Bu yazı erkekler için

Erkeklere soruyoruz: Kadınlar Günü’nde kızlarınız, eşleriniz, anneleriniz ve vatandaş olarak diğer kadınlar için neler yapabilirsiniz

Haberin Devamı

KIZLARINIZ İÇİN...

1- Onu sevdiğinizi, onunla gurur duyduğunuzu ona sık sık söyleyin ama bunu sadece güzelliğiyle ilişkilendirmeyin. Başarılarını, cesaretlerini övün.
2- Ona sarılın.
3- Onunla uzun uzun sohbet edin. Ufkunu genişletmesine yardım edin. Siyaset, spor, sanat, teknoloji, müzik, ekonomi ile ilgili konularda konuşun.
4- Kızınızın eğitimiyle ilgilenin. Okulunu ciddiye alın, onun da ciddiye alması için kendisiyle konuşun. Pes etmesine izin vermeyin. Meslek sahibi olabilmesi, ekonomik özgürlüğünü kazanabilmesi için elinizden gelen her şeyi yapın.
5- Kendine güvenmesine, isteklerine sahip çıkmasına yardım edin.
6- Kendi kararlarını vermesi için cesaretlendirin. Karar değiştirmenin, hata yapmanın veya vazgeçmenin dünyanın sonu olmadığını öğretin.
7- Onunla geleneksel kız aktiviteleri dışında aktiviteler yapın. Onu balık tutmaya götürün, evdeki tamir işlerinde size yardım etmesini isteyin.
8- Her problemini çözmeye kalkmayın. Küçük yaştan itibaren problemlerini kendi başına çözmesi için ona fırsat verin. Eğer problemleri ile baş etmeyi, çözümler üretmeyi öğrenemezse ömür boyu size bağımlı olur.
9- Güzel olma çabasını anlayışla karşılayın ama kilosu, görünüşü üzerine çok fazla yorum yapıp baskı kurmayın. Ergenlik döneminde birçok genç kız kilo problemi yaşayabilir. Bu problemi, duygusal bir sıkıntı yaratmadan, onu daha fazla spor aktivitelerine teşvik ederek, daha sağlıklı yemesine yardım ederek çözmeye çalışın.
10- Onu dinlerken yargılamayın ve aşağılamayın. Bazı kızlar diğerlerine göre çok daha fazla konuşur. Anlatma ihtiyacını anlayışla karşılayın. Okulda olan bir olayı en ufak detaylarına kadar anlatması içinizi sıkabilir ama sabırla dinleyin. Eğer dinlemezseniz, onu susturursanız, aranızdaki iletişim kanallarını kapatırsınız. Hiçbir şey anlatmamasını mı yoksa her şeyi anlatmasını mı tercih edersiniz?
11- Ona sakın vurmayın. Dövmek sadece bedenlerine zarar vermez, ruhlarında da onarılmaz yaralar açar.
12- Ona “Hayır” demeyi, çatışmalarla baş etmeyi öğretin. Aile içinde, anne-babasına kendini ifade etmeyi öğrenmeyen, “hayır” diyemeyen, bundan hep çekinen bir kız çocuğu, okulda, işyerinde veya evliliğinde de kendisini ifade etmekten çekinir, istemediği durumlara boyun eğmek zorunda kalır.
13- Duygularını ifade etmesine izin verin. “Cici kızlar böyle konuşmaz”, “Terbiyeli kızlar cevap vermez” gibi kalıplar kızların istemedikleri durumlarda bile kendilerini ifade etmelerini engeller.
14- Kızlarınızla cinselliği, romantizmi, flört etmeyi yaşına uygun olarak konuşun. Özellikle ergenlikte bu konuların önemi artacaktır. Bu yaşlarda, karşı cins tarafından beğenilmek onun için hayatın en önemli konusu haline gelebilir. Bu normaldir, anlayışla karşılayın. Onunla bu konuları rahatça konuşup ona doğru bilgiler verebilmek için hazırlıklı olun. İleride sağlıklı bir cinsellik yaşamasını istiyorsanız, onu korkutmaktan, kendisini kötü hissettirmekten kaçının.
15- İlişkinizin pekişmesi ve aranızdaki bağın kopmaması için en az haftada bir, beraber vakit geçireceğiniz özel “baba-kız” günleri yapın. Beraber geçirdiğiniz bu günler, birbirinize güveninizi güçlendirdiğiniz, ona hayata dair şeyler öğrettiğiniz, onun sıkıntılarını konuştuğunuz, ona değer verdiğinizi gösterdiğiniz önemli günlerdir. Bu günlerin kıymetini o “yuvadan uçup gittiğinde” çok daha iyi anlayacaksınız.

Haberin Devamı

EŞLERİNİZ İÇİN...

