Gül’den Mısır’a: Türkiye’den korkmayın, birlikte kazanırız

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ile ortağı Tunç Özkan’ın Mısırlı ortaklarıyla kurmak için yola çıktıkları "Polaris International Endüstri Bölgesi"nin 6 Ekim Kenti’ndeki "köşe taşı" (Mısırlılar temel atma yerine ’köşe taşı koyma’yı kullanıyor) törenindeyiz.

Türk işadamlarının yatırımlarını ülkesine çekmek için büyük çaba harcayan Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Rachid Muhammed Rachid, "İlk köşe taşını koyacağımız ’Polaris Endüstri Bölgesi’ hem Mısır’da, hem de Türkiye’de tartışılıyor" diye söze girip sıraladı:

TÜRKİYE’DEKİ ELEŞTİRİLER: Türk tekstil ve hazır giyimcisi kendi ülkesini terkedip, Mısır’a yatırım yapsın diye özendiriliyor.

MISIR’DAKİ ELEŞTİRİLER: Türk işadamlarına yatırım için her türlü kolaylığı gösteriyorsunuz. Bu tutum Mısır sanayisini zora sokar.

Rachid, altyapısına 100 milyon dolar harcanacak "Polaris International Endüstri Bölgesi"ne 1.5 milyar dolarlık yatırım beklediklerini, 25 bin kişiye istihdam kapısı açılacağını vurguladı: "Bu bölgeden iki ülkenin işadamları da kazançlı çıkacak."

Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Ahmet Sever, İskenderiye-Ankara uçuşu sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le sohbet ortamı yarattığında da bu konu gündeme geldi.

Gül, Mısırlılar’ın Türkiye ile "serbest ticaret anlaşması" imzalarken yaşadığı korkuyu aktardı: "Mısırlı dostlarımızda ’Türkiye ile serbest ticaret anlaşması, Mısır sanayisini vuracak’ korkusu vardı. Onlara bizim Avrupa Birliği (AB) ile 1996’da girdiğimiz Gümrük Birliği sırasında Türkiye’nin yaşadığı tedirginliği anlattık. Türk otomotiv sektörünün Gümrük Birliği sayesinde dünyaya 21 milyar dolarlık ihracat noktasına geldiğini örnek gösterdik ’Bizden korkmayın, birlikte kazanırız’ dedik."

Türk işadamlarının Mısır’a yoğun yatırıma yönelmesine dönük eleştiriler uçakta da Gül’e hatırlatıldı, yanıtı şöyle oldu: "Mısır gibi ülkeler artık en ucuz üretimi yapıyorlar. Bu, dünyanın bir gerçeği. Bu durumda ’Türkiye ucuz üretim yapacak’ diye ısrarcı olmanın anlamı yok. Dünya giderek daha rekabetçi oluyor. Öyleyse ona göre önlem almamız, daha iyi olduğumuz alanlara yönelmemiz gerekiyor."

Polaris International Endüstri Bölgesi, Türk işadamları için Mısır ve Afrika’ya büyük kapı açtı.../images/100/0x0/55ea103df018fbb8f868f3a0

Kimi tekstil-hazır giyimci Türkiye’deki fabrikasını taşıyarak bu kapıdan girecek...

Kiminin bir kolu Türkiye’de, bir kolu Mısır’da olacak "denge"yi sağlayacak...

1.5-2 milyar dolarlık Türk yatırımı önümüzdeki birkaç yılda Mısır’a akacak...

Dalgalı kurun yan etkisi komşuya bakıp yatırım yapanları vuruyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Kahire’den İskenderiye’ye karayoluyla gitmeye karar verince, 173 ihracatçı 6 otobüsle yola çıktı. Biz de "aynı uçağın yolcusu gazeteciler" olarak Cumhurbaşkanı’nın konvoyundaki Toyota minibüs yerine, otobüslere yöneldik.

Amacımız 200 kilometrelik yolu, minibüste üst üste oturarak değil, nispeten rahat otobüste tüketmekti. Konvoydan ayrılınca Kahire ve İskenderiye’deki trafiğin azizliğine uğradık. 2 saatlik yolu 4 saatte aldık.

İşadamlarıyla birlikte doğrudan yemek salonuna yöneldik. Güngör Uras’la birlikte oturduğumuz masaya iki işadamı geldi. Biri "damardan" denilecek şekilde konuya girdi: "Bugün Kahramanmaraş’ta 14 iplik tesisi kapısına kilit vurdu. Ben de İstanbul’daki iplik fabrikamı kapatıyorum."

