum da AK Parti’den...
Malum; İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, büyükşehir belediye başkan adayı için tarih verdi.
Saygılı, adaylarının kasım ayının sonunda açıklanacağını belirtti.
Kulislerde şu ana kadar Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Gençlik ve Spor eski Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın isimleri konuşuluyordu.
Şimdi onlara iki kişi daha eklenmiş.
Ama bu kez olası adaylar kadınmış.
Biri Ceyda Bölünmez Çankırı, diğeri de Şebnem Bursalı.
İkisi de partinin İzmir vekilleri...
Çankırı’nın da Bursalı’nın da sürekli sahada olduğuna, vatandaşlarla samimi diyaloglar kurduklarına, sorunlarını yerinde dinleyip çözüm üretme noktasında ellerinden geleni yaptıklarına, Ankara ile köprü vazifesi üstlendiklerine dikkat çeken çevreler, “Neden olmasın?” diyormuş.
Takdir tabii ki parti üst yönetiminde.
Ama son dakika başka bir isim gündeme gelebilir mi?
O da mümkün.
Kasıma az kaldı, bekleyip göreceğiz.

///

Haberin Devamı

Yarınlara sözü var!

DUYDUM ki, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl coşkusunu 50’nci kuruluş yıldönümüyle birlikte kutlayan İzmir merkezli Norm Holding, bu vesileyle hafızalarda yer edecek çok özel bir reklam filmine imza atmış.
Yönetmenliğini Derhan-Irmak’ın, yapımcılığını SKOK Film’den Sunay Kahraman, Oktay Kahraman ve Hazal Çağlayan’ın üstlendiği film boyunca 100 yıllık Cumhuriyet’ten güç alarak gelecek 100 yıla verilen sözlere ve bu sözlerin gerçek olacağına dair umut ve inanç işleniyormuş.
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözünden ilham alınarak oluşturulan film; gençlerin eğitim, kültür, sanat, teknoloji, spor ve iş hayatında ulaşmaya çalıştığı hedeflere O’nun izinde, O’nun vizyonuyla ulaşabileceğini anlatıyormuş.
Yaklaşık 3 haftalık yoğun bir ön hazırlık sürecinin ardından İstanbul’un farklı 7 lokasyonunda çekimleri yapılan film, Atatürk’ün sesinin yapay zeka teknolojisi kullanılarak hayata yeniden döndürülmesiyle bambaşka bir etki kazanmış.
Emeği geçen herkesi kutluyorum.
(Filmi izlemek için: https://youtu.be/pZy3KXBvt5Y)

///

Haberin Devamı

Şehrin en kırmızısı

EĞLENCE dünyasının ses getiren markalarının yaratıcısı Engin Yaşar, ilkini 24 Kasım 2018’de, ‘ye, iç, eğlen’ mottosuyla Çeşme’de açtığı ‘Kırmızı’yı şimdi de İzmir’e taşımış.
Karşıyaka Atakent Yalı Mahallesi’nde (Haydar Aliyev Parkı’nda) hayata geçirilen mekan, geçtiğimiz cumartesi günü ilk konuklarını ağırlamış.
Günlük hayatın karmaşasından, kentin gürültüsünden, trafikten, yoğun iş temposundan vs. uzaklaşıp rahatlama ihtiyacı hissedenlere duyurulur.

///

Kahve kokulu festival

TÜRKİYE’nin en önemli kahve markaları, İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir’de, ‘İzmir Coffee Festival’de kahve severlerle buluşacakmış.
Dream Sales Machine tarafından ikinci kez düzenlenen etkinlik, 20-22 Ekim tarihleri arasında Karşıyaka Hilltown AVM’de gerçekleşecekmiş.
Manga ve Bedük’ün de müzikleriyle eğlence katacağı organizasyonun biletleri gün ve saatlere göre 90-250 TL arasında değişkenlik gösteriyormuş.
Aramızda kalmasın!

///

Haberin Devamı

Glutensiz pazarını büyütecek

ULUSOY Un tarafından Ocak 2022’de satın alınan Söke Un, ABD’nin önde gelen unlu mamuller üreticisi Rudi’s’in yüzde 12.65’ini satın almak üzere anlaşmaya varmış.
Firma; organik simit, ekmek, çörek, glutensiz ekmek, tortilla, çörek üreten Rudi’s ile glutensiz pazarını büyütecekmiş.
ABD’deki yatırımın dışında yenilenebilir enerji ve çocuk oyun hamuruna da yatırım yapan Söke Un, Konya Ilgın’da da 105 dönümlük araziye 11 bin kW’lik güce sahip bir GES kurmuş.
Böylece, yıllık 16 milyon kWh’lik enerji ihtiyacını da buradan karşılayacakmış.

Yazarın Tüm Yazıları