Gözler Meclis’te, akıllar kabinedeydi

Yemin töreni nedeniyle Meclis’teydik. Kimi zaman gergin tartışmaların yaşandığı çoğu zaman milletvekillerinin koşturma içinde olduğu Meclis kulislerinde cıvıl cıvıl çocuk sesleri vardı.

Haberin Devamı

Yeni milletvekilleri eşleri, çocukları ve yakınlarıyla gelmişti. Bir kısmı localardan izledi yemin törenini, bir kısmı ise kulislere kadar indi. Kulislerde bol bol fotoğraf çektirildi. Birçok yeni milletvekili ile tanıştım. Eski dönemden devam edenler vardı ama Meclis’in büyük çoğunluğu yenilenmişti. Yıllarca gazeteci olarak Meclis kulislerinde haber takip ettiğimiz, CNN Türk ekranlarında program yaptığımız Hulki Cevizoğlu, kulislerde bu kez milletvekili sıfatıyla yer alıyordu. Meclis bahçesinde sohbet edip tebrik ettik.

MECLİS’TEN İZLENİMLER

Meclis’e girdiğimde önce basın locasından Genel Kurul salonunu izledim. Ali Babacan locada kendine yer bulmaya çalışıyordu. Diplomatların bulunduğu loca dolmuştu.

Şık bir şey oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin grupları ziyaret ederek tebrik etti, hepsiyle tokalaştı. CHP’li Bülent Tezcan da aynı şekilde grup sıralarını dolaşarak kutladı. Kardeşi İYİ Parti milletvekili Ayyüce Türkeş yemin ettikten sonra Tuğrul Türkeş’in alkışlaması da yine zarif bir davranıştı. Bunlar Meclis’te görmeyi arzu ettiğimiz hareketlerdi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’I TEBRİK

Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geleceği sırada giriş koridorunun olduğu bölüme inmiştim. Erdoğan yine kalabalık bir heyetle giriş yaptı. Selamlaştık, hayırlı olsun dedik. Erdoğan’da öyle zafer kazanmış bir kumandan havası yoktu. Daha çok nerede kalmıştık modundaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın locada yerini aldığı sırada Meclis ayağa kalktı. Peki kim kalkmadı? Kemal Kılıçdaroğlu. Yenilgiyi hazmedememiş. Zaten seçimle ilgili değerlendirmesinde herkesi suçluyor, bir tek kendini suçlamıyor. “Kaybettim” diyemiyor. Siyasette centilmen olmak lazım. Muharrem İnce rakibini kutlamıştı. Seçilmiş Cumhurbaşkanına karşı ayağa kalkmamak Kılıçdaroğlu’na yakışmadı. “Erdoğan seçim kampanyasında beni terörist gösterdi” diyormuş.

KANDİL’E SÖYLE

Kılıçdaroğlu’nun bu sitemi Erdoğan’a değil Kandil’e yapması lazım. Kandil müthiş bir seçim kampanyası yaptı. Kılıçdaroğlu’nu desteklemek için Ümit Özdağ’ı bile kabullendiler. Ötesi var mı? Kılıçdaroğlu locada otururken Murat Karayılan’ın seçimlerle ilgili açıklaması düştü haber sitelerine. Kandil, Kılıçdaroğlu’na desteğini sürdürüyor ama Kılıçdaroğlu şu ana kadar ağzını açıp PKK’ya tek bir söz söylemiş değil. PKK’ya PKK diyemiyor.

YERİ LOCA

Haberin Devamı

Erdoğan “one minute” çekeceği yerde “one minute” çektiği için, Kandil’e meydan okumak gerektiğinde meydan okuduğu için bugün cumhurbaşkanı olarak tebrikleri kabul ediyor, üç beş oy gelecek diye PKK’ya tavır koyamadığı için Kemal Kılıçdaroğlu ise Meclis’teki locadan yemin törenini izlemek durumunda kalıyor. Fark bu.

EKONOMİ ŞİMŞEK’TE

Meclis izlenimlerini burada kesip kabine listesine dönmek istiyorum. Çünkü herkesin gözü yeni Bakanlar Kurulu’nda olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk düğmeyi doğru ilikledi. Ekonominin başına tek yetkili olarak Mehmet Şimşek geliyor. Mehmet Şimşek cumhurbaşkanı yardımcılığı yerine icranın başında olması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı tercih etmiş.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI’NA KADIN BAŞKAN

Mehmet Şimşek ekonominin başında tam yetkili olarak görev yapacak. İlk aşamada ekonomi bürokrasisini de düzenleyecek. Merkez Bankası başkanlığına Amerika’da parlak bir kariyere sahip olan Hafize Gaye Erkan getiriliyor. Merkez Bankası’na ilk kez bir kadın başkanlık yapacak. Hafize Gaye Erkan için “Müthiş Türk kızı” deniliyor. Dilerim güzel hizmetlere vesile olur.

