Günlük yaÅŸamımız giderek islamileÅŸiyor. (1)

AKP iktidarının günlük söylem ve yaşam üzerindeki etkileri gittikçe yaygınlaşıyor. Din vurgusu, konuşma şekli, kullanılan kelimeler ve deyimler, seçilen giysiler, farklılaşıyor. AKP çevresinde biriken ve kendini dindar kesimde gören de görmeyen de, kendini kaptırıyor. Kimi içinden gelerek, isteyerek, hatta bir misyoner gibi davranıyor. Önemli bir kesim de, tamamen kişisel çıkarları nedeniyle islamcılık oynuyor. Sonuçta, Türk toplumunun görüntüsü ve söylemi değişiyor.

Haberin Devamı

Her toplum, iktidarı elinde tutanların genel yaklaşımlarından, konuşma dilleri ve yaşam tarzlarından etkilenirler. Bizim toplumumuz sadece etkilenmekle kalmıyor, bir bölümü de sırf yaranmak, iktidara hoş görünerek nemalanmak için kendini onlara benzetiyor.

 

Sizinle bu yazıda, genel bir gözlemimi paylaşmak istiyorum.

Yanılıyor olabilirim.

 

Yanılıyorsam, lütfen mail atın ve beni uyarın. Eğer sizde benim gibi aynı izlenime sahipseniz, yine yazın ve görüşlerinizi benimle paylaşın.

 

AK Parti iktidarının özellikle 22 Temmuz seçimlerinden sonra, gerçek bir iktidar olması ve yetkilerini gerçek bir iktidar gibi kullanmaya başlaması, toplumumuz üzerindeki etkilerini artık açıkça gösteriyor..

 

Haberin Devamı

Ä°ktidarın başındanÂbakanlara ve onların atadıkları bürokratlara, AKP’li belediyelerden AKP etrafından biriken ve bütün bu sistemden nemalanan kesimlere kadar, son derece yaygınlaÅŸan bir yaklaşım farklılığını görüyorum. Bu farklılık yavaÅŸ yavaÅŸ, dalgalar halinde, toplumun diÄŸer kesimlerine de dağılıyor.Eskiden de var olan, ancak giderek artan yeni bir yaÅŸam ve tutum farkı ortaya çıkıyor.

 

Tepeden gelen direktifler veya emirlerle deÄŸil, tamamen iktidardaki kiÅŸilerin, BaÅŸbakan ErdoÄŸan’dan baÅŸlayan ve en basitÂAKP ilçe baÅŸkanına kadar, bu parti yöneticilerinin genel tutumlarının,Âyaklaşımlarının topluma yansımasından söz ediyorum.

 

-                  ÂSÖYLEM-KONUÅžMA DÄ°LÄ° DEĞİŞTÄ°: Eskiden böyle bir Türkçe kullanılmazdı. Åžimdi içinde daha fazla Arapça sözcükler geçen, fazla aÄŸdalı, Kuran’dan alıntılı bir dil kullanılıyor. BaÅŸbakan’ın konuÅŸmalarını dinlediÄŸinizde, tonlamalarında ,ses tonunda Ä°mam Hatip Okulunun hafızlık derslerinin izlerini görebilirsiniz. Aynı durumu, özellikle AKP teÅŸkilatının hatiplerinde de görebilirsiniz. Kullanılan kelimeler, yapılan örneklemeler, genel hitabet ÅŸekli giderek deÄŸiÅŸiyor. Genel bir Ä°slamilik havası yaygınlaşıyor.

Haberin Devamı

-                  ÂVÃœCUT DÄ°LÄ°:Eskiden daha çok el sıkışılırdı. Son yıllarda bir öpüşme merakı almıştı. Her önüne gelen, tanıdık tanımadık herkes birbiriyle öpüşür olmuÅŸtu. Åžimdi ise, daha mesafeli bir duruÅŸ var. En moda olanı da, elini kalbine götürüp selamlaÅŸmak, MHP’lilerde de kafa tokuÅŸturma tercih ediliyor. Hele kadınlara el uzatmak çok riskli olduÄŸu için, genelde baÅŸla selamlaşılıyor.

