Kuşadası’ndan yanıt var

ANKARA
AKP’ye dönük yolsuzluk iddialarının tek kaynağı haline gelen Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, pazar günü bu köşede "Bir bakan, Kuşadası Belediye Başkanı’nı ihale yüzünden tehdit etti" dedi.

Başkan Fuat Akdoğan, hemen bu iddiayı yalanladı. Ofer’in Kuşadası’nda kazandığı iki ihalenin öyküsünü ayrıntılarıyla aktardı. Yanıt hakkına saygı açısından Fuat Akdoğan’ın anlatımını özetlemedik. Sadece önüne meseleyi hatırlatan bir not ekledik, sonuna soruları sıraladık.

Maktum’a var, Limaş’a yok

Önce meselenin özeti:

Kuşadası Limanı işletmeciliği için açılan ihaleyi 21 Şubat 2003 tarihinde Limaş isimli şirket kazandı. Limaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı, bugünkü Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, ortakları Kuşadalı yerel işadamlarıydı. Şirket 61 milyon doları bir ay içinde ödeyemedi. Süre uzatımı alamadı, ihale ikinci sıradaki 60 milyon dolar teklif eden Ofer ve ortaklarına kaldı.

Fuat Akdoğan ne diyor?:

"1) Kuşadası’nda Ofer grubunun kazandığı bir ihale de, Kuşadası Limanı ihalesidir. Eğer Sayın Başkan Yardımcısı (Gürsel Tekin) bu ihaleden bahsediyor ise bu ihale de Özelleştirme İdaresi tarafından yapılmıştır.

2) Ben, Kuşadası Limanı ihalesine Kuşadası Belediyesi veya Belediye Başkanı olarak değil, o zaman halka açık bir şirket olan Limaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak katıldım ve ihaleyi kazandık, dolayısı ile bir tehdit söz konusu olsa idi, bizim ihaleyi kazanmamız nasıl mümkün olacaktı?

3) Liman ihalesinde Global-Ofer konsorsiyumu bizim arkamızdan ikinci gelmiştir. Bizim kazandığımız ihale sonrasında biz gerekli parayı toplayamayınca ikinci gelenlere ihale yasa gereği verilmiştir. Burada da herhangi bir bakanın tehdidi söz konusu olmamıştır, olamaz da zaten. Burada sebep, benim Yönetim Kurulu Başkanı olarak kazandığımız ihale rakamını bir araya getiremememden kaynaklanan bir ticari unsur söz konusudur.

4) Bu ihale süreci içerisinde benim tabiidir ki bazı bakanlar ile ihale bedelini toplayamamamdan kaynaklanan sebeplerden dolayı, süre uzatımı için görüşmelerim olmuş ancak yasa gereği olduğundan bize ikinci bir süre uzatımı verilmemiştir, bu konuda da ilgili bakan yetkisini kullanmıştır, dolayısı ile tehdit etme lüzumu zaten hasıl olmamıştır."

Akla gelen sorular:

Limaş şirketi neden parayı/krediyi temin etmeden ihaleye girdi?

Dubai kuleleri için 1.1 milyar YTL vereceğini ilan eden Şeyh Maktum da ödeme yapmadı ama bekleniyor, yani istenilince ek süre veriliyor. Limaş’ın günahı neydi?

Fuat Akdoğan’ın süre uzatımı için ret yanıtı aldığı bakanlar Özelleştirme Yüksek Kurulu Başkanı ve üyeleri mi? (Üyeler: Başbakan, Devlet Bakanı, Maliye Bakanı, Ulaştırma Bakanı, Sanayi Bakanı.)


İmar izni kazandırdı

Önce meselenin özeti: Kuşadası’nda Fransız Tatil Köyü’nün arazisini Ofer ve ortakları 34 milyon dolara satın aldı. Hemen ardından imar izni yüzde 20’den yüzde 53’e, kat izni 2’den 12’ye çıktı. Bu karar, Kuşadası Belediyesi tarafından 7’ye karşı 8 oyla alındı.

Fuat Akdoğan ne diyor?:

"Eski Fransız Tatil Köyü’nün bulunduğu Aslan Burnu mevkiindeki ihaleden bahsediliyor ise bu ihale bizler tarafından değil Özelleştirme İdaresi tarafından yapılmıştır, bizim hiçbir dahlimiz olmamıştır, yasa gereği olamaz da..."

Akla gelen soru:

İmar değişikliği daha önce yapılsaydı, arazinin değeri artmayacak mıydı?

Son söz yerine önerimiz: Fuat Akdoğan ile Gürsel Tekin bir TV programında tartışabilir.
Yazarın Tüm Yazıları