Davranın, nabız tutuyoruz

YAPACAK bir şey yok, seçim yaklaştı, araştırma şirketleri de “Davranın! Gün yapışılan nabzı ölçme günüdür” diyerek sokağa döküldü.

Haberin Devamı

Bu araştırmaların bazıları “Başbakan’ın masasındaki son araştırma”, bazıları da “Muhalefeti umutlandıran araştırma” kontenjanından oluyor, ağırlık merkezi kaymış vaziyette karşımıza çıkıyor.
Anlaşılır bir hal sayılabilir bu vaziyet, bu farklar. Hipersonik hızda gelişen gündem en azından kararsızların zihinlerinde Meksika Dalgası efekti yapıyor, yüzdeler de değişebiliyor.
Bu araştırmaların hazırlanma aşamasını veya sonuçların analizini objektif bulmayanları da anlamak gerekiyor netice itibariyle.
Yine de özellikle sütun yazanlar, ekranda çene yoranlar için “elastik yoruma” imkân tanıması bakımından son derece çekici araştırmalar çıkabiliyor.
Bakınız Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin araştırması... Bu araştırmayı ilginç kılan özelliklerin başında, 19 Aralık’ta başlamış olması geliyor herhalde.
19 Aralık-23 Ocak arasında 1504 vatandaşın cevapları ışığında “Kim ne kaybetti? Kim ne kazandı” sorusuna net bir cevap bulmak garantisi yok elbette ama bir fikir edinmeye yardımcı olabilir.
En popüler, en memnun olunan lider sıralamasında Başbakan Erdoğan birinci sırada.
Ancak şöyle bir detay var. “Beğenilen lider” temalı soruya haziran ayında, henüz cemaat ile köprülerin tam olarak atılmadığı Gezi günlerinde Erdoğan’a yüzde 41 oranında destek çıkmış.
“Çam sakızı, çoban yıldızı, demokrasi paketi” filan derken Eylül 2013’te yüzde 49’a ulaşan bu destek, Ocak 2014’e geldiğimizde yüzde 44’e gerilemiş.
Bu neticeden hareketle “Ankara’dan haziran ayında maklube yüküyle saatte 41 kilometre hızla yola çıkan tren ocak ayında yük indirmesine rağmen 44 kilometre hıza ulaşmıştır. Annenizi mi daha çok seviyorsunuz babanızı mı” sorusuna cevap arayabilir, cemaatin sandık etkisini yorumlayabilirsiniz mesela! Tabii isterseniz...
Araştırmada bugünlerde gündeme çok uzak olsa da elbette yeniden tartışacağımız “Erdoğan sonrası AKP” için de bazı veriler var.
Sonuçlara bakınca, herhangi bir adayın kopmadığını görünce şaşırmıyoruz elbette.
“Erdoğan’dan sonra kim” sorusunun cevabında belirleyici kişi bizzat Erdoğan olacağı için şu anda konuşmak biraz da boş açıkçası.
Ancak vatandaşın 2014 başı itibariyle bakışı belki de bu yüzden, henüz Erdoğan kimseyi işaret etmemişken daha anlamlı hale geliyor.
Birinci sırada yüzde 28 ile Cumhurbaşkanı Gül’ün adının zikredildiğini görüyoruz ancak eylül ayına göre yüzde 8 oranında destek kaybetmiş bu hususta!
Yıldızı parlayan kim? Elbette Numan Kurtulmuş. Yüzde 16’lık bir kesimin ağzından dökülmüş adı ancak bunu büyük başarı görmek lazım. Destek yüzde 6 oranında artmış. “Kaset pususundan” kurtularak daha da güçlendiği düşünülürse, gizli birinci olmasa da “çok kuvvetli aday” demek gerekir artık.
Yıllarca bu mevki için adı geçenlerde ise durum şöyle: Binali Yıldırım (4.3), Ahmet Davutoğlu (6.4), Ali Babacan (8.1)...
Bir ilginç noktalık daha yerimiz vardır herhalde.
Anket 17 Aralık’ın en toz-toprak günlerinde yapılmış. Yüzde 0.5 oranında destek alanları bile görebiliyoruz.
Peki 17 Aralık fırtınasının kabineden, belki de siyaset sahnesinden uçurduğu isimlerin adları?..
Güler, Bağış ve Bayraktar’ın adları yok; sadece Suat Kılıç, o da yüzde 1.7 tarafından dillendirilmiş.
Ertuğrul Günay’a yüzde 4 destek atılan bir ortamda yastıkları yumruklayarak ağlasalar yeridir tabii, o ayrı!
Âdettendir. Oy oranları nasıl görünüyor araştırmada pekii?
AKP birinci (yüzde 41.7), CHP (29.5), MHP (15.4), BDP (6.5) şeklinde sıralanıyor; kararsız oyların giydirilmiş şekli bu.
Bütün bunlara kafa yormayacağınız bir pazar dilerim...

Yazarın Tüm Yazıları