Güçlenen enerji kozumuz

TÜRKİYE-Yunanistan doğalgaz boru hattının açılışı, dün yapıldı.

Bu açılış bizce, Türkiye’nin dünya enerji sahnesindeki kritik rolünü teyit eden bir açılıştı.

Doğalgaz akışının sağlanmasıyla iki ülkenin enerji işbirliği gelişecek.

Ancak sadece Yunanistan değil, Avrupa’nın tümü enerji arz açığını kapamak için Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor.

Bizce Türkiye Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde de bu enerji kozunu çok iyi kullanıp, önümüzdeki dönemde önemli avantajlar elde edebilir.

Bu açılış aynı zamanda Türkiye’nin oyundaki önemli rolünü de gösteriyordu.

KRİTİK ÜLKE GÖSTERGESİ

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis törene, Meclis Başkanı ve Kalkınma Bakanı ile birlikte katıldı. Törende Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yanısıra Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanı Samuel Bodman, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri de hazır bulundu.

Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan milli marşlarıyla açılan törende yeralan uluslar arası oyunculara baktığınızda, aslında Türkiye’nin bölgesinde nasıl büyük bir enerji oyununun içinde bulunduğunu, nasıl kritik bir ülke olduğunu da rahatlıkla görebilirsiniz.

GENİŞ ENERJİ VİZYONU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan doğalgaz boru hattının açılışı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geniş bir enerji vizyonu bulunduğunu belirterek, "Bu vizyon doğrultusunda jeostratejik konumumuzla birlikte bölgede enerji merkezi dağıtıcısı ve transit ülke pozisyonumuzu güçlendirmeye çalışıyoruz" demiş. Esas itibarıyla enerji stratejimizi de bu vizyona dayanarak küresel gelişmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurarak oluşturduğumuzu kaydeden ve projeleri tek tak sayan Erdoğan, "Bu projelerle Türkiye’nin 21. yüzyılın ipekyolu olarak adlandırılan doğu-batı enerji koridorunun hayata geçirilmesine öncülük ettiğini" söylemiş.

ABD İLE İRAN GERGİNLİĞİ

Geçtiğimiz hafta enerji açısından hareketli bir hafta oldu. İstanbul’da yapılan Enerji Arenası’na Amerika Birleşik Devletleri ve İran başta olmak üzere önemli aktörler katıldı.

İRAN İŞBİRLİĞİ TEPKİSİ

Türkiye’nin enerji politikasının Amerika Birleşik Devletleri ittifakı doğrultusunda yürüdüğü herkes tarafından biliniyor. Arena boyunca Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri "Rusya’nın enerji tekeli"nden sözedip bunun kırılması gerektiğini söylemişler. Buna karşılık daha önce İran’la yaptığımız doğalgaz mutabakatına "çok sert tepki" veren ya da böyle veriyormuş gibi gözüken Amerika Birleşik Devletleri yetkililerinin, konuyla ilgili olarak "geleceğin İran’ı ile işbirliği"nden sözetmeleri dikkat çekmiş. Amerika Birleşik Devletleri Eneri Bakanı Bodman’ın ise bu işbirliği konusundaki tepkisini "İran’la bu kontrat bizi üzer" diyerek yumuşattığı da gözlerden kaçmamış. Toplantıya katılan bazı Türk yetkililerin ise "zaten anlaşma gereği 2011’den önce gaz gelmeyecek yani geleceğin İran’ından alacağız" diyerek işi yumuşattıkları da gözlenmiş.

OYUNU İYİ OYNAYABİLMEK

Özet olarak Türkiye’nin enerji oyununu iyi oynayabilmek için hem Hazar hem İran gazını birarada alıp, bir kısmını kullanıp, bir kısmını Avrupa’ya sevketmesi, petrolde Şahdeniz ve İran’ı birarada yürütmesi gerekiyor.

RUSYA KORKUSUNUN ETKİSİ

Bu, Rusya korkusu nedeniyle Amerika Birleşik Devltleri’nin, arzını çeşitlendireceği için Avrupa’nın, en çok da ihtiyacını karşılayıp, kilit ülke konumunu kazanacağı için Türkiye’nin işine geliyor. O nedenle Türkiye bu oyunu çok iyi, dikkatli ve planlı oynamak zorunda.
Yazarın Tüm Yazıları