Sonra 30/1 penye iplikten örnek verdi. Türkiye’de üretilen bu ipliğin kilo başına maliyetinin 3.20 dolardan aşağı düşmediğini belirtti. Aynı ipliğin Hindistan’dan 2.65 dolara getirildiğini vurguladı: "Böyle bir rekabete kimse dayanamaz..."

Güngör Uras, uçaktaki sohbet sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bu örneği aktarıp, sordu: "Siz Kayseri’den dolayı yakından bilirsiniz. Anadolu’daki küçük sanayiciler çok zorda. Birşeyler yapılamaz mı?"

Gül, öncelikle Anadolu’daki sıkıntıyla Mısır’a yönelen yatırımları birbirinden ayırmak gerektiğine dikkat çekti: "Döviz kurlarının düşük seyretmesi bazı sanaycileri ve ihracatçıları zorluyor, bunun farkındayız. Ancak, Türkiye’de dalgalı kur uygulanıyor ve vazgeçmek söz konusu değil. Kurlara müdahale de olmaz. Dolayısıyla dövizden dolayı yaşanan sıkıntıyı ’dalgalı kurun yan etkisi’ gibi görmek lazım. Şunu unutmayın ki, bazı işadamları ’komşum yapıyor, ben de yapayım’ mantığıyla bir takım yatırımlar yaptılar. Fazla kapasiteler ortaya çıktı."

Güngör Uras üsteledi: "Yine de kendi haline bırakmamak gerek sanıyorum..."

Gül, yanında oturan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a döndü: "Bir takım ortak çözümler aranıyor. Hükümet üretim maliyetlerini düşürmenin yöntemleri üzerinde duruyor."

Hükümet, seçim öncesi verdiği "istihdam üzerindeki yükten 5 puan indirim" sözünü bu yıl tutacağını bir kez daha Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından yineledi...

İstihdam üzerindeki yükten 5 puanlık indirim, iplikçiyi kilosu 2.65 dolara gelen Hindistan ipliği karşısında dik tutmaya yeter mi?

Yoksa Türkiye’deki iplik üreticilerine "dalgalı kur zayiatı" gözüyle mi bakılacak?

’Egemenliğin simgesi’ Merkez Bankası’na

Gül’ün bakışı nasıl

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’e uçakta soru sorma fırsatı yakaladığımda, Merkez Bankası eski Başkan Yardımcılarından yazarımız Ercan Kumcu’nun, "Merkez Bankası’nın Ankara’da olması egemenliğin simgesi" yazısı aklıma geldi:

- Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması konusuna siz nasıl bakıyorsunuz?

- Ben o tartışmaya girmemeyim...

- Merkez Bankası’nın Ankara’da olmasına ’egemenliğin simgesi’ olarak bakanlar var. Siz de Cumhurbaşkanısınız... Yani, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyorsunuz...

- Hükümet de, bakanlar da, TBMM de Cumhuriyet’i temsil ediyor, Cumhuriyetimizin kurumları...

- Öyle ama zirvede siz varsınız, sizin bakışınız önemli...

Gül, sonuçta Merkez Bankası tartışmasında şimdilik renk vermemeyi yeğledi...

Saray Muhallebicisi

Gül’ün uçağında...

ANKARA’dan Kahire’ye uçarken yemek servisinde dikkat ettim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ailesine ait Saray Muhallebicisi’nden sütlü tatlı vardı. Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil’e sordum: "Saray Muhallebicisi’nden ne zamandan beri tatlı alıyorsunuz?"

Kotil gülümsedi: "VIP uçaklar için kiralayan tarafın isteklerine uygun yemek yüklemesi yapıyoruz. Saray Muhallebicisi tatlısı da böyle yüklenmiştir."

Aynı konuyu THY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi’yle de konuştuk: "Do-Co’yla catering şirketiniz var. Buna rağmen örneğin dışardan tatlı alıyorsunuz demek ki?"

Büyükekşi, dışardan alımın özellikli bazı tatlılar için geçerli olduğunu vurguladı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü 173 ihracatçıyla birlikte Mısır’a götürüp getiren uçağa giren Saray Muhallebicisi’yle ilgili ayrıntılar da böyle...
Yazarın Tüm Yazıları