Hayattan tat al, kilo ver

Yaz yaklaşıyor, ‘diyet’ sözcüğü ‘Ben her bahar âşık olurum’ şarkısındaki ‘aşk’ gibi bu bahar da yine gündeme gelecek.

Haberin Devamı

Kıştan kalma yağ stoklarımızı eritecek, yeni bahara ‘hafifleyerek’ gireceğiz! Peki kılavuzumuz ne olacak? Gelin doğru bir yol gösterici olan Mayo Klinik Diyeti’ne bir göz atalım...

BAHAR kapıda! Yeni bir bahara, toprak, su ve havada “yeni cemrelere” hazırlanıyoruz. İçimiz kıpır kıpır. Bu baharda da yeni telaşlar, heyecanlar ve umutlarımız var. Yeni ve güzel beklentiler besleyip büyütüyoruz yüreklerimizde. Bütün bunları –tabii ki- daha sağlıklı, daha güçlü ve formda bir beden, daha uçarı bir yürekle yapmayı arzuluyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da manavlarda “yeşil erik tezgâhlarının” kurulması ile birlikte “2014 diyet sezonu” başlayacak. Hayırlı olsun!

MAYO KLİNİK ÖNEMLİ...
Peki, bu diyetlerin “inanılır” ve “güvenilir” olanı yazılmayacak, anlatılmayacak mı? Güvenilir diyet kitapları çıkmayacak mı? Tabii ki o yazılar yazılacak, o kitaplar çıkacak! Mayo Klinik Diyeti kitabı da işte bunlardan biri. Mayo Klinik, Amerika’nın neredeyse tam da ortasında, Minnesota eyaletine bağlı küçücük bir kasabada (Rochester) kurulu, 100 yıllık geçmişe sahip ünlü bir hastane kompleksi. Dünyanın en önemli, en güvenilir sağlık merkezlerinden biri. Ben ilk kez 90’lı yılların başında ziyaret etim. O dönemde Ankara Numune Hastanesi başhekimiydim. Hastanelerimizin özellikle devlet hastanelerimizin durumu içler acısı idi. Yurtdışında bize yol gösterecek, now-how verecek tecrübeli bir hastane arayışı içindeydik. Yolumuz Mayo Klinik ile kesişti. Defalarca gittim. Yönetim kademeleriyle toplantılar yaptım. Klinik bugün olduğu gibi o zaman da dünyanın en önemli, güvenilir, “kazanç değil, insan merkezli” hastanesi idi. Ben ve arkadaşlarım bu muhteşem organizasyonun yapısal kurgusunu anlama fırsatı bulduk.

Haberin Devamı

BU DİYET NEDEN ÖNEMLİ?
Mayo Klinik Diyeti, kliniğin ününden olsa gerek o zamanlarda da sık gündeme geliyordu. Kliniği yönetenlere sorduğumda internet mecraları, dergi ve gazetelerde sözü edilen o ünlü diyetin aslında “sahte” olduğunu öğrendiğimde şaşırmadım desem yalan olur. Şaşkınlığım sonraki yıllarda da devam etti çünkü Mayo Klinik’le uzaktan yakından hiçbir bağlantısı olmayan, birbiriyle ilişkisiz ve bazıları son derece yanlış dizayn edilmiş saçma sapan diyet formülleri internet sitelerinde, gazete ve dergilerde yıllarca yayınlanmaya devam etti. Mayo Klinik yönetimi bir süre önce bu “diyet meselesi” üzerinde de kafa yormaya, çalışmaya başladı. Sonuçta gerçek “Mayo Klinik Diyeti” ortaya çıktı. İyi de oldu. Nedeni şu... Bu diyet bize yeni ve farklı bir şey söylemiyor belki ama yanlış bilinen pek çok şeyin üzerine kocaman bir çarpı atıyor. Prensipleri beslenme konusuyla akademik düzeyde ilgilenenlerin bile onayladığı şeyler. Diyet yapanların yapması gereken bilimsel prensiplerle birebir örtüşüyor.

