Festivalde Adnan Saygun çalınacak

ULUSLARARASI İstanbul Müzik Festivali'nde mutlaka Türk Beşleri'nden 100. doğum günü kutlanan Adnan Saygun'un besteleri çalınmalıydı, çalınacak da.

Rengim Gökmen'in yönettiği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 9 Haziran 2007 günü saat 20.00'de Aya İrini'de Adnan Saygun'un eserlerini seslendirecek.

Konserin iki solisti var. Piyanist Gülsin Onay, bestecinin kendisine ithaf ettiği İkinci Piyano Konçertosu'nu, kemancı Özcan Ulucan da Keman Konçertosu'nu çalacak.

Bu yıl Saygun'un besteleri çalındı, hakkında toplantılar, sempozyumlar düzenlendi.

Ersin Antep, Bursa Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla 9-10 Mart'ta bir sempozyum gerçekleştirdi, İstanbul Kültür Üniversitesi de, 13 Nisan'da bir etkinlik yaptı.

SPONSOR BULUNAMIYOR

CUMHURİYETİN
önemli bestecilerinden Saygun'un konserinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli mali katkı bulunamıyor. Hazin bir saptama. Türkiye Cumhuriyeti'nde hiçbir kuruluş, Saygun'un çalınabilmesini, dinlenmesini önemsemiyor.

Müzik, bir ulusun zevk belirleyici unsurudur. Uygarlık ölçütünde önde gelir.

Atatürk hakkında konuşan, onu dilinden düşürmeyenlerin, söyledikleriyle yaptıkları örtüşmüyor.

Sonuçta, ulaşımı, zorunlu masrafları Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlenmiş.

Ben hálá bu konsere sponsor bulunacağı inancındayım.

Konser programı, kronolojik bir nitelik gösteriyor.

Bestecinin ilk çalışması Divertimento ile başlayacak, son eseri Çeşitlemeler ile bitecek.

Çoksesli müziğe emek verenlerin icralarından bir seçme yapılması gerekir, hiç kuşkusuz bu da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na düşer.

Çok iyi orkestra şeflerimiz, solistlerimiz vardı ve var. Çoğunu ben kendi arşivlerinde yer alan kasetlerden, bantlardan dinledim. İleride icracılarımızın tarihi yazıldığında malzeme bulamayacaklar. Çalışma yapamayacağız.

TRT'de birçok kaydın bulunduğunu sanıyorum. Belleğim beni yanıltmıyorsa yıllar önce radyoda ünlü şef Hermann Scherchen'in kayıtlarının bulunduğunu öğrenmiştim.

Bizim sanatçılarımızın, şeflerimizin de bulunduğunu umuyorum.

***

ESER icra saptamasında iki kitaba bakılabilir.

Ersin Antep'in hazırladığı Türk Bestecileri Eser Kayıt Kaynakçası-Çağdaş Türk Müziği Bestecilerinin Eserlerinden Oluşturulan CD, Makara Bank ve Dat Kayıt listesi.

Türk Bestecileri Eser Kataloğu. Çağdaş Türk Müziği Bestecilerinin Yapıtlarından Oluşturulmuş Eser Listesi.

(İki kitap da Sevda-Cenap And Vakfı Yayınları arasında çıktı.)
Yazarın Tüm Yazıları