Suç ’faşist Anayasa’da mı?

İSLAMCI militanlığı yedi iklim dört bucakta tescilli bir vatandaş, bir televizyonda, 1982 Anayasası’nın darbeci generaller tarafından hazırlanan antidemokratik ve faşist bir Anayasa olduğunu ileri sürüyor. İleri sürerler!

Ne 12 Mart’a ne de 12 Eylül’e karşı çıkan, cumhuriyetçi devrimciler ve sol kesim bu iki darbe tarafından ezilip kazınırken zevkten ağzının suyu akan, 12 Eylül’ün tezgáhladığı "Türk-İslam Sentezi" ile iktidara yönelen bu militan İslamcı kadronun utanma erdemi yoktur.

AKLINIZ NEREDEYDİ

Ben ve ailem 12 Mart’ın rendesinden geçtik; 12 Eylül’ün çıkardığı özel yasa ile çok sevdiğim mesleğimden 45 yaşımda emekli edildim ve 12 Eylül anayasasına "Hayır" oyu verdim.

12 Eylül anayasası, 5 darbeci generalin kararnamesiyle değil, halk oylamasında nüfusun yüzde 91.37’si tarafından onaylandı. AKP hükümeti yüzde 46.7 oy ile iktidarda bulunuyor; 1982 Anayasası ise seçmen halkın yüzde 91.37’sinin oyu ile yürürlüğe girdi. AKP’nin iktidara gelişi demokratik ise, 1982 Anayasası iki kez demokratik!

"Hep bana Rab bana!" mantığı ile siyaset yapan İslamcıya göre, 1982 Anayasası’na "Evet" oyu veren yüzde 81.37 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı faşist oluyor; AKP’ye oy veren 46.7 vatandaş ise demokrat oluyor.

Bu rezillikler olmadan önce, faşist Anayasa, faşist partiler ve seçim yasaları, emeğin ümüğünü sıkan yasalar işinize yararken aklınız neredeydi?

ZOR KULLANARAK

1980’lerden bu yana yazıyorum. Kimseye anlatamadım. Ama AKP aleyhine açılan kapatma davası ile durum artık anlaşılmak zorunda.

Bir demokratik rejimde her şey Anayasa’ya, hukuka ve yasalara dayanır ve onlar tarafından sınırlandırılır. Bir siyasal parti, Anayasa’ya ve Siyasal Partiler Yasası’na göre kurulur; seçimler de seçim yasalarına göre yapılır. Anayasa, Siyasal Partiler Yasası ve Seçim Yasası! Bir siyasal parti, bu izin verici ve engelleyici ölçütlere göre iktidara gelir ve gider.

Bir siyasal partinin kurulması, seçime girmesi, bu üç ölçütü beğendiği anlamına gelmez ama kabul ettiği anlamına gelir. Seçimi kazanıp iktidara gelen siyasal parti, bütün yasaları değiştirebileceği gibi, beğenmediği Anayasa, Siyasal Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nı demokratik yollarla değiştirebilir. Ama Anayasa Mahkemesi’ni unutmadan!

Ancak Anayasa’nın 4. maddesinde yazdığı gibi, 2. ve 3. maddelerini değiştiremez, değiştirilmesi için öneride bile bulunamaz. Bu böyle iken, barışçı ve demokratik yollarla değiştirilmesi mümkün olmayan maddelerin varlığını tartışmaya açmak, onları zor kullanarak değiştirmeyi tasarlamak anlamına gelir. Bunun, düşünceyi açıklama özgürlüğüyle ilgisi yoktur.

SORUMLUSU AKP

Bu iş bu kadar basit: Her siyasal parti Anayasa’nın 2, 3 ve 4. maddeleri ile Anayasa’nın 174. maddesinin koruması altında olan Devrim Yasaları’na saygı ve sadakat göstermek zorunda.

Öte yandan, gazetelerde, televizyonlarda, Yargıtay Başsavcısı’nın açtığı davayı Anayasa Mahkemesi’nin kabul etmesinin borsa ve piyasaları zor durumda bırakacağı iddiaları yer alıyor. Sanki bunun sorumlusu Başsavcı ve Anayasa Mahkemesi! Piyasalar ve borsada meydana gelecek her türlü olumsuz gelişmenin bir tek sorumlusu vardır: AKP ve hükümeti!

Hiç kimse Cumhuriyet’e ve kurumlarına hesap soramaz. Herkes haddini bilsin!
Yazarın Tüm Yazıları