Hoca’nın yıldızının parladığı anlar (3)

ANKARA
NE yapsam, ne etsem, "dejavu" (daha önce görmüş ve yaşamışlık hissi) halinden kurtulamıyorum. Hep aynı yol kavşağında aynı isimlerle karşılamaktan mustaribim.

Mesela, gazetelerde Fethullah Gülen Hoca manşetlerini okuyorum, TV’lerdeki haber ve yorumları izliyorum. Kabul hepsi yeni gelişme, ama nedense "Bunları bir yerden hatırlıyorum" kuşkusunu yenemiyorum... Belki de fazla uzatmayıp, "Erken bunamadır" deyip geçmek lazım!

* * *

Gerçi Hoca’nın 12 Eylül günlerini gazeteci sıfatıyla yakından takip ettim. Her ne kadar darbe öncesinde cemaatine, "Polis ve askerle çatışan terörist, anarşistleri (sol eylemciler) ihbar etmeyen Allah katında sorumludur" tarzı vaazlarıyla ünlendiyse de, askeri yönetim Hoca hakkında arama emri çıkarttı. Ama Hoca’yı altı yıl boyunca yakalamak mümkün olmadı.

Burdur’da 1986 yılında aile dostunu ziyareti sırasında gözaltına alındı. Dönemin Başbakanı Turgut Özal ile İçişleri Bakanı Yıldırım Akbulut hemen devreye girdi. Gülen Hoca, İzmir’e sevk edildi, ifadesi alınıp serbest bırakıldı.

* * *

28 Şubat döneminde Hoca’ya ilgi yüksekti. Hükümetin dağılmak üzere olduğu günlerde TV’ye çıkan Gülen Hoca, Necmettin Erbakan-Tansu Çiller Koalisyonu’nu eleştirecek siyasi kıvraklık sergiledi.

O dönemde Hoca’nın yurtdışındaki okullarının devlete devredilmesi pazarlığı bile yapıldı.

Ve geldik bugünlere... Memlekette kapatma davasının yarattığı siyasi türbülans yaşanıyor. Birileri, hükümetle askeri çatışmaya sokmaya çalışıyor. "O birileri" kimilerine göre "cemaat".

Tam o sırada Hoca’ya yıllardır ev sahipliği eden ABD aniden vizede sorun çıkartıyor. Yargıtay, Hoca’nın beraatini onaylayıp dönüş yolunu açıyor.

Spekülasyona daha müsait başka kaç hikáye bilirsiniz?

* * *

Fethullah Gülen Hoca, Milli Görüş çıkışlı diğer rakiplerine göre farklıdır:

Küresel düzene çok daha kolay ayak uydurdu.

Ilımlı İslam projesine çok uygun profil çizdi.

AKP tabanının tahammül edebildiği tek alternatif ses oldu.

İşbu sebeplerle, her olağanüstü dönemde olağan iktidar şüphelisi sayıldı.

Dipnot: Başlıktaki 3 rakamına aldanıp boşuna ilk iki yazıyı aramayın, çünkü yok. Malum dejavu meselesi!

Humeyni nereden çıktı

FETHULLAH Gülen Hoca’nın İran Molla rejiminden hazzettiğini hiç sanmıyorum. O yüzden "Humeyni gibi dönecek" benzetmesine alınması ve düzeltmesi doğaldır.

Ama ve lakin cemaate yakın bazı işadamlarının, "Hocaefendi Bursa’ya yerleşecek. Hem Ankara, hem İstanbul’a yakın, İzmir’e de öyle" tarzı hazırlıklarına ne demeli?

Ayrıca yeri gelmişken bir daha hatırlatalım. 2 yıl kadar önce mahkemeden ilk beraat kararı çıktığında da Hoca’nın döneceği haberleri medyaya yansıdı. Sevenleri, sağlık nedeniyle önce Almanya’ya uğrayacağı varsayımıyla bu ülkeden gelen uçakları yakın takibe aldı.

Bir gün yolcu listesinde Fethullah Gülen ismine rastlanınca yer yerinden oynadı. Havaalanında izdiham yaşandı. Ama uçaktan inen Fethullah daha 11 yaşındaydı. Merakla beklenen yolcu, Hoca’yı ziyaretten dönen, aynı adı taşıyan yeğeniydi.

Diyeceğimiz, sakil benzetmeleri bir yana bıraksak da, Hoca’nın dönüş hikáyeleri her zaman reyting yapıyor.
Yazarın Tüm Yazıları