Gül’den iki söz

NEW YORK-ANKARACUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, terörle mücadele için iki önemli söz verdi.

"Popülizmden uzağım, oy kaygım yok, birileri çıkıp doğruları söyleyecekse o ben olacağım" diyen Gül ekledi: "Bunun için de devletin kurumları arasında Anayasa’nın aradığı ahengi sağlamak için azami gayreti göstereceğim."

New York-Ankara uçuşunda Abdullah Gül’e yöneltilen soru ve yanıtları şöyle:

- Beyaz Saray’daki yemekte sohbet ne üzerine geçti?

- Pakistan’dan konuştuk. Sonra Başkan, Ortadoğu gezisine çıkacağı için bölgeyi ele aldık. Ben, "Bu kez barış için biraz zorlayın onları, 2008 sizin son seneniz olabilir, damga vuracağınız yıl da" dedim.

- Bush’un tepkisi ne oldu?

- Herkes bizden bekliyor, beklenti büyük havasını sezdim. "Yok öyle değil, bölge ülkeleri de sahip çıkıyor. Mesela ben sizden önce Mübarek’i göreceğim, isterseniz ben de söyleyeyim" dedim. Sonra katıklarımızı anlattım, etrafı biliyor tabii.

- Sohbet rahat geçti öyleyse...

- Evet, zaten kendisi de "Ben Türkiye ile ilişkilerde hiç gerginlik hissetmedim" diyor. Sonra Irak filan gibi sorunlu ülkeleri sayıyor.

CONDİ DİNLEMEYİ BİLİYOR

- Yeni bir dönem açıldı o zaman...

- Zaten ben Condi’ye (Rice) söylemiştim. Başkan Bush’a da tekrarladım: Alın bir káğıt, nelerle ilgilisiniz yazın... Biz de yazalım. Bakın ne çok müşterek var. Afganistan, Irak, Kafkaslar, Lübnan. Başka hangi ülkeyle olur ki?

- Bu gezide enerji de ön plana çıktı galiba?

- Evet, ben Amerikalıları enerji yolu olmamız konusunda çok ilgili gördüm. Geçen ziyarette Cheney ile görüşürken, "İşte kuzeyden gelecek, doğudan gelecek" deyince durdurdu, bir harita istedi, üzerinde konuştuk.

- Rice ile sabah kahvaltısı nasıl geçti?

- Onunla çok iyi çalışıyoruz. Dinlemeyi çok iyi bilen bir hanım. Saatlerce anlattığım oldu. "Arabada bana anlatmıştın, unutmadım" diyor.

ASKER GÜVENLE ÇALIŞIYOR

- Bu gezide "ABD’den operasyon ne zaman bitecek sorusu" geldi mi?

- Hayır, önemli olan kararın verilmesidir, ondan sonrası işin doğası gereği olduğunu bilirler. Önemli olan, askerlerimiz şeffaf ve karşılıklı güven içinde çalışıyor.

- Yani PKK bitene kadar devam diyoruz.

- Evet. Zaten Başkan Bush görüşmeden sonra içeride ne söylediyse anlattı, bana laf bırakmadı.

- Peki siyasi çözüm pazarlığı iddiası nasıl çıktı?

- Bir yetkiliye atfen diyorlar. Ama nasıl yetkiliyse, okuduysanız, benim için Tayyip Erdoğan’ın yerine Cumhurbaşkanı seçildi diyor. Meseleden o kadar uzak yani. Görüşmeye katılan ABD Büyükelçisi zaten yalanlıyor.

HAMASET TEHLİKELİ İŞ

- Geçen eve dönüş yasası istenen sonucu vermedi, bu kez ne olur?

- Tabii ki hükümetin işi bu... Ama her şeyi düşünmek lazım. Ben daha vatanseverim, sen daha vatanseversin... Hamaset iyi değil, yanlış ve tehlikeli. Bakın Hilmi Paşa (Özkök) ve eski komutanlar ne diyor. Bakın benim tek sorumluluğum birileri doğruları söyleyemiyorsa, varsın ben çıkıp söyleyeyim...

- Neden?

- Popülizmden uzağım, oy kaygım yok. Doğru bildiğimi söylerim. Yardımcı olurum. Terör olur, Kıbrıs olur, ekonomi olur. Ama tabii asıl karar siyasi sorumluluğu alanlardadır.

- Yani popülizm yapmadan, doğru bildiğinizi söyleyeceksiniz?

- Evet, bu bir... Bir de bunun için devletin kurumları arasında Anayasa’nın aradığı ahengi sağlamak için azami gayreti göstereceğim.
Yazarın Tüm Yazıları