Bir kent bir efsane...Maradona ve Napoli..

Napoli.. Tarihin en acılı kentlerinden.. Yanıbaşındaki Pompei'nin tüm halkı 1900 yıl önce bir felaketle can verdi. Vezüz yanardağı 25 bin nüfuslu kentin üzerini lavla örttü.. Uyur pozisyonda olan çocuklar, sırtlarındaki mücevher çuvalıyla sokak kapısını açmaya çalışan kadınlar, erkekler.. Hepsi taş kesildi.. Felaket, bir şehri haritadan sildi.

Haberin Devamı

İşte felaketten yüzyıllar sonra o kente çok uzaklardan bir kahraman geldi. Diego Armando Maradona. Kentin kara hatırasını sildi. Bir halkı ayağa kaldırdı.

NAPOLİ VE MARADONA BİR "AŞK" MASALIDIR
Pompei Napoli için ne kadar acı bir anı ise Maradona da o derecede güzel bir hatıra... Maradona ve Napoli, bir kent ile bir efsanenin birbiriyle uyumunun şahane örneği. İkisinin birlikteliği bir aşk tadında. Maradona, çizmenin güneyinde gerçek bir destan yazdı... Napoli halkı da O'nu bağrına bastı..

O, Napoli için Neler yapmadı ki..
Napoli gibi mütevazı bir kent 1987 ve 1990 yılında Serie A şampiyonu olurken dümende Tangocu vardı..
Milan, Juventus, İnter, Roma, Lazio gibi devlerin arasından sıyrılıp şampiyon olmak elbette bir mucizeydi.. Ama yeryüzüne mucizeler yaratmak için gelmemiş miydi Maradona... Bu küçük şehre 1989’da UEFA kupası gelirken baş aktör yine çılgın Arjantinliydi.

MARADONA'DAN NAPOLİ HALKINA: "BİR GÜNLÜĞÜNE ARJANTİNLİ OLUN"
1990 Dünya Kupası İtalya'da yapıldı. Yarı final Armando'nun ikinci evi Napoli'deydi. San Paolo Stadı İtalya-Arjantin kapışmasına ev sahne oldu.

Maçtan bir gün önce Maradona’nın ağzından dökülen sözler Napoli halkını kendi yanına çekmek için tam bir duygusal kışkırtmaydı:

Haberin Devamı

"Hayatınızın 364 günü İtalya'yı ve milli takımınızı tutabilirsiniz. Ama gelin bir günlüğüne benim dediğimi yapın. Yarın, ne olur beni ve Arjantin'i destekleyin"

Ve Diego baştan çıkaran bu söylemiyle stadtaki İtalyanların yarısından fazlasını yanına çekti.

Sonuç tam onun istediği gibi oldu.. İlker Yasin'in en formda olduğu dönemde Trt'de anlattığı maçı penaltılarla Arjantin kazandı. Futbol oynadığı kentin halkı bayrağını bir kenara koyup maç süresince Maradona'yı destekledi. Hançeresini yırtarcasına.. Paolo Maldini'nin söyledikleri çarpıcıydı: "Maç Napoli'de oynanmasaydı biz finale çıkardık."

MENOTTİ: "DİEGO BANDO TAKIMINDAN ORKESTRA YARATTI"
Maradona'yı iki efsaneden dinlemiştim. Menotti ve Dino Zoff.

O'nun hocalığını da yapmış olan Arjantin'li teknik adam Menotti:
"Messi ile Maradona'yı kıyaslıyorlar. Gülüyorum. Messi, bir orkestrada (Barcelona) yer alıyor. Oysa Diego, bir bando takımını (Napoli) orkestraya dönüştürmüş efsanedir."

Haberin Devamı

Zoff: "Oynarken, Pele'den, Cruyyf'tan, Platini'den, Gerd Müller'den nice goller yedim. Ama Maradona kadar fantastik olanını görmedim. Sahaya en çok yakışan odur"

NAPOLİ MEYDANINDAKİ DANTE HEYKELİNDE O'NUN FORMASI
Ya, böyle işte. Napoli halkı boşuna meydanındaki Dante Heykeline 10 numaralı Maradona formasını giydirmedi.
Böylesine dev bir futbolcunun yeşil sahalara vedası ise acı oldu. Doping ve kokain belası onu da avucuna aldı..

Galatasaray hazırlık maçı için Napoli'deydi. Gazeteciler Maradona'nın vergi borcundan dolayı Napoli San Paolo Stadı'na girme yasağını hatırlatınca bakın Fatih Terim nasıl bir karşılık veriyor:

POMPEİ'NİN KÜL BULUTLARINI MARADONA YOK ETTİ
"Bu stad tarih kokuyor. Futbolun giremeyeceği yer yoktur. Maradona'da isteği zaman bu stada girer"

Haberin Devamı

Çok doğru söylüyorsun Hocam. Hem o stadyum hem de o kent hala Maradona kokuyor. Çünkü Bounes Airesli, o güne kadar sadece Pompei değil Napoli'de de yaşayanların aklında hep canlı kalan Vezüv yanardağının kül bulutlarını tamamen yok eden adamdır.. Ve o coğrafyaya kendi kokusunu saldı. Hiç çıkmayacak etkide..
Napoli'den bir Maradona geçti...

Yazarın Tüm Yazıları