-                  ÂYEME İÇME: Alkol, giderek masalardan kalkıyor. Sırf ne kadar müsamahalı olduklarını göstermek için, kenarda köşede tutuluyor. Biri isterse servis yapılıyor, ancak o kadar. Böyle bir istekte bulunabilmeniz için, ya çok cesur veya gözünüzü kara olması gerekiyor. Genelde ayran, portakal suyu veya çeÅŸitli meyve sularıyla yemek yemeÂyaygınlaşıyor.

Haberin Devamı

-                  ÂGÄ°YÄ°M-KUÅžAM:ÇarÅŸaf azalıyor, buna karşılık türban ve topuklara kadar uzun manto modası hızla yaygınlaşıyor. Büyük bölümü son derece zevksiz, adeta perdeye sarılmış gibi giyiniliyor. Moda evleri artıyor. Reklamları görülüyor ve adeta tek tip giyim kuÅŸama kayılıyor. Erkeklerde ise, büyük bir deÄŸiÅŸiklik yok.ÂEskiden beri tarikat sembolleriyle dolaÅŸanların dışında kalanlar aynı klasik çizgillerini sürdürüyor.

-                  ÂGÃœNLÃœK YAÅžAM: Eskiden de vardı da, ÅŸimdi biz daha dikkat ettiÄŸimizden dolayı mı gözümüze çarpıyor, yoksa gerçekten de arttığı için mi dikkatimizi çekiyor bilemiyorum, ancak harem-selamlık düzeni yaygınlaşıyor. Sadece kadınların girdiÄŸi plajlara, havuzlara, alkolsüz otellere daha çok rastlanıyor. Hele Cuma namazına gidenlerin sayısında büyük bir patlama yaÅŸanıyor. Ä°ÅŸin garibi, eskiden gitmeyenler de, ÅŸimdi gider oldular. Merakla ramazanı bekliyorum. Bakalım nelerle karşı karşıya kalacağız ?

Haberin Devamı

-                  ÂMEDYA:Dini deÄŸerleri ön plana çıkaran, Ä°slam ve Ä°slam dünyasına çok daha önem veren gazete ve televizyon sayısında son derece önemli bir artış var. Hem sayıca, hem de tiraj açısından gittikçe daha geniÅŸ bir nüfusa hitap ediyorlar. Yayınları da, dikkat çekecek derecede dindarlaşıyor, söylemleri Ä°slami deÄŸerlere vurgu yapıyor.

-                  ÂKAPÄ°TAL: Aynı kesimin kendi zenginini de yaratmaya baÅŸladığını gözlüyorum. Arka arkaya dindar iÅŸletmeler kuruluyor. Eskiden yüzüne bakılmayacak olanlar ÅŸimdi büyük ihalelere giriyorlar ve büyük paralar kazanıyorlar. Çalıştırdıkları işçi sayısı arttıkça, onların aileleri de aynı havaya kendilerini kaptırıyorlar.

 

Haberin Devamı

HANGÄ° KESÄ°MLER TOPLUMU Ä°SLAMLAÅžTIRIYOR ?

 

Yazımın başında da dikkatinizi çektiğim gibi, bu eğilim AKP’nin emirleri, gizli veya açık direktifleriyle olmuyor. Tepeden aşağıya doğru bir başka yaşam tarzı kendiliğinden yayılıyor.

          Â

İktidar partisinden kaynaklanan bu yaşam biçimini bir misyoner gibi köpürtenler var. Bir diğer kesim ise, eskiden cesaret edemezken şimdi ortaya çıkanlar..  ve nihayet bir de, çıkarlarını korumak ve nemalanmak için akıma katılanlar var.

          Â

İşin bu yanını da yarınki yazımda ele almaya çalışacağım.

Yazarın Tüm Yazıları