Kürdistan’ı da tanıyacak mısınız

Çin Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor. Çünkü:

Doğu Türkistan, Tibet ve Tayvan sorunu var. Kosova gibi etnik, Çin’de bölünme yaratacak sorunlar. Günün birinde Tibet, Tayvan ya da Doğu Türkistan bağımsızlığını ilan ederse, Çin ne yapacak? Onun için Kosova’yı tanımıyor.

Rusya Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor. Çünkü, Çeçen ve Abhazya sorunu var. Kosova gibi etnik, Rusya’da bölünme yaratacak sorunlar. Günün birinde Çeçen ve Abhazya bağımsızlığıın ilan ederse, Rusya ne yapacak? Kosova’yı onun için tanımıyor.

Kıbrıs Rum Yönetimi Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor. Çünkü, KKTC var. Kosova’yı tanırsa, KKTC’yi tanımak zorunda kalacak.

Yunanistan Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor. Çünkü, KKTC var.

Azerbaycan Kosova’yı tanımıyor, çünkü Dağlık Karabağ var.

İspanya Kosova’yı tanımıyor, çünkü ayrılıkçı BASK bölgesi var. Günün birinde BASK bağımsızlığını ilan ederse, İspanya ne yapacak?

Kosova’yı tanımayan ülkelerin hepsinde etnik sorun var. Hepsinde terör ve savaş var. Hepsinde, yarın ne olacak, kaygısı var. Hepsi dikkatli.

TÜRKİYE O ANDA TANIDI

Türkiye Kosova’yı tanımaya balıklama dalıyor.

Bir ülkenin bağımsızlığını kazanması, kendini yönetme gücüne sahip olması saygı duyulacak bir olay. O ülkeyi tanımak, yine aynı çerçevede.

Ama, eğer benzer bir sorununuz yoksa, sizi güç durumda bırakmayacaksa.

Türkiye hiç oralı değil. Çok basit. Yarın Kuzey Irak’ta bağımsız Kürdistan kurulursa Türkiye ne yapacak?

AKP’nin ilkesi madem ki, ülke bağımsızlığı, eğer kurulursa, Kürdistan’ı da tanıyacak mı? Yoksa, Kürdistan’a hayır politikası gereği, tanımayacak mı?

AKP neden tanıyor? Hamas gibi, dini motif önde. Kosova’da Ortodoksların yanı sıra, Müslümanlar var.

Bu dış politika ilerde başımıza dertler açacak. İlk dert işareti, enerjiyle bağımlı olduğumuz Rusya’dan geliyor.

Militan bir Başkan

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan bilim adamından çok, militan gibi. Gözü kara, bodoslama gidiyor.

Abdullah Gül köylü kurnazlığı ile türbanla ilgili Anayasa değişikliğini Kuzey Irak’a yapılan kara harekatına denk getirerek, onaylıyor. "Herkesin Cumhurbaşkanı olacağım" diyen Gül’ün, bu sözünde durduğuna ilişkin henüz tek örnek yok. Yıpranma sayfalarına her gün bir yenisini eklemekle meşgul.

Yusuf Ziya da, aynı. YÖK Başkanı gibi değil, AKP’nin YÖK’ten sorumlu MKYK üyesi gibi davranıyor. Gül’den aldığı hızla, üniversitelere "türban yasağı kalktı" diye, emir yağdırıyor.

Oysa, uygulama için yasal değişiklik gerek. Ama, Yusuf Ziya için fark etmiyor. Üniversitelerde ise, tam bir karmaşa yaşanıyor. Yasaya saygılı olanlar almıyor, AKP’ye yakın olanlar alıyor. Hukuk yine yerlerde.

Yusuf Ziya
her davranışı ve sözüyle bunalım yaratıyor. AKP şimdilik memnun, bir bilim adamından böyle bir militan bulmak zor.

Bakalım, nereye kadar?
Yazarın Tüm Yazıları