Enerjide devlet politikası olmalı

BUGÜN toplanacak olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK)’nun özel gündeminde enerji olduğunu öğreniyoruz. Yani enerji alanındaki gelişmeler devletin zirvesinde ele alınacak.

Haberin Devamı

Uzun zamandır, Türkiye’nin, iç ve dış, enerji politikasının sadece Hükümetlere bağlı yürümemesi gerektiğini, bu konularda "bir devlet politikası" oluşturulup uygulanması ihtiyacını görüyor, zaman zaman bunu dile getiriyorum.

Bugünkü MGK toplantısında enerji alanında nelerin konuşulacağını bilmiyorum.

Ama büyük ihtimalle Irak’taki gelişmeler başta olmak üzere, Türkiye’nin enerji alanında uluslar arası ilişkileri, burada sağlanan gelişmeler ele alınacaktır.

Bunun içinde İran’la imzalanıp bir türlü hayata geçirilemeyen doğalgaz sahalarına ilişkin protokol, Azerbaycan ve Türkmenistan’dan doğalgaz alımı, Nabucco projesi kapsamında Avrupa ile gaz işbirliğinin bulunduğunu tahmin ediyorum.

Çünkü bu ilişkiler, içinde güvenlik kurumlarının da yeralacağı bir perspektif içinde değerlendirilmesi gereken, ileriye dönük stratejilerin oluşturulması gereken konular.

Irak’tan gelen son haberler 6 ülkenin milli petrol şirketlerine Irak’ta arama izni verildiğini, bu arada bir ara dışarıda bırakılan Türkiye’ye de, milli petrol şirketi olarak sayılan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kanalıyla, arama izni verileceğini gösteriyor.

Zaten Türkiye’nin orada olması, Irak’taki enerji kaynaklarının çıkarılıp dağıtılmasına katkıda bulunması gerekiyordu, bence biraz gecikme ile de olsa, bunun sağlanmış olması önemli.

İşte bu gelişmeyle birlikte, işbirliğine nasıl girileceği, ABD başta olmak üzere, Irak’ta hangi ülke ve şirketlerle işbirliği yapılıp, nerelerde faaliyet gösterilebileceği MGK’nın gündeminde olması çok olağan konular.

Gerek Irak’la, gerekse başka ülkelerle girilen enerji işbirliklerinin çok uzun vadeli olacağı kesin. Yani Türkiye hem bir-iki yıl sonrasındaki enerji arz güvenliğini sağlamak, hem de 10-20 yıl sonrasında enerji kaynaklarına nasıl sahip olabileceğini planlamak zorunda. İşte bu nedenle Türkiye’nin enerji politikası, sadece Hükümetlere bırakılamayacak kadar kapsamlı ve uzun vadeli bakış gerektiren bir alan ve devlet politikası şart...

ENERJİ STRATEJİSİ KURUMSALLAŞMALI

BU nedenle ileriye dönük planlama yapan, enerji alanında söz sahibi ülkelerin birer ulusal enerji belgeleri bulunuyor.

ABD’de yönetimler, "ulusal enerji politikası belgesi"ne göre uygulamayı sürdürürken, AB’de de enerji stratejisinin belgesi olan bir "white paper" bulunuyor.

Yani enerji bu ülkelerde bir devlet politikası haline gelmiş durumda. Türkiye de enerji oyununu çok iyi oynaması gereken bir ülke.

Bu oyunu iyi oynadığımız takdirde ülkenin geleceğini garantiye alabileceğimiz gibi, plansız-programsız gidip büyük hatalar yaptığımız takdirde çocuklarımızın geleceğini tehlikeye atabiliriz. Nabucco projesi, Türkiye’nin AB serüvenini belirleyecek, Fransa ve Almanya başta olmak üzere tam üyeliğe karşı çıkan ülkelerin direncini rahatlıkla kırabilecek ölçekte bir proje.

Irak’taki enerji projeleri, Türkiye’nin siyasi gidişatını da yakından ilgilendiren, bölgenin kaderini etkileyebilecek önemde bir işbirliği alanı.

Unutmayalım ki; son dönemde bölgemizde gördüğümüz, daha da görebileceğimiz savaşların bile nedeni olan bir alandan, yani küresel oyunların en büyüğünden söz ediyoruz...

İşte bu nedenle Hükümetlere bırakılmayacak kadar ciddi ve uzun soluklu bir planlama içinde olunması, belirli bir strateji oluşturulup, bu stratejinin kurumsallaştırılması gerekiyor..

Bugünkü MGK toplantısında böyle bir konudan söz edilecek mi bilmiyorum ama birkaç yıldır bu tür bir belge hazırlandığı konuşuluyordu. Umarım, adına ne dersek diyelim, enerji alanında bir devlet politikası, stratejisi oluşturulup, bunun kurumsallaşması sağlanabilir.

O zaman Hükümetler de bu devlet belgesine göre hareket etmek zorunda kalırlar.

Yazarın Tüm Yazıları