Haberin Devamı

1- Onu sevdiğinizi söyleyin, söyleyemiyorsanız veya fırsat bulamıyorsanız bir not yazıp bırakın.
2- Ona saygı gösterin. Kendinizden aşağı görmeyin, küçümsemeyin, baskı uygulamayın.
3- Ona hiçbir bahaneyle, hiçbir durumda el kaldırmayın.
4- Onu dinleyin. Hem de başka bir şeyle ilgilenmeden, gözlerine bakarak...
5- Uyanınca ona sarılın, uyumadan önce ona sarılın, işe gitmeden önce evden çıkarken ve eve gelir gelmez ona sarılın.
6- Ona çiçek veya eve gelirken sevdiği bir tatlı alın.
7- El ele yürüyüşe çıkın.
8- Çocuğunuzun bakımını ve eğitimini adil olarak paylaşın.
9- Mutfakta, bulaşıklarda, yemek hazırlanmasında, ev işlerinde ona yardım edin.
10- Yeni bir şey giydiğinde ona iltifat edin. Saçını değiştirdiğinde dikkat edin.
11- Ona kahvaltı hazırlayın.
12- İşe gittiğinizde onu öğle yemeğine davet edin.
13- Film seyrederken elini tutun.
14- Yorgun olduğunu söylediğinde yardım edin.
15- Geç kalacaksanız arayıp haber verin.
16- Bu gece yemeği siz yapın.
17- Gün içinde onu arayın.
18- Başkalarının yanında da ona ilgi gösterin.
19- Nasıl hissettiğini sorun.

Haberin Devamı

ANNELERİNİZ İÇİN...

1- Onu sevdiğinizi söyleyin ve sizin için yaptığı fedakarlıklardan dolayı ona teşekkür edin.
2- Onu her gördüğünüzde sarılın.
3- Ona saygı duyun. Kibar olun, azarlamayın, ters davranmayın, “Çok işim var şimdi konuşamam” diyerek telefonu kapatmayın.
4- Ona çiçek alın.
5- Onu yemeğe çıkarın.
6- Evine uğrayıp tamir edilmesi, halledilmesi gereken ufak tefek işleri halledin.
7- Mutfak alışverişini yapın.
8- Eşiniz ve anneniz arasında kalmayın. Kendinizi birini tercih etmek zorunda hissetmeyin, taraf tutmayın. Birbirlerinden şikayet ettiklerinde dinlemeyin, “Meselelerinizi birbirinizle konuşarak halledin” şeklinde bir yorum yaparak aradan çekilin. İkisine de sevgi ve saygı göstererek dengeli bir ilişki kurabilirsiniz.
9- Mümkün oldukça sabahları arayarak hatırını sorun.
10- Sabah arayamadığınızda geceleri arayıp iyi geceler dileyin.
11- Bazen gün ortasında arayıp bir ihtiyacı olup olmadığını sorun.
12- Onu sinemaya, tiyatroya veya bir konsere götürün.
13- Onunla zaman geçirin, uzun uzun sohbet edebileceğiniz özel bir vakit ayarlayın.
14- Sağlığını takip edin, destek olun.
15- Anılarını dinleyin. Kendisinden, ailenizden, arkadaşlarından bahsetmesine izin verin. Yaşı ilerledikçe, konuşma, anlatma ihtiyacını giderebileceği arkadaşlarının yavaş yavaş azaldığını, giderek yalnızlaştığını unutmayın.
16- Onunla tartışmayın. Eğer ergen değilseniz ona kendinizi ispatlamak için uğraşmayın. Ona tolerans gösterin.
17- Onu görebilmek için bir rutin belirleyin ve o günlerde mutlaka onunla görüşün. Onunla geçirdiğiniz her günün ne kadar kıymetli olduğunu o bu dünyadan gittiğinde daha iyi anlayacaksınız.

Haberin Devamı

DİĞER KADINLAR İÇİN...

1- Kadına şiddet konusunda duyarlı olun. Etrafınızda şiddet uygulayan erkekler varsa onları engellemek için elinizden geleni yapın.
Konuşun, eğitin, öfke kontrolünü öğrenmek için yardım almalarını önerin.
2- Kadınları aşağılayan, küçümseyen sözler kullanmayın.
Onları görünüşlerine göre yargılamayın, kategorize etmeyin.
3- Oğullarınıza, oğlunuz yoksa etrafınızdaki diğer genç erkeklere kadına saygılı olmayı, adil olmayı, vicdanlı olmayı öğretin.
4- Cinsel ayrımcılığa izin vermeyin. Son yıllarda yapılan birçok araştırma gösteriyor ki kadınlar, katılım gösterdikleri, aktif oldukları her alanda belirgin şekilde pozitif farklılık yaratıyorlar.
Bu fark, gelişmiş toplumlarda net bir şekilde gözleniyor.
Cinsiyet ayrımcılığının toplumlara zarar verdiği gerçeğini etrafınızdaki erkeklere anlatın, onları eğitin.
5- İşyerinizde kadınların ezilmesine, eşit olmayan maaş almasına, haklarının yenmesine, dışlanmalarına, taciz görmelerine izin vermeyin.
Kendilerini korumalarına, eşit şartlarda çalışmalarına destek olun. Bu tavrınızla diğer erkeklere de örnek olun.
6- Kızların eğitim alabilmeleri için katkıda bulunmaya çalışın. İster bu konuda çalışmalar yapan kuruluşlara maddi yardım yapın.
İster komşunuzla, arkadaşınızla, etrafınızdaki kişilerle konuşarak, kızını okula göndermesi, eğitimini tamamlaması için ikna edin.

Yazarın Tüm Yazıları