IMF’den 6.4 milyar dolar aldık, zamsız elektrik 15 milyar dolar sağladı

TÜRKİYE’nin önde gelen ve çatısı altında elektrik şirketi de bulunan holdinglerinden birinin başkanı bundan 1-1.5 yıl kadar önce, "Elektrik fiyatlarını baskı altında tutmayın" çağrısı yaptı.

Holding Başkanı, bu açıklamasından bir süre sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı ziyarete gitti: "Elektrik fiyatlarını baskı altında tutmayın, serbest bırakın. Fiyat piyasada oluşsun. Zamsız geçen birkaç yıl elektrik üreten şirketleri zorluyor."

Holding Başkanı, Unakıtan’a kendilerinin sanayi şirketleri olduğunu hatırlatmayı da ihmal etmedi: "Aslında ucuz elektrik sanayi şirketlerimizin işine geliyor. Ama elektrik üreten şirketler artık zorlanıyor."

Maliye Bakanı bu isteğe karşı çıkmadı, yöntemi eleştirdi: "Ben de elektriğe zam yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ancak, bu konuyu gazeteler üzerinden konuşmak iyi olmuyor."

Bu konu geçen hafta Sabancı Holding’e bağlı Enerjisa’nın Avusturyalı ortağı Verbund’la işbirliğini kutladığı Sakıp Sabancı Müzesi’nde de gündeme geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, sadece o kutlama için birkaç saatliğine İstanbul’a gelmişti: "İlk dönemimizde Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 6.4 milyar dolar kredi kullanmışız. Elektrik fiyatlarında zamsız geçen dönem, vatandaşa 15 milyar dolarlık tasarruf sağladı."

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman araya girdi: "Türkiye konutta Avrupa’nın en ucuz elektriğini kullandırıyor. Avrupa’da durum tersinedir. Sanayi daha ucuz elektrik kullanır, konutta biraz pahalıdır."

Hilmi Güler
de, "Avrupa’nın en ucuz elektriğini kullanıyoruz" yönünü doğruladı. Davete katılan büyük grupların enerjiyle ilgili yöneticileri, elektrik fiyatının hızla serbest bırakılmasından yanaydı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, elektrikte en doğru fiyatın serbest piyasada olaşacağını vurguladı.

Güler, bu tartışmalar arasında enerjiyle ilgili atılımlarını aktardı: "Özel sektöre 1.100’den fazla hidroelektrik santralının yapımının yolunu açtık. Küçük rüzgar üniteleri geliştirmek üzere arkadaşlarımız çalışıyor."

Güler, daha işin çok başında oldukları bir projeye de heyecanla vurgu yaptı: "Denizdeki dalgayı elektrik enerjisine dönüştürmek için de çalışmalarımız var."

Güler ayrıca, Türkiye’nin kömür kaynaklarının elektrik üretimine daha fazla yönlendirilmesi çabalarını, petrol ve doğal gaz aramalarından çok umutlu olduğunu aktardı...

Derken, Enerji Bakanlığı’nda haftanın son iş gününde yeni bir "gözaltı operasyonu" patladı...

Türkiye’nin enerji sorunu sürekli "kriz" sinyalleri veriyor, skandallar hep Enerji Bakanlığı’nda patlıyor... Bu durum Bakan Güler’in işini zorlaştırıyor...

Acele edelim, şu beş yılı iyi kullanalım

ENERJİSA’nın Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü ev sahipliğinde Verbund ortaklığını kutlama gecesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’le konuşurken, Güler Sabancı yanımıza geldi:

"Türkiye ekonomide yeni atılımlara imza atabileceği bir 5 yıl fırsatı daha yakaladı. Bu fırsatı iyi değerlendirelim. Enerji projeleri için elimizi daha çabuk tutalım Sayın Bakanım."

Güler Sabancı
gibi geceye katılan enerji sektörüyle ilgili diğer şirket patronları da elektrik dağıtım ihalelerinin bir an önce yapılmasına dönük vurgu yaptı. Hilmi Güler, o konuda görevin Özelleştirme İdaresi’nde olduğunu hatırlatıp ekledi: "Merak etmeyin, hızlanacağız..."

İşler hızlansın ama araya "skandallar" karışmasın...

400 mühendise iş kapısını mühendisler geç açtırdı

ENERJİSA gecesinin konukları arasında Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan ve eşi de vardı. Akhan’a Alman TUV, Akfen Grubu ve Doğuş Holding ortaklığıyla devreye girecek TUV-Türk Araç Muayene İstasyonları’nın son durumunu sordum: "77 ilde franchise anlaşması yaptık. İstanbul’u biz işleteceğiz, 12 muayene istasyonu olacak."

TUV-Türk’ün İstanbul’daki ciro beklentisi 200 milyon dolar... Çünkü, Türkiye’deki araç parkının yüzde 23’üne İstanbul sahip. Hüsnü Akhan’ın beklentisi ilk istasyonun kasımda Trabzon’da hizmete başlayacağı yönünde...

Tam vedalaşırken Akhan, bir noktaya dikkat çekti: "TUV-Türk, Mühendisler Odası’nın açtığı dava yüzünden 1 yıla yakın gecikme yaşadı. Şimdi biz toplam 400 mühendis işe alıyoruz. Garip bir çelişki değil mi?"

Mühendisler Odası, meslektaşlarına yeni iş kapısının açılmasını engellemek ister miydi?
Yazarın Tüm Yazıları