Diyabet hastalarına uzun yol tüyoları

Diyabet (şeker) sorununuz varsa, uzun bir yolculuğa çıkacaksanız sağlığınız ve rahatınız için bazı önlemler almanız şart.

Haberin Devamı

İhmaliniz kan şekerinde ani düşüklükler, kontrolsüz yemek gibi telafisi güç sonuçlar doğurabilir.

Uzman diyetisyen Serkan Tutar hem diyabetlilere hem de sağlıklı beslenmeyi tercih edenlere yola çıkmadan önce yediklerini dikkatli seçme uyarısı yapıyor. Yola tok çıkmak için yapacağınız yanlış seçimler sadece kan şekerinizin dengesini bozmaz. Ayrıca mide krampları, bağırsak rahatsızlıkları ve yol ishaline neden olabilir. Tutar’ın diyabet hastalarına ve sağlıklı beslenmek isteyenlere yol öncesi önerileri şöyle:
-Kan şekerini dengede tutan kuru baklagiller diyabet hastaları için ideal besinler olsa da yola çıkarken yemeyin. Sindirim sisteminizi rahatsız edebilir.
- En kaliteli protein kaynağı yumurtayı yola çıkmadan iki-üç saat önce haşlanmış olarak yerseniz hemen acıkmazsınız. Ayrıca kan şekeri dengesini sağladığı için şeker düşmesine bağlı olarak terleme, titreme gibi sıkıntıları yaşamazsınız. Yola çıkmadan hemen önce veya yolda tüketilmesi yol boyunca rahatsız edebilir.
- Yolda tüketeceğiniz besinleri evde hazırlayın. Protein içeriği yüksek peynirli, tavuklu veya ton balıklı sandviçler hazırlayabilirsiniz. Ekmeğin kan şekeri dengesini sağlaması ve daha uzun süre tok tutması için çavdar veya buğday olmasına dikkat edin.
- Eğer sindirim zorluğu yaşamıyorsanız ve tüketiminden hoşlanıyorsanız süt içebilirsiniz. Sütün şeker hastaları için kan şekeri dengeleyici özelliği var. Fakat laktoza karşı vücudunuzda hassasiyetiniz varsa bağırsaklarda rahatsızlık meydana gelebilir. Bu da yolculuk esnasında mide bulanmalarına neden olur. Süt tüketmeyi çok istiyorsanız yolculuk sonrasını da bekleyebilirsiniz.
- Meyve içerisinde bulunan meyve şekeri (früktoz) nedeniyle diyabetlilerin meyveyi tek başına tüketmesi sakıncalı. Eğer meyve tüketiminden hoşlanıyorsanız ve yolda yemek istiyorsanız meyvenin yanına yoğurt da alın. Yoğurt meyve ile birlikte tüketildiğinde hem kan şekerini daha dengeli tutacak hem de daha uzun süre tok tutacaktır.
- Yola çıkmadan önce son tükettiğiniz besin çok önemli. Bu sebeple iyi tercih yapmalısınız. Şekerli besinler yerine daha çok tuzlu besinleri tercih etmelisiniz.
- Çok yağlı besinleri (kızartma gibi) tüketmekten kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü bu tür besinler mide bulantılarına ve kusmalara neden olabilir.
Molada abartmayın
-Molada ilk dikkat edilmesi gereken nokta, potansiyel riskli besinler diye adlandırılan et, tavuk gibi besinleri tüketirken dikkatli olmalısınız. Çünkü genel olarak bu tür yerler müşterilerini bir kez görmesi nedeni ile hijyene fazla dikkat etmiyor. Bu durumda, besin zehirlenmeleri gerçekleşebilir ve yolculuk sizin için çekilmez bir hal alır. Eğer her zaman tüketim gerçekleştirdiğiniz ve çok güvendiğiniz bir yerse protein içeriği yüksek olan kırmızı et, tavuk, köfte gibi besinleri tüketebilirsiniz.
- Molada seçeceğiniz her besine fazlasıyla dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle kapalı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş gıdaları tüketin. Ayranın protein içeriği yüksektir ve şeker hastaları için uygundur, fakat kapalı olanını alın. Sağlıksız koşullarda hazırlanan açık ayran besin zehirlenmelerine bile neden olabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları