Müdür bana kafa attı

Sabah iş yerine girerken yanlışlıkla kapı kolunun müdüre çarpmasına neden oldum.

Haberin Devamı

Daha sonra aramızda tartışma çıktı. Müdür ve yanındaki iki işçi beni tartakladılar, bu sırada müdür bana kafa attı, kaşım yarıldı. Hemen savunmamı aldılar, ‘eğer bizim dediklerimizi yazarsan seni tazminatını vererek işten çıkaracağız’ diyerek elimden istifa dilekçesi aldılar. Aradan bir aydan fazla geçmesine rağmen hiçbir hakkımı ödemediler. Müdür şimdi ‘ben ona hiçbir şey ödemem’ diyormuş. Ne yapabilirim?
Hakkı H.

Hakkı bey, vermiş olduğunuz istifa dilekçesinin yukarıdaki koşullarda elinizden alındığını ispat edebilirseniz, mahkeme bu dilekçenizi geçersiz sayabilir. Dava açarak hakkınızı aramanız gerekiyor.

* * *

Yasin Bey, bu zamana kadar birçok avukata akıl danıştım, ancak hepsi de ‘senin işin olmaz’ dediler. Benim sorunum şu: Yaklaşık 5 yıl boyunca bir iş yerinde çalıştım. Burada amirim konumunda olan kişinin psikolojik tacizine uğradım, birçok defa bu nedenle rahatsızlandım. En sonunda geçen yıl artık daha fazla dayanamadığım için amirimin bana karşı davranışlarını ve rahatsızlıklarımı da belirterek ,istifa dilekçesi ve ibraname verdim. Kıdem tazminatımı ve diğer haklarımı alabilir miyim?
Ayşe O.

Haberin Devamı

Ayşe Hanım, 2012 yılında yeni bir Borçlar Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre işverene verdiğiniz ibranamenin geçerli olması çok sıkı şekil şartlarına bağlandı. Kanuna göre, verdiğiniz ibranamenin istifa ettiğiniz tarihten sonraki 1 aylık süre içinde hazırlanmış olması gerekiyor. Ayrıca bu ibranamede size yapılan bir ödeme varsa bunların tek tek yazılması gerekiyor. Bu da yetmiyor, ibraname ile belirlenen miktarın banka aracılığıyla ödenmiş olması şartı da var. Sizin durumunuzda, anlattığınız kadarıyla hem ibranamenizin hem de istifa dilekçenizin geçersizliği söz konusu olabilir, kıdem ve diğer haklarınızı alma ihtimalinizin yüksek olduğu görüşündeyim.

* * *

9 yıl çalıştığım iş yerimden haksız yere çıkarıldım. İşe iade davası açmayı düşünüyorum. Kanunda işe iade davasını kazanırsam ve işe başlatılmazsam 4 aydan 8 aylık maaş tutarına kadar tazminat verileceği yazıyor. Bu tazminatı hakim neye göre belirliyor, mahkemede iyi halimi mi göz önüne alacak?
Selim Ş.

Haberin Devamı

Selim Bey, çok ilginç ve bir o kadar da yerinde bir soru sormuşsunuz. Buna benzer bir soruyu birkaç defa meslektaşlar arasında da duymuştum. Mahkemede göstereceğiniz iyi hal, ceza davalarında sanık lehine uygulanan bir indirim sebebi. Burada ise tazminat miktarı işçinin çalışma süresine göre belirleniyor. Bildiğim kadarıyla Yargıtay 6 ay ile 5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4, 5 yıl ile 15 yıl arasında kıdemi olan işçi için 5, 15 yıldan fazla kıdemi olan işçi için ise 6 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatına karar veriyor. Fesih sebebinin ağırlığına göre bu miktarlarda 8 aya kadar da çıkabiliyor.

* * *

İş yerimizde 10 yıldan fazladır çalışan bir personel vardı. Satış elemanı olarak görev yapıyordu. Bize şehir dışına taşınacağım diyerek istifa dilekçesi verdi. Bizden ayrıldıktan 15 gün sonra rekabet halinde olduğumuz şirkete geçti. Bu arkadaşa tazminat davası açma hakkımız var mı, kanun sadece işçileri mi koruyor, işverenin hiç mi hakkı yok.
Nafi G.

Haberin Devamı

Nafi Bey, öncelikle belirtmeliyim ki, sorunuzdaki sitemler çok da yersiz değil. Ancak, çeşitli kanunlarda işverenin de haklarını koruyabilmesi açısından düzenlemeler var. İşverenler kendileri açısından müşteri portföyü, fiyat bilgisi, ürün bilgisi gibi kritik bilgilere, verilere ulaşabilecek çalışanları ile gizlilik, rekabet etmeme gibi çeşitli sözleşmeler yaparak haklarını koruyabilirler. Böyle sözleşmeler ile maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları