Suriye ve Mısır’ı teğet geçti, 70 milyon dolarlık üretimle Ürdün’e yerleşti

KİBAR Holding bünyesindeki Assan Panel Sanayi, 2-3 yıl önce Ortadoğu ve Afrika’yı hedefleyecek yatırım için hazırlık yaparken radarlar iki ülkeye odaklandı:

Haberin Devamı

- Siz bu yatırımı Suriye ya da Mısır’a yapın.
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yatırım adresi ararlarken Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 1 Mart 2011’de yürürlüğe giren Ürdün’ü de dikkate aldı. Derken ilk fazı 15 milyon doları bulan yatırım için Amman’a 45 kilometre mesafedeki bölge seçildi:
- İyi ki Mısır veya Suriye’ye gitmemişiz. Buradan bütün bölge ükelerine ürün gönderebileceğiz. Ürdün’deki Kibar Industry Co.’nun yıllık cirosu 70 milyon doları bulacak.
2-3 ay önce üretime başlayan tesisin resmi açılışını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Ürdün seyahatine denk getirdiklerini vurguladı:
- Kuzey Irak’a ve bölge ülkelerine İskenderun’daki tesislerimizden ihracat yapıyorduk. Şimdi Ürdün’deki tesislerimizden Güney Irak’a da rahatlıkla satış yapabileceğiz. Çünkü, Kibar Industry Co. yerel şirket olarak faaliyetini sürdürüyor. Ayrıca, ürünümüz hacimli olduğu için, navlun konusundaki dezavantajı da bu yatırımla en aza indirdik.
- Sizi Ürdün’e çeken özel teşvikler oldu mu?
- Hiçbir özel teşvik söz konusu değil. Araziyi satın aldık. Yalnız, Ürdün’de karşımıza çıkan sorunların hızlı çözülmesi gibi bir avantajı yatırım kararı aldığımız andan itibaren gördük.
Türkiye’de Tuzla, Balıkesir ve İskenderun’da toplam 11 milyon metrekarelik üretim yaptıklarını kaydetti:
- Sektörde yüzde 55-60 dolayında pazar payımız var. Ürdün’deki tesisin başarı seyrine göre önümüzdeki dönemde Batı Afrika, Doğu Afrika ve Kafkaslar’da yatırım yapmayı planlıyoruz.
Kibar Industry Mafraq’ın 65 bin metrekarelik alanda faaliyetlerine başladığına işaret etti:
- 4.5 milyon metrekarelik yıllık üretim kapasitesiyle Ortadoğu’nun en yüksek kapasiteli üretim hattını oluşturduk.
Tesiste üretilen ürünlerle ilgili şu bilgiyi verdi:
- Yangına dayanıklılık sağlayan, poliüretan ve poliizosiyanurat izolasyonlu çatı ve cephe sandviç panellerin yanısıra soğuk hava depoları için 20 santim kalınlığa kadar sandviç panel üretimi gerçekleşiyor.
Yeri gelmişken tüm grubun istihdam ve ciro verisini de paylaştı:
- Grubumuzdaki istihdam 7 bin kişiyi buldu. Bu yıl toplam ciromuzun 6.2 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz.
Kibar Industry Mafraq, Ürdün’de yatırımları 300 milyon doları bulan 20’yi aşkın Türk şirketinin yanına adını yazdırdı...
Ekonomi Bakanı Zeybekci ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Ürdün’le 850 milyon dolarlık ticaret hacminin yukarı çekilmesi yönünde güçlü mesajlar verip döndü...

Yazarın Tüm Yazıları