Üç soruyla Pirus zaferi

ANKARA
BUGÜN AKP ve MHP’li vekiller Anayasa değişikliği için yine el kaldıracak.

Gözüken o ki, Anayasa değişikliği referandum riski alınmadan imzaya sunulacak.

AKP işte ancak bu aşamada, YÖK yasasında sol partilerle uzlaşma arayacak.

Mümkün mü; açıkçası çok zor. Hatta bırakın uzlaşma zemininin genişlemesini, AKP’nin MHP dışında kalan liberal ve aydın kesimdeki dostlarını (TÜSİAD gibi) yitirmesi bile muhtemel.

İktidar partisinin Avrupa’daki imajını da tehdit eden bu ittifak çatlağı nasıl ve nereden kaynaklandı? Gelin üç soru ekseninde tartışalım.

* * *

Soru Bir: AKP üniversite kapısında türban meselesini anayasa ve yasa değişikliği olmadan, uygulama pratiğinde çözemez miydi?

Yanıt Bir: Bu yılın temmuz ayında 22 rektörün görev süresi doluyor. İsimlerini sayalım: Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Prof. Dr. Nusret Aras, Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Prof. Dr. Ayşe Soysal, Prof. Dr. Mehmet Bakır, Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Prof. Dr. Fikri Canoruç, Prof. Dr. Emin Alıcı, Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Prof. Dr. Cengiz Utaş, Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz, Prof. Dr. Kadri Yamaç, Prof. Dr. Erhan Ekinci, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Prof. Dr. H. Faruk Karadoğan, Prof. Dr. İbrahim Özen, Prof. Dr. İ.Vildan Alptekin, Prof. Dr. R. Ferit Bernay, Prof. Dr. Ural Akbulut, Prof. Dr. Enver Duran, Prof. Dr. M. Abbas Yurtkuran ve Prof. Dr. E. Durul Ören.

Bu rektörlerden 10’u sekiz yıldır görevde yani yeniden seçilmeleri mümkün değil.

2009 yılında 2, 2010 yılında da 18 üniversitede rektör seçimi yapılacak.

YÖK Genel Kurulu’nda dengeler zaten değişiyor, Çankaya’nın eğilimi de belli.

Asgari dört ay (temmuza kadar) en çok iki yıl beklenseydi...40 kadar rektörün değişeceği yeni üniversite ortamında türban meselesi çok daha kolay, sessiz sedasız hal yolunagirmez miydi?

İktidar partisi neden sabır gösteremedi, acelesi neydi?

* * *

Soru İki: Türbanlı öğrencilerin sorunu çözülürken, başı açıkların güvencesi neden ve ısrarla göz ardı ediliyor?

Yanıt İki: Rakamlara başvuralım... Yüksek öğrenimde okuyanların sayısı yaklaşık 1.5 milyon kişi. Yarısı kız talebe desek, bu rakamın 120 bini resmi yurtlarda barınıyor. Demek ki 600 bin kız öğrenci ya aile yanında veya özel (tarikat?) yurtlarda kalıyor.

Diyelim mi üniversitede türban serbest kaldı... Şu anda türban yüzünden eğitim hakkından yoksun kalan 3-5 bin genç kızın sorunu çözüldü... Diğer 600 bin kızın başının baba baskısı, ağabey dayağı, tarikat zoruyla örtülmesi ihtimaline karşı kim güvence verecek?

3 bin kişiye hakkını teslim etmek, 30 bin yeni başı kapalı mı yaratacak?

* * *

Soru Üç: Hükümet her karşı görüşe kulak tıkayarak, kolay yerine zor yolu seçerek, hatta Anayasa Mahkemesi’nin iptal riskini göze alarak türbanla neden oynuyor?

Yanıt üç: Kimileri, "AKP, MHP’nin tuzağına düştü, oyun planını kuramadan hazırlıksız yakalandı" yorumunu yapıyor... Ama bence AKP’nin asıl hedefi türban çözümünü kutsal zafer olarak sunmak... Hele çözüm formülü yargıdan dönerse belki daha fazla sevinecek. Her iki halde de son günlerin moda deyimiyle 2009 seçiminde siyasi hasadı toplamak isteyecek.

Başaracak mı? Merkez parti efsanesi çöktüğüne göre giderek zorlaşıyor!

Ezcümle Pirus zaferi AKP’ye hayırlı olsun...

Galiba başka hayırlara da vesile olacak.
Yazarın Tüm Yazıları