Gece yarısı notları

SAAT 22.30 itibariyle bu seçimlerin bendeki karşılığı şudur:

Haberin Devamı

Sandıkların yüzde 51’i açıldı.
Ve bu sonuçlara göre AK Parti seçimlerden başarıyla çıkmıştır.
Eğer şu saat itibarıyla elde ettiği yüzde 44 oyu korursa bütün suçlamalara rağmen gelen bu oran, ciddi bir seçim başarısıdır.
Ve bu başarı doğrudan Tayyip Erdoğan’ın kendisine aittir.
Elbette teşkilatlar çalışmıştır. Ancak Diyarbakır gezisi sonrasında yazdığım gibi:
“Bu bir yerel seçim değil genel seçimdir. Ki Erdoğan’ın doğrudan kendi karizmasını ve liderliğini ortaya koymuştur.” Alınan sonucun böylesine kişisel bir yansıması vardır.
MEYDANLAR: Diyarbakır’dan İzmir’e kadar yaptığım meydan yoklamalarında gördüğüm sonuç çıktı. Seçmen, AK Parti ve özellikle Erdoğan’la ilgili olarak ortaya atılan yolsuzluk suçlamaları için sandıkta, “Vaaay...Ey AK Parti, ey Erdoğan, Benim de seninle artık işim olmaz” dememiştir. Tam tersine bir anlamda partisine ve Erdoğan’a sahip çıkmıştır. Böylece yerel seçim bir genel seçime dönüşmüştür.
YÜZDE 97: Seçimlere yüzde 97’lik bir katılım, kelimenin tam anlamıyla bir demokrasi zaferidir. Bu oran, halkın iradesine sahip çıkma duygusunu göstermiştir.
AA VE CİHAN: Sandıkların henüz yarısına yakın kısmı açılmadan, öyle bir tartışma başladı ki... Anadolu Ajansı’nı suçlayanlar, Cihan Haber Ajansı’nın manipülasyon yaptığını söyleyenler... Ve elbette ağır tartışmalar. Günlerdir süren iktidar-Cemaat mücadelesinin seçim sonuçlarının açıklanma sürecine yansımasıdır.
CHP AÇISINDAN: CHP bir inandırıcılık sorunu yaşayacaktır.
SARIGÜL VE YAVAŞ: Ne olursa olsun, CHP’nin Ankara ve İstanbul’da artıracağı oylar Kılıçdaroğlu’na değil, Sarıgül ve Yavaş’a yazacaktır.
GÜVEN MESELESİ: Seçim sonuçlarına göre tartışmalar sürerken YSK Başkanı Sadi Güven adına yakışır bir açıklama yaptı. Güven verdi. Çünkü son ana kadar AA ile Cihan Haber Ajansı arasında inanılmaz bir bilgi çatışması yaşandı. Suçlamalar vardı. YSK Başkanı “manipülasyon” sorularına en güzel cevabı verdi:
“Arkadaşlar, ben ileride bu konularla ilgili bir karar vereceğim için size bir cevap veremem...”
Güven dediğim de işte budur.

Haberin Devamı

MUHAFAZAKÂR SEÇMEN

Haberin Devamı

Genel olarak bakıldığında, Türkiye’de muhafazakâr oyların ciddi şekilde arttığı ortaya çıkmıştır. CHP genel olarak bu oyların dışına düşmüştür.
MHP’NİN YÜKSELİŞİ: Adana, Mersin ve Anadolu’daki birçok ilde MHP ciddi bir oy artışı sağladı. Önümüzdeki dönemde MHP’nin yükselen bir çizgide olacağı açık.
BDP: Öcalan’ın stratejisi bir şekilde sonuç veriyor. BDP’nin ülke genelindeki oylarında bir artış gözleniyor.
BAYDEMİR: Öcalan’la ters düşen Osman Baydemir’e Urfa’da bir şekilde ders verilmiş oldu. Öcalan’sız bir şey değilsin demiş oldu.

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Son olarak Diyarbakır Meydanı’nda gördüğüm Başbakan Tayyip Erdoğan bu sonuçları arkasına alarak bir refleks gösterecektir.
Diyarbakır gezisi sonrasında yazmıştım:
“Erdoğan sakin bir devlet refleksi için hazırlanıyor.”
Son casusluk olayı ve önceki iddialara göre bu seçimlerden sonra bu devlet refleksi hukuken hızlanır.
Aynı anda Başbakan’ın kuvvetli bir demokrasi vurgusu yapacağını bekliyorum.
İSTANBUL MESAJI: İstanbul’da açık ara birinci parti olmaya alışkın olan AK Parti son ana kadar giden bu başabaş görüntü için elbette bazı dersler çıkaracaktır. Normalde en geç saat 22.00’de İstanbul için zafer ilan eden AK Parti bu rahatlığı bulamadığı için mutlak bir özeleştiri arayışı yaşayacaktır.
İSTİKRAR: Bunca iddiaya karşı AK Parti’nin oy oranını koruması, ekonomik istikrar açısından önemli olmuştur. En azından genel seçimlere kadar Türkiye’de bir “iktidar boşluğu” tartışması olmayacaktır.
SON SÖZ: Yüzde 97’lik bir katılım tam anlamıyla bir demokrasi zaferidir. En büyük merakım kamplaşmalara karşı bir kucaklaşma yaşayabilecek miyiz?
NOT: Editörümüz Doğaner Gönen, engellilerle ilgili birbirinden ilginç görüntüler ve haberler seçti. Aynı sayfada göreceksiniz. Ben bu konuya yarın devam edeceğim...

Yazarın Tüm Yazıları