İş dünyası gündemden çok rahatsız

İŞADAMLARININ Türkiye’nin mevcut gündeminden duydukları rahatsızlık, her geçen gün artıyor. AKP’ye yakın olduklarını, icraatlarına büyük sempatiyle baktıklarını bildiğim, hatta seçimlerde oy verdiklerini tahmin ettiğim bazı işadamları bile büyük rahatsızlık içindeler.

TEDİRGİNLİK VAR

Bunu çok açık söylemiyorlar ama her şeyden önce kendi işleri açısından rahatsızlar.

Çünkü tedirginlik tüm toplum kesimlerini sarmaya başladı ve bu durum artık talebe yansımaya yani insanları tüketimden caydırmaya başladı.

Zaten küresel ekonomideki tedirginliği yavaş yavaş hissetmeye başladıklarını kaydeden işadamları, bunun üzerine türban gerginliğinin geldiğini, insanların harcamak yerine bir şekilde "sıkıntılı geçeceğini düşündükleri önümüzdeki dönem" için tasarruf yapma eğilimine girdiklerini söylüyorlar.

Küresel ekonomiden gelen tedirginliği aşmanın tek yolunun, içeride işlerin iyi olacağına, başka bir sıkıntı çıkmayacağına dair halka güven vermek olduğunu söyleyen işadamları, tersine davranılarak küresel krize bir önlem alınmadığı gibi içeride siyasi gerginlik yaratılarak, paniğin büyütüldüğünü söylüyorlar.

TESİSLER KAPANIYOR

İhracat yapan işadamlarının tedirginliği ise daha büyük. İhracatçı örgütleri bunu söylemiyor ama; bazı ihracatçılar aynı zamanda büyük ölçüde de ithalatçı olmuş durumdalar. Ancak bu durumu ilelebet sürdürmenin mümkün olmadığını, bu gidişle kurdukları üretim tesislerini kapatmak zorunda kalacaklarını da görüyorlar. Yani düşük kurların sorun olmaması da, tüketimin daralmaması da, Hükümetin ekonomide ileriye dönük güven vermesine bağlı.

İşte bu nedenle işadamlarının tedirginliği giderek büyüyor. Gelen küresel dalganın içeriden artı bir olumsuz etki gelmese bile, en azından finansa erişimlerini, yani üretimleri için kredi bulmalarını zorlaştıracağını, faizlerin artacağını gören işadamları, içerde yaratılan gerginliğin faizlerin daha da yükselmesine, kredi bulmalarının daha da zorlaşmasına neden olacağından da korkuyorlar...

HÜKÜMETİN BİZE İHTİYACI KALMADI

Özetle; iş dünyasının büyük çoğunluğu, ekonomiye el atılıp, ileriye dönük güven verilmesi gereken bir dönemde Hükümetin "türban" ile gündemi kaplamasından çok rahatsız...

İşadamları, Hükümetin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın daha önce kendilerini dinlediğini, üretimden yana tavır koyduğunu ama son dönemde, özellikle de seçimlerden sonra, bu tavrın değiştiğini söylüyorlar.

AKP’nin yaptıklarını takdir ettiğini bildiğim bir işadamı konuyla ilgili şunları söyledi:

"Hükümet yaklaşık 6 milyon kişiye kömür veriyor, fak-fuk-fon’dan yardım ediyor, yeşil kart veriyor yani yoksullara ’sen çalışma ben senin karnını doyuruyorum’ diyor. Bence ’bu yolla belli tabanım oluştu, zaten yüzde 47 de oy aldım, artık üretim yapan kesime ihtiyacın kalmadı’ diye düşünmeye başladı. İşadamları olarak artık sözümün dinlenmediğini, dikkate alınmadığımızı görüyoruz. Yani Hükümetin bize verdiği izlenim, ’artık size ihtiyacım kalmadı, gerisini artık üretim olmadan da hallederim’ şeklinde."

TÜRBAN MEŞGUL EDİYOR

Bu anlayışın ülkeyi, ekonomiyi büyük bir riske soktuğunu kaydeden işadamı, işaleminin dinlenmediğinin en önemli kanıtlarından birinin de "Hükümetin tüm eleştirilere rağmen ekonomiye bir türlü el atmayıp, türban gibi konularla gündemi meşgul etmesi" olduğunu söylüyor. Aynı işadamı şu anda ekonomide bir çok sıkıntı olduğunu,bu sıkıntıların giderek büyüdüğünü, küresel krizden yakında çok daha fazla etkilenmeye başlayacaklarını, bunu gördüklerini ve ilettiklerini ama herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta sonu bir toplantı nedeniyle çok sayıda işadamı ile görüştüm ve içinde muhafazakar kesimden olduklarını bildiklerimi bile, büyük bir tedirginlik içinde gördüm.

Türbanın üstüne, katsayı nedeniyle imam-hatip tartışmasının da geleceği, gerginliğin iyice artacağı anlaşılıyor. Yani bu kritik dönemde bu tavırla, ekonominin durumu kötü görünüyor.
Yazarın Tüm Yazıları