Başbakan piyasayı düşünüyorsa

BÜTÜN gözler dün Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın yapacağı konuşmadaydı.

Harp Akademileri salonunda çok fazla bulunmadık, kesin bir şey söyleyemeyeceğiz ama sanıyoruz ilk kez bu kadar kalabalık bir kamera ordusu vardı.

Referans Gazetesi Genel Yayın Müdürü Eyüp Can ile birlikte saydık, salonun iki tarafından yaklaşık 25 kamera vardı ve bunların çoğu canlı yayına bağlıydı.

Bankaların dealing room’larında herkes nefesini tutmuş Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın ne kadar sert bir konuşma yapacağını izliyordu.

Korkulanın olmadığını yani yaratılan beklenti kadar sert bir konuşma olmadığını da hep birlikte gördük. Bizce doğal olanı da buydu.

Özetle; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, oturduğu koltuğun hakkını verdiğini kanıtlarcasına, çok sağduyulu bir konuşma yaptığına şahit olduk.

Bizce tüm tahriklere rağmen Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın bu kadar sağduyulu bir konuşma yapması hem Türkiye hem de piyasalar açısından son derece olumlu bir tavırdır.

RADİKAL SÖYLEM BEKLENTİSİ

Tüm tahrikler diyoruz çünkü biliyoruz ki; daha önceden anons edilen bu konuşma için radikal bir söylem beklentisi yüksekti. O nedenle Büyükanıt’a ulaşmaya çalışıp, radikal söylemin dozunu artırması için çaba gösterenlerin sayısının bir hayli fazla olduğunu tahmin ediyoruz.

Bizce asıl tahrik ise hükümet kanadından geldi.

ERDOĞAN TAHRİKİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuşmaya ilişkin olarak, piyasaların bu tür konuşmalardan olumsuz etkilendiğini söylemesi, bizce çok büyük bir tahrikti.

Eğer bu kural geçerliyse, piyasaya göre hareket edilecekse o zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkıp, "Ben Cumhurbaşkanı olmuyorum, AKP’den kimse de olmayacak, herkesin üzerinde anlaştığı bir kişiyi aday göstereceğiz, bunu ülkem için yapıyorum" demesi gerekmez mi?

PİYASALAR ’RALLY’ YAPAR

Sayın Başbakan’a ben şahsen garanti veriyorum; bu açıklamayı yaptığı an, o söylediği piyasalar, kendi deyimleriyle Rally yapacaktır. Yani alıp başını gidecektir.

İşte o zaman Türkiye’ye o çok sevdiği yabancı sermaye, Arap sermayesi de dahil, bol bol gelecektir.

Bu takdirde faizler hızla düşecek, kurlar istikrar kazanacak, yurtdışından gelecek dalgalar içeriyi çok daha az etkileyecektir.

Faizler en az 5 puan düşer, borsa ise patlar..

BÜYÜKANIT ÇOK SAĞDUYULU KONUŞTU

Başbakan o zaman, gelecek yıl yapılacak genel seçimlere de çok daha güçlü girer.

Yani sadece piyasayı olumlu etkilemez, çok düştüğünü itiraf ettiği kendi partisinin oylarını da artırır. Peki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bunu yapar mı? Şu anda hiç umut yok.

O zaman "piyasa bozulur" bahanesiyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın konuşmasını etkilemeye çalışmak, bizce en hafif deyimiyle tahriktir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a böyle bir tahrik yapılsa, yani yapacağı konuşma için "sert olma" mesajı verilse, acaba kendisi inadına daha da sert olma yolunu seçmez miydi?

Bizce Büyükanıt devlet adamı olgunluğuyla tahriklere kapılmadığı için tekrar tebrik edilmeli.

İzlediğimiz Büyükanıt’ın konuşması daha önce kuvvet komutanlarının yaptıkları konuşmalara göre daha yumuşaktı. Zaten daha önce de bu köşede belirttiğimiz gibi; Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı’nda izleyeceği tavır çok daha yumuşak olması normaldir, oturduğu koltuğun bir gereğidir.

Devlet adamlığı, kurumsal davranmaktır bu.

AVRUPA BİRLİĞİ KONUSU

Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Avrupa Birliği konusunda bir kez daha, Genelkurmay’ın AB konusundaki sekter bir tutum içinde olmadığını vurgulaması da bizce çok yerinde olmuştur.

Bazı AB yetkililerinin sekter tavırları artık gün gibi aşikar ama Yaşar Büyükanıt AB ile bu kişi ve devletleri aynı kefeye koymayarak bizce bir sağduyu örneği daha vermiştir.

Evet askerin duyarlı olduğu konular var ama bunlar bizce Avrupa Birliği’ne karşı olduğunu göstermiyor.

Özetle, beklediğimiz gibi; Yaşar Büyükanıt, başkalarına örnek olacak kadar sağduyulu davrandı.

Askerin sekter olmadığını gösterdi ki, bizce istenen sonuçlar da ancak böyle elde edilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları