ABD’nin yaptırım beklentisi

YARIŞMA programları ya da diziler konusunda tam bir acemi turist gibi dolaşırım kanallar asında, ama Hakan Çelik’in pazar sabahları Haber Türk’te sunduğu programa takılmadan geçemem.

Dün sabah Hakan Çelik, ABD’den yeni dönen MHP milletvekili emekli büyükelçi Gündüz Aktan ile konuşuyordu. Benim çok sevdiğim flüt sanatçısı Şefika Kutluer’i ilgiyle izledim, dinledim, Billur Kalkavan ile de eğlenceli bir sohbeti izledim.

Aktan çok önemli bir şey söyledi. Programı kaçıranlar için tekrarlamak istiyorum. Soykırım tasarısıyla ilgili olarak Meclis’in görüşünü aktarmak amacıyla ABD’ye giden üç milletvekili arasında olan Aktan, Türkiye’nin soykırım tasarısına tepkisinin ne olması gerektiği sorusuna çok ilginç bir yanıt verdi.

"ABD’nin beklediği tepki verilmeli" dedi Aktan nedenini de şöyle açıkladı: "Çünkü Cumhuriyetçiler, bu faturayı Demokratlara çıkartmak istiyorlar."

ABD, Kuzey Irak’a müdahale etmeyin demiyor mu? Birşey yapmayın demiyor mu?

Evet diyor ama ne beklediğini de açıkça söylüyor. Büyükelçi Aktan haklıydı. Ne bekliyorlar acaba diye birkaç gün önceki haberleri dikkatle gözden geçirince gerçekten de beklentilerin açıkça ortaya konduğunu gördüm.

* * *

CNN International’da geçen hafta yayınlanan bir habere göre Pentagon, Türkiye’nin Irak’a kara ve hava ulaşımını tamamen kesebileceği ya da sınırlayabileceğini düşünüyordu.

Savunma Bakanı Robert Gates, "Irak’ta kullanılan lojistik kargonun yüzde yetmişi Türkiye’den geçiyor" diyor.

Irak’ta Amerikan güçlerinin kullandıkları yakıtın yüzde yetmişi de Türkiye üzerinden geçiyor.

Bu arada benim dikkatimi çeken bir ayrıntıdan daha söz ediyor Amerikan Savunma Bakanı.

"Mayına dayanıklı, tuzağa karşı korumalı araçlarımızın yüzde 95’i Türkiye üzerinden gidiyor."

Şimdi Amerikalı yetkililer Türkiye’ye karşı yeni güzergah arıyorlar.

Yine bazı haberlerde, lojistik yolunun Kuveyt ya da Ürdün’e kaydırılabileceği belirtiliyor.

Ama altı çizilen bir konu var. Askeri harcamalar artacak.

Irak’taki askerlerin çekilmesi ve askeri bütçenin kısılması için bastıran Demokratlar, soykırım tasarısını bu uyarıya rağmen onaylıyorlarsa eğer faturasını da ödemeye de hazırlanmalılar.

Bunu görmek için komplo teorisyeni olmaya gerek var mı? Her şey o kadar açık ki.

* * *

BU arada petrol fiyatlarındaki "missileme tırmanışı" nı da dikkatle izlemekte yarar var. Tezkere tartışmalarıyla birlikte petrol fiyatı tırmanışa geçti. ABD’deki petrol stoklarının azaldığı haberleri ile birlikte gelen bu fiyat artışı, petrol çıkartma ve rafineri işlemlerinin pahalılaştığı bir dönemde petrol şirketlerinin ellerindeki ürünü daha fazla fiyata satmalarını sağlayacak.

Bush Yönetimi’nin güçlü petrol şirketleriyle iç içeliği göz önüne alındığında, PKK konusundaki duyarsızlığın hesaplı olabileceği bile insanın aklına geliyor.

ABD’nin beklentilerine yanıt verilecek mi?

* * *

YAPTIRIMLARIN
siyasi etkisinin ne olduğu çok tartışmalı olsa da, önemli bir siyasi araç. Ama sizin dış politikanız sadece etki-tepki kıskacı içine sıkışmışsa, olayların seyrini siz değil de başkaları belirlemeye başlamışsa bu tepkiler ne işinize yarayacak?
Yazarın Tüm Yazıları