Türkiye'nin futbol eken yıldız biçen emektarı: İSMAİL HOCA

Haberin Devamı

Sahada kar beyaz saçlı, 65’inde bir adam. Peşinde 33 çocuk. Hepsi tiril tiril formalarını giymişler. Delikanlılara taş çıkartan hocalarının karşısında antrenman öncesi dizilmişler.

İSMAİL HOCA VE ÖĞRENCİLERİ / FOTO GALERİ

Hevesle, merakla, şevkle bakıyorlar gözünün içine. Pür dikkat dinliyorlar. İsmail Hoca’nın düdüğüyle başlıyor antrenman. Dersiniz ki bu adam bu yaşta değil. Onlarla ısınma koşusu yapıyor, yerlerde zor hareketlerin altından kalkıyor. Çobanisa Belediyespor’un antrenörü İsmail Şahin, Türkiye’de, belki de dünyada eşi benzeri olmayan bir futbol adamı.

TÜRKİYE'NİN FUTBOL EKEN YILDIZ BİÇEN EMEKTARI / WEB TV

Turgutlu’da sırtını dağlara yaslamış bir köy Çobanisa. Takımının renklerini taşıyan mavi montuyla köyün girişinde karşılıyor bizi. O önde motorla gidiyor, biz arkada takipteyiz. Yolda herkesle selamlaşıyor. Ve geliyoruz sahaya... Barakadan bozma soyunma odalarının yanında, İzmir’de bile çoğu takımda olmayan yemyeşil bir saha...

Haberin Devamı

Türkiyenin futbol eken yıldız biçen emektarı: İSMAİL HOCA

Az rastlanır bir kahraman

Çobanisalı İsmail Hoca, milyarlarca doların döndüğü futbolda az rastlanır bir öykünün kahramanı. 44 senedir köy çocuklarına gönüllü futbol okulu kurmuş. Futbol uğruna 24 inek, mal mülk satmış. İki altyapı, bir de amatör ligde mücadele veren takımı bulunuyor. Türkiye’de yapılan tüm antrenörlük seminerlerine katılıyor, liglerdeki hocaların çoğunu tanıyor. Takımlar Manisa’ya geldiğinde onun yıllardır tırnaklarıyla dokuduğu sahada antrenman yapıyor. İsmail Hoca, köy yerinden birçok yıldızı da futbol dünyasına kazandırmış üstelik. Ölene kadar o sahayı, çocukları bırakmayacağını anlatıyor. Şimdi tek derdi bütünşehir yasasıyla mahalle olması gündeme gelen köylerinin takımının kapatılacak olması. Ama o, “Olsun. Bir yerlerden bulup buluşturur, yeni yönetim kurar çocuklara futbol oynatmaya devam ederim” diyor.

Türkiyenin futbol eken yıldız biçen emektarı: İSMAİL HOCA

Haberin Devamı

Hiç futbol oynamamış

İsmail Şahin’in spora ilgisi ilkokul yıllarında başlamış. Hiç futbol oynamadan antrenör olma hikayesini şöyle anlatıyor. “İzmir spor müdürü vardı eski hakemlerden, Halil Erdoğan Unutmak. İlkokul öğretmenimdi. Orada voleybola başladık. Atletizm yaptık. Müthiş Fenerliydi. Sonra biz de Fenerli olduk. Futbol oradan gari bize geçti. Ama hiç oynamadım. 1969’da Çobanisa 8 Eylül Kulübü’nü Manisa’dan aldık. İyi bir yönetim yaptık. Bakkal Ahmet Karahasan, başkan oldu. Ondan sonra antrenör olarak koltuğa ben oturdum. Birinci amatöre çıktık. İlk şampiyonluğu aldık. Arka arkaya 4-5 sefer şampiyon olduk. Eskiden rençberlik yapardık. Babamızın tarlaları vardı. Sonra futbola kendimizi adadık. Gazeteleri okuyarak geliştirdik. Kurslara gittik, antrenörlük diploması aldık. 14 şampiyonluk yaşadık.”

Haberin Devamı

Türkiyenin futbol eken yıldız biçen emektarı: İSMAİL HOCA

İsmail Hoca, kurduğu sistemi şöyle aktarıyor: “Köydeki çocukları 7 yaşlarına geldiğinde alıyorum, yetiştiriyorum. 8-14 yaş arası altyapı. Bazen 80 kişi oluyor. İçki yok, sigara yok. Kötü yol yok. Binlerce çocuk geçti elimden. Sonra transfer olup gidiyorlar. İyi elemanlar yetiştirdik. Sekiz profesyonelim var. Atilla Özcan, Akhisarspor’u şampiyon yaptı. Mustafa İçen... Tevfik Lav vardı, rahmetlik oldu. Burada forma giydi. Ersun Yanal geldi 10 gün, anlaşamadık gitti. Ayhan Ülkü vardı.”

Amatör Lig’de de mücadele eden Çobanisa Belediyespor geçen sene 18 maç yapmış, 1 beraberlik, 17 galibiyet almış. 13 gol yemiş, 127 atmış. İsmail Şahin, anlatıyor: “Türkiye tarihinde rekordur herhalde. Köy belediyeleri kapanacak. Dolayısıyla kulübün de kapısına kilit vurulacak. Ama ben yeniden yönetim yapacağım. Kulübü öldürtmem.”

Haberin Devamı

Türkiyenin futbol eken yıldız biçen emektarı: İSMAİL HOCA

Sahaları yemyeşil... İsmail Hoca varını yoğunu, emeğini buraya yatırmış. Bir bakıyorsunuz çim makinesinin üzerinde, bir bakıyorsunuz malzemeleri yıkıyor, hazırlıyