Öncelikli sorun türban mı kayıtdışı mı

İSTANBUL’daki bir iş hanında kaçak maytap atölyesinin patlamasıyla ortaya çıkan sahneleri gördünüz mü? Peki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın "vatandaşlar ihbar etmezse bu kaçak işyerlerini bulamayız, hangisi denetleyelim?" demecini dinlediniz mi?

Ölen 20 kişinin ancak 2-3’ün sigortalı işçi olduğunu diğerlerinin işyeri gibi kaçak işçi olarak çalıştıklarını, ayda 400 milyon liraya kilometrelerce yol gidip bu kadar tehlikeli bir işte, hiçbir güvenceleri olmadan çalışan işçilerin hikayelerini duydunuz mu? Tüm idari görevlilerin, belediyeler, valilik dahil "sorumluluk topu"nu nasıl birbirlerine attıklarını izlediniz mi? 4-5 kez kapatılan kot atölyesinin kilitli kapıları açıp tekrar tekrar çalıştığını, maytap atölyesinin ise daha yeni plastik atölyesi açmak için izin başvurusu yaptığını öğrendiniz mi?

İstanbul’un göbeğindeki bu kaçak işyerinin, nasıl olup da yasalara bu kadar aleni biçimde aykırı olabildiğini, yönetmeliklere hiç uymadığını, patlayıcı madde için İçişleri Bakanlığının gereken denetimlerin hiçbirini yapmadığını, hem ilçe hem Büyükşehir belediyesinin ihmalinin ağır olduğunu, bunların su götürmez gerçek olduğunu uzmanlardan dinlediniz mi?

Bu patlama 20 kişinin ölümüne neden oldu. Ortalık savaş alanı gibiydi... Sanki savaş vardı da yukarıdan bir bomba gelmiş ve binanın o bölümünü tümüyle yok etmiş gibiydi...

Bu fotoğrafları gören çocukların, arkadaşlarını gözlerinin önünde kaybedenlerin, kaçak çalıştırılıp canını kaybeden insanların yakınlarının neler hissettiklerini hiç düşündünüz mü

Yöneticilik yapanlar, acaba bu tablodan sorumlu olduklarını düşünüyor mu,ne hissediyorlar?

Kayıtlı ekonomi kadar kayıtdışı ekonomi hacmi olduğu hep söylenir ama Hükümetler bu kesimi oy deposu olarak gördükleri için hiç üzerlerine gitmezler. Şimdi bir ekonomi için kayıtdışının makro açıdan ölümcül olduğu gibi, kelimenin tam anlamıyla insanlar için de ölümcül olduğunu anladık mı? Kayıtlı bir maytap atölyesinde bu olayların meydana gelmesi imkansız. Güvenlikli, yasa ve kurallara uygun maytap üretenler, işyeri bile kayıtlı olmayan, asgari ücretin bile altında sigortasız işçi çalıştıran, varlıklarından kimsenin haberi olmayan maytap üreticiyle fiyat açısından rekabet etmesi mümkün mü? O zaman bu örnekteki gibi tüm kayıtlı çalışan, kurallara uyan işyerleri cezalandırılmış olmuyor mu? Bu denetimsizlik ve yasaya, kurallara uymayan sistemde, kayıtlılar da kayıt dışına itilmiyor mu? Yani kayıtdışını özendiren bizzat görevini yapmayan devlet kurumları olmuyor mu?

TÜRBAN GÜNDEMDEN ÇIKMAYACAK

Böyle bir tablo ortada iken, şimdi sormak gerekiyor; bu toplumun, bu ülkenin, bu ülke ekonomisinin acil ihtiyacı, çatışma konusu olacağı bilinen biline türban sorununu çözmeye çalışmak mı, yoksa, kayıtdışının da üzerine gidilip ekonomiyi gündeme koymak, bu yolla hem ölümleri engellemek, hem de insanların yoksulluklarını gidermeye çalışmak mı?

" Ben türban gibi çatışmalı konuyu siyasi olarak kullanırım, yoksul olana da kömür verir, fak-fuk-fon’dan yardım ederim işi geçiştiririm" demek mi, yoksa...

Ülkesini seven tüm politikacıların önce ekonomiye, bu arada kayıt dışını önlemeye odaklanması gerekiyor.

Bu savaş sahnelerini andıran görüntülerin ardından dün rektörlerin toplantısına katılmamaları için tek tek arayıp tehditvari konuşan YÖK Başkanını, hep birlikte görüntü verip "türban laikliğe tehdit, kamuya da yansıyacak, büyük olaylar olacak" diyen rektörleri izledik.

Toplantıdan önce konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, "türban nedeniyle yaşanan gerginliğinin üniversite gençliğinin sokağa taşmasına neden olabileceğini, ekonomik kriz kapıdayken gençlerin sokağa çıkma riski bulunduğunu, gençlerin 60’lı, 70’li ve 80’li yıllarda da sokağa taşdıklarını, şu anki ortamda bir gerginlik yaratılmasının 2001’deki çöküşe benzer bir çöküş ihtimalini arttırdığını" söyledi. Belki abartılı ama tümüyle haksız mı bu sözler?

Türbanın gündemin başına bir kez oturduğunu, kolay kolay aşağı inmeyeceğini, ekonominin ihmal edildiğini ve bu gidişle ihmalin devam edeceğini söylemiştik.

Bu gerginliğin sorumlusu bellidir... Aynen patlayan kayıtdışı ekonomi gibi...
Yazarın Tüm Yazıları