Koridor yetmedi ‘yeni faiz’ oldu

Merkez Bankası dün aldığı faiz kararıyla piyasaları yine hayal kırıklığına uğratırken, Başbakan ve bazı bakanları yani Hükümeti memnun etti.

Haberin Devamı

Faizlerin değiştirilmemesine karşılık, istisnai günlerde uygulanmak üzere yeni bir faiz oranı daha açıklandı. Böylece 4 ayrı faiz oranının bulunduğu faiz koridorunun netleştirilmesi beklenirken, tam aksine bir faiz oranı daha eklenmiş oldu.
Bir başka deyişle Merkez Bankası’nın faiz oranları neredeyse tümüyle gösterge olmak özelliğini kaybetmiş oldu.
Bu durum Merkez Bankası’nın belirsizliği artık azaltmak yerine daha da artırma yolunu seçtiğini gösteriyor. Piyasalar tam bir şaşkınlık içinde, bu yeni faiz oranının ne zaman, ne yöntemle uygulanacağını tartışırken, önümüzdeki döneme ilişkin belirsizliklerin arttığı konusunda da hemfikir.
Piyasaların Merkez Bankası’nın bu kararına ilişkin ilk tepkisi kurların daha da yükselmesi biçiminde oldu. Ancak yine de verilen tepkinin sınırlı olduğunu, önümüzdeki dönemde asıl tepkinin belirginleşeceğini söyleyebiliriz. FED’in tahvil alımı miktarını tekrar azaltma kararı vermesi halinde, bu belirsizliğin de etkisiyle kurların yukarı çıkışının daha da hızlanması sürpriz olmayacak.

NASIL YAPILACAK?

Merkez istisnai günler için deklere ettiği yüzde 9 faiz oranını nasıl uygulayacak derseniz; piyasa uzmanları bunun bir yolunun istisnai günler için bu oranın resmen açıklanması olabileceğini söylüyorlar. Ancak pek ihtimal vermiyorlar.Bir başka yöntem ise Merkez’in marjinal fonlama faizi olan yüzde 7.75’den fonlama yapması ama fonlama miktarına sınırlama getirip, bankaları geç likidite penceresine yönlendirmek olabileceği söyleniyor. Bununla birlikte TL ihtiyacını artırmak için döviz satış miktarları da artırılabilir. Piyasalar belirsizliği, öngörülebilirliği
azaltacak bu yönteme daha fazla ihtimal veriyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları