Mübarek: AB’de din tartışması olmaz

KAHİREMısır Devlet Başkanı Mübarek Posta’ya verdiği demeçte, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelerinin dikkatle izlendiğini söylemekle kalmadı, bu çalışmaların arasında din unsurunun yer almaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün Kahire ziyareti de tam bir “Türkiye çıkarması” gibi geçti. Mısır’ın Türkiye’ye bakışı da giderek değişiyor. Giderek ısınıyor ve eski kuşkular kayboluyor.

Haberin Devamı

Dünkü yazımda Mısır Devlet Başkanı Mübarek ile görüşmemin geçmişe yönelik bölümünü yazmıştım. Biraz magazin-belgesel karışımı bölümünü sizlerle paylaşmıştım.

 

Bugün işin yarına yönelik yanına bakalım.

 

Mısır Devlet Başkanı için Türkiye ile ilişkiler artık şekil değiştirmiş durumda.Daha öncelerde bol bol siyaset konuşulur ve sırt sıvazlamalarıyla noktalanırdı. Şimdi, yıllık ticaret hacmi 1,5 milyar dolara varmış, dev bir işbirliğinden söz ediliyor. Türk işadamlarının faaliyet alanları giderek artıyor. 6 Ekim Şehrinin hemen yanında 2 milyon metrekarelikdev sanayi serbest bölgesi inşa ediliyor ve ekonomik ilişkilerin 5 milyar dolara çıkması için önlemler alınıyor. Anlayacağınız, artık lafla yetinilmiyor para konuşuluyor.O zaman da işler daha ciddileşiyor.

 

Haberin Devamı

Mısır Devlet Başkanı ile söyleşimde, belki de özel merakımdan olacak,Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri nasıl gördüğünü, Türkiye’nin farklı nedenlerle tam üyeliğe kabul edilmemesi durumunu nasıl yorumlayacağını sordum.

 

Mübarek çok deneyimli bir lider.Arap dünyasının kaygan zemininde öylesine dans etmiş ve ülkesindeki dinci unsurları öylesine iyi tanıyor ki, kelimelerini tartarak kullanıyor.

 

Mübarek için, Türkiye’nin AB’yeüyeliği son derece önemli. Ancak üzerinde ısrarla durduğu nokta, din konusununbu müzakerelerin için sokulmaması. “ Bunlar birbirinden ayrı şeylerdir” demekle yetiniyor ve “müzakereler için başarılar diliyoruz” diye noktalıyor.  Fazla yoruma girmiyor. Anlaşılan AB ile ilişkilerini de gözetmek istiyor.

 

Diğer merak ettiğim konu da, hangi Türk hükümeti ile daha rahat çalıştığı idi. Özal-Demirel ikilisi miyoksa, örneğin Erdoğan mı? Zira birçok çevreden gelen haberler, AK Parti’nin Mısır ile daha bir rahat ilişki kurabildiği şeklinde idi.

 

Haberin Devamı

Aldığım yanıt hiç de böyle bir resim çizmiyor.

 

Biz bütün Türk hükümetleri ile yakından ilişki kurduk. Hepsi ile çok iyi diyalog oluşturduk. Bizimiçin biri ile diğeri arasında fark yok.”  diyerekAKP’ye özel bir yakınlık hissetmediği mesajını veriyor.Erdoğan ile kolay çalışabildiğini,Gül ile deuzun süredir görüştüğünden dolayı, gayet iyi tanıdığını ve hiçbir sorun olmadığını söylüyor.

 

Cumhurbaşkanı Gül ile buradaki görüşmeleri de, bu sözleri doğrular şekilde geçti.

 

Son derece candan, son derece anlayışlı ve dostluk esprileriyle doluydu.

 

Ancak bir tek fark vardı.

 

O da, laiklik konusunda Mübarek’indaha farklı düşünmesiydi. Mısır Devlet Başkanı ülkesindeönemli bir İslamcı dinci baskı altında. Bundan dolayı da laiklik konusunda son derece duyarlı. İki liderin yaklaşımları değişik. Ancak her şeye rağmen son derece iyi anlaşıyorlar.

 

Haberin Devamı

Gül’ün Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiği Kahire ziyaretineasıl damgasını vuran olay ekonomik ilişkiler oldu.

 

Salı günü yapılan Türkiye-Mısırişadamları toplantısına rekor düzeyde, 2000’eyakın katılım oldu.Bu 2000 işadamının yaptığı görüşmelerden 200’ü gerçekleşse, resmi yetkililere göre karşılıklı ticaret bir milyar dolar daha artabilecek.Türk işadamları buradaartık eller üstünde taşınan bir konumdalar.


TAV İLE GURUR DUYMALIYIZ...

 

TAVKahire havaalanını inşa etti.Fırsat bulup dolaştım. Nasıl gururlandım, nasıl keyiflendim bilemezsiniz.Hamdi Akın da heyetin içindeydi.Yaptıklarını anlatıyor da hayretim daha da artıyor.

 

TAV bugün tek başına (tabii diğer büyük şirketlerimiz de aynı konumda)Türkiye’yi dışarıda inanılmaz bir prestij kaynağı olarak temsil ediyor. Hangi yatırıma girse övgü alıyor.Yaptığı her iş alkış topluyor.Kahire Havaalanı da tamamlandığında “işte burayı birTürkfirması yapmıştı” diyecekler.

 

Haberin Devamı

TAV’cılar, bir Alman veyabir İngiliz firmasından farklı değil. İş yaptığı ülkede eller üzerinde taşınıyor.

 

Gelin de bununla gurur duymayın...

 

6 Ekim Şehri Serbest Bölgesi inşaatının temel atma töreni de yapıldı.Orası da bir başka alem. Daha şimdiden müthiş rağbet gören bir bölge.

 

Diyorum ya, Türkiye’nin konumu da, görünümü de hızla değişiyor.

Yazarın Tüm Yazıları