FUAT OKTAY’LA DEVAM

Bu dönem de tek cumhurbaşkanı yardımcılığı sisteminin devam edeceği anlaşılıyor. Fuat Oktay’ın cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine devam edeceği söyleniyor. Fuat Oktay milletvekilliğinden istifa edecek. Görünen o ki milletvekilliğinden tek istifa eden Fuat Oktay olacak.

Haberin Devamı

KABİNEDE KİMLER VAR

Kabine listesi açıklanana kadar değişiklikler olabilir. Ben sadece kulislerde konuşulanları aktaracağım.

MİT Başkanı Hakan Fidan Dışişleri Bakanı oluyor. Eğer bakan olmazsa MİT Başkanlığı için İbrahim Kalın’ın ismi geçiyor.

YAŞAR GÜLER GELİYOR

Milli Savunma Bakanlığı’na ise Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler geliyor. Hulusi Akar da Genelkurmay Başkanlığı’ndan istifa edip Milli Savunma Bakanı olmuştu. Hatta Akar’ın bakan olduğunu birkaç saat önce öğrenmeme rağmen söz verdiğim için son anda açıklamak zorundu kalmıştım.

ERSOY VE KOCA KALIYOR

Milletvekili adayı olmayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca görevlerinde devam ediyor.

Haberin Devamı

YENİ İSİMLER BAKAN OLUYOR

Osman Aşkın Bak, Gençlik ve Spor Bakanı oluyor. Osman Aşkın Bak daha önce de Gençlik ve Spor Bakanlığı yapmış, başarılı bir isimdi.

Tarım Bakanlığı’na İbrahim Yumaklı geliyor. Yumaklı, Gübretaş Genel Müdürlüğü ve bakan yardımcılığı yapmış, sektörü bilen bir isim.

Ulaştırma Bakanlığı görevini Hayri Baraçlı üstlenecek. Baraçlı, Adil Karaismailoğlu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden gelen birisi. İBB Genel Sekreterliği yapmış.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na Mehmet Fatih Kaçır geliyor. Kaçır, bir süredir bakan yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Aile Bakanlığı için de Kübra Güran Yiğitbaşı’nın ismi geçiyor. Diğer bakanlıklar da bir ölçüde netleşmeye başladı ama teyit etme imkânı bulamadığım için yazamadım.

KILIÇDAROĞLU-İMAMOĞLU GÖRÜŞMESİNDEN NE ÇIKTI

Ekrem İmamoğlu seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden değişim talep eden, her şey yeniden başlıyor diye yazan tweet’ler atmıştı. Daha hiçbir belediye başkanı harekete geçmeden Kılıçdaroğlu’ndan randevu talep etmişti. Öyle bir havası vardı ki Ankara kapılarına dayanacak, Kılıçdaroğlu’nu çekilmeye zorlayacaktı.

Ama İstanbul’da aslan gibi kükreyen Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun yanında kuzu gibi oldu. Ekrem İmamoğlu’nun olağanüstü kurultay talepleri karşısında Kılıçdaroğlu, olağan kurultay sürecini başlatacağını söylemekle yetindi. Bu demektir ki: “Ekrem, senin belediye başkan adayı olmana ben karar vereceğim.”

İSTANBUL’A ODAKLAN

Peki Kılıçdaroğlu-İmamoğlu görüşmesinden ne sonuç çıkmış?

Kılıçdaroğlu, “Seni İstanbul’da tekrar aday göstereceğiz. Sen İstanbul’a dön. İstanbul’a odaklan. Bütün enerjinle İstanbul’u yerel seçimlere hazırla. İstanbul’u tekrar kazanalım. Bu kez de belediye seçimlerini alırız. Diğer başlıklara seçimden sonra bakarız. Sen şu anda İstanbul’u tekrar almaktan başka bir şeyle ilgilenme.”

Kılıçdaroğlu ona CHP Genel Başkanlığı’nı unut mesajını vermiş. İmamoğlu’nun bir kazanımı olmuş. Ankara’dan, İstanbul’a tekrar aday gösterileceği güvencesini alarak dönmüş.

Yazarın Tüm Yazıları