Haberin Devamı

FABRİKASYON ÇÖZÜM YOK
Herkese tek tip bir beslenme yaklaşımı tavsiye etmemesi, kurgusunda “sadece klinik olarak test edilmiş teknikler ve bilgilerden” faydalanması, kilo sorununun özellikle obezitenin bir sağlık sorunu olduğunu öncelemesi, her kilo probleminin arka planında beden ya da ruhta gelişen sağlıksız değişimlerin yattığının altını samimiyet ve ısrarla çizmesi, fabrikasyon çözümler yerine sorun odaklı çözümlere yönelmesi, sadece bunlarla da yetinmeyip önerdiği değişimleri sağlıklı ve yeni alışkanlıklar haline getirmeyi özendirmesi, eski ve sağlıksız alışkanlıklardan kurtulmanızı sağlayarak da hayatınıza yeni bir yön vermenizi istemesi Mayo Klinik Diyet yaklaşımının köşe taşlarından sadece bazıları.

Haberin Devamı

Aç kalmak da tatsız yemek de yasak!

DİYET konusuna bir endüstri, bir mucizeler oyunu, amatör bir hobi gibi bakmaması da Mayo Klinik Diyeti’nin önemli farklılıklarından. Size sadece sağlıklı yiyeceklerle beslenmenizi değil, güzel, lezzetli tatlara sahip çıkmanızı önermesi ve doymamızı”yani diyet yaparken de aç kalmamanızı garanti etmesi de önemli. “İyi beslen. hayattan tat al. Kilo ver” şeklinde özetlediği felsefesi son derece doğru ve insancıl. Mayo Klinik Diyeti, sağlıklı beslenme ve diyetle ilgili pek çok doğruyu birbiri ardına ama sizi bunaltmadan hayatınıza sokmanızı sağlayarak sizi “yeni bir hayat” ve “yeni bir kilo yönetimi” yolculuğuna çıkarıyor. En önemlisi de size ısrarla “kilo alma nedeninizi belirlemeden yola çıkmayın” diyor. Kilo vermenin bir “sağlık yönetimi süreci” gerektirdiğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

Doğru yol gösterici

DİYET konusu suiistimal edilen, yapısı itibarı ile zaten suiistimale açık bir alan. Çakma uzmanların cirit attığı, sahte hapların peynir ekmek gibi satıldığı, herkesin kendini “bilgi ve fikir sahibi” sandığı, “diyetisyen doktorlar- doktor diyetisyenler” ve “ne diyetisyen, ne de doktor egzersiz uzmanı sağlıkçıların” yetmedi, “mankenlerin, güzellik uzmanlarının” bile önermeleri ile kafa karışıklığı yarattığı enteresan bir sağlık alanı. Kısacası “bilgi kirliliğinden” de, “ilgi suiistimalinden” de nasibini en çok alan konuların başında bu “diyet meselesi” ve “Hangi diyet?” sorusunun yanıtları var. Mayo Klinik Diyeti kitabı bu karışıklığı bir ölçüde giderebilecek temizlik, saflık ve bilgi gücü ile dolu. Bizim “Yaşasın Hayat Diyeti”nin prensipleri ile de birebir uyan bilgiler ve yaklaşımlar içeriyor. Zaten bu nedenle de “kilo programı”na aldığımız herkesin bu kitabı rehber yapmasını istiyoruz. Kilo sorununuz varsa bu kitaba siz de “bir göz atın” derim...

Haberin Devamı

Diyetten önce içsel motivasyon şart

MAYO Klinik Diyeti’ne başlamak için “içsel motivasyonun önemini” vurguluyor ve size önce şunu soruyor: Hazır mısınız? Daha sonra kahvaltıdan öğle ve akşam yemeklerine, atıştırmalıklardan iş seyahatlerine, egzersizden açlık tokluk düşüncelerine kadar pek çok alanda size müdahale ediyor, doğru ve kalıcı değişimlere teşvik ediyor. Yeni ve iyi alışkanlıklar edinmenize, kötü ve yanlış alışkanlıklardan uzaklaşmanıza özen gösteriyor. Bütün bunlar yeni şeyler değil elbette. Ama doğruların, doğru ve güvenilir merkezler tarafından dile getirilmesi ve üstelenmesi çok önemli. Mayo Klinik kitabı, diyeti uygularken “doktorunuzla görüşün” diyerek tıbbi kontrolün de altını çiziyor.

Mayo Klinik Diyeti kitabı Türkçeye de çevrildi ve Alkım Kitapevi tarafından okurların hizmetine sunuldu. Kilo sorunu olanların bu güvenilir eserden istifade etmesini tavsiye ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları