Sanal casusların gözü cebinizde

BAŞIMIZA ne geldiyse hep meraktan geliyor. "Kocam beni aldatıyor mu?", "Sevgilimin hayatında başka biri mi var?", "Çocuğum kimlerle arkadaşlık ediyor?", "Ortağım arkamdan iş çeviriyor mu?" gibi sorulara yanıt arayanlar, artık soluğu İnternet’te alıyor. Teknolojideki gelişmelerle birlikte sanal dedektif ve casusların sayısı da her geçen gün artıyor.

260 doları bastıran, İnternet’ten dedektif diploması alıyor, 375 eurodan başlayıp, 3 bin euroyu bulan tarifelerle, aldatan kocaların, dolandırıcıların, karşılıksız çek verenlerin peşine düşüyor. Hollywood filmlerinden esinlenerek, cebine bir teyp, eline fotoğraf makinesi ve yakasına da gizli kamera takan bu özel dedektifler, müşterilerini e.posta zincirleri ya da İnternet’te oluşturdukları siteler aracılığıyla buluyor.

SIRA CASUSLARDA

Bu dedektifler yetmiyormuş gibi, şimdi de İnternet casusları türedi. Bunlar işi daha da ileri götürerek, gönderilen SMS mesajların içeriklerinden, 7 yıl önce yapılan telefon görüşmelerinin kayıtlarına, yer tespitinden MSN yazışmalarına kadar her türlü bilgiye ulaştıklarını ileri sürerek, para toplamaya çalışıyor.

Ne adresleri belli, ne de kimlikleri... Sen yeter ki, talep ettiğin hizmetin bedelini banka hesabına gönder...

İnternet’te türeyen bu casus sitelerle temas kurmak da öyle kolay olmuyor. Genellikle iletişim için bir kontörlü cep telefonu numarası veriliyor. Bu numaralar arandığında da mutlaka arayan numaranın gizli olmaması gerekiyor. Aksi taktirde, telefona yanıt verilmiyor.

Bağlantı kurduğunuzda da kimliklerini, adreslerini kesinlikle açıklamıyorlar. Bunlara göre, gönderilen SMS mesajların içerikleri, telefon görüşmelerinin kayıtları, yer tespiti, MSN yazışmaları gibi sadece savcıların talebiyle ulaşılabilen bu bilgiler, operatör şirketlerindeki köstebekler sayesinde bedeli karşılığında elde ediliyor.

MSN ve SMS mesajlarının döküm bedeli, 250 YTL, cep telefonuyla yapılan görüşmelerin MP3 formatındaki kayıtları için ise 500 YTL ödemek gerekiyor. Bu bilgilerin içeriği, fiyat tarifesinde önemli rol oynuyor. Pazarlık ise yapılmıyor. Parayı peşin yatırıp, dökümler için beklemek gerekiyor.

MÜMKÜN DEĞİL

İnternet’teki sanal casusların bu tür bilgilere ulaşıp, ulaşamayacağını GSM operatör şirketlerine sorduk. Savcılıkların taleplerini değerlendirmek için operatör şirketlerde özel birimler oluşturulmuş. Bu birimler, talep durumunda telefon görüşmelerinin ve SMS'lerin kayıtlarını tutuyor.

Ancak, bırakın 7 yılı, kısa süre öncesine ait telefon görüşmelerinin ya da SMS mesajlarının kayıtlarına bile ulaşılamıyor. Bunun için yapılan tüm görüşme ve mesajların kaydedilmesi gerekiyor. Bu da, şu andaki teknolojiyle mümkün değil.

İllegal bir yöntem olduğu için, hukuki yollardan hak aranamıyor. Yatırılan bu paranın üzerine bir bardak soğuk su içmek kalıyor.
Yazarın Tüm Yazıları