DPT’nin bütçe uyarıları sertleşiyor

2007 yılı Temmuz ayı bütçe sonuçlarının, Eylül ayının ilk haftası da geçmesine rağmen, hala açıklanmaması, kafaları karıştırdı.

TEPAV’ın "Bütçe açığı patladı saklıyorlar" açıklamasında, "Temmuz ayı bütçe açığının, geçen altı ay toplamı" kadar olduğunu iddia etmesinin ardından, Devlet Planlama Teşkilatı da (DPT), yıl sonunda bütçe hedefinin yakalanmasında, önemli ölçüde riskin var olduğunu açıkladı.

DPT’NİN UYARILARI

DPT her ay itibariyle, "Ekonomik Gelişmeler Raporu" yayınlıyor. Seçim öncesi yayınladığı raporlarda, "düşük performans gözlenmekte" gibi ılımlı ifade kullanan ve yıl sonu hedeflerinin yakalanması bakımından bazı tereddütler olduğunu belirten DPT, hafta içinde yayımladığı, yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin raporda, sert bir üslupla, "yıl sonu bütçe hedefinin yakalanmasında, önemli ölçüde riskin var olduğunu" belirtti.

DPT’nin son açıklamasında özellikle, vergi gelirlerinin yüzde 60’ını oluşturan KDV ve ÖTV gelirlerindeki, gerilemeye dikkat çekilerek, durumun iç açıcı olmadığı, yıl sonu hedeflerinin yakalanmasında "ciddi risk" olduğu belirtiliyor. Bu arada, gelirdeki artışın, Türk Telekom’un özelleştirme taksitlerinin, peşin olarak tahsil edilmesinden kaynaklandığı da özellikle vurgulanıyor. Hemen ardından da Kurumlar vergisi tahsilatındaki yüzde 5’lik gerilemeye dikkat çekiliyor.

DPT raporlarındaki uyarıların, önümüzdeki aylarda, biraz daha sertleşmesi bekleniyor.

YENİ BİR OLAY DEĞİL

DPT Raporunda ortaya konulan tablo, aslında yeni bir olay değil.

Ocak 2007’den başlayarak, her ay, bütçe sonuçlarını bu köşede analiz ettik. Özellikle, ücretlilere vergi iadesinin kaldırılması, 2007’nin seçim yılı olması ve bazı mal ve hizmetlerdeki KDV oran indiriminin etkisiyle, Dahilde Alınan KDV gelirlerinde, ciddi sorun yaşanacağını iddia ettik. Sonuçta, 2006 yılına kıyasla yüzde 23,6 artış hedeflenen KDV gelirleri, ilk yedi ayda, bırakınız artışı aksine, geçen yılın aynı döneminin bile gerisinde kaldı.

Sadece KDV değil, ÖTV gelirlerinde de ciddi sorun var. İlk 7 ayda yapılan ÖTV tahsilatı, geçen yılın aynı dönemindeki tahsilat tutarını bile yakalayamadı.

Sonuçta, her yazdığımızda yetkililerin, "doğru değil" diye yalanlamaya kalkıştıkları iddialarımız, TEPAV ve DPT’nin raporları ile de doğrulanmış oldu.

ŞU ANDA DURUM NE?

Bütçe sonuçları açısından, maalesef durum içaçıcı değil.

2007 yılının ilk 7 aylık sonuçlarına göre; vergi gelirleri öngörülen hedeflerin gerisinde kaldı. Harcamalarda ise, yıllık hedef aşıldı.

Geçen yılın ilk 7 ayında, bütçe açığı değil aksine 455 milyon YTL bütçe fazlası vardı. Bu yılın ilk yedi aylık sonuçlarına baktığımızda, 2006’nın aynı dönemine göre, 20 katından fazla bütçe açığı var.

Ağustos 2007’de yaklaşık 3 milyar YTL "Geçici Vergi" tahsil edildi. Mali tatil nedeniyle tahsil edilemeyen bazı vergiler de Ağustos’da tahsil edildi. Bu gelir artışları nedeniyle, Ağustos ayına ait bütçenin fazla vermesi ve Temmuz-Ağustos bütçe sonuçlarının, önümüzdeki hafta birlikte açıklanması bekleniyor.

Bütçe hedefleri için önlem alınmadığı ve bazı zamlar yapılmadığı takdirde, bu yıl "faiz dışı fazla" hedefinin tutmaması ve yüzde 6,5’in altında kalması da söz konusu...

Görüldüğü gibi, "bütçe performansı" yönünden, yılbaşında da iddia ettiğimiz gibi, 2007 yılı, 2006’yı aratıyor.
Yazarın Tüm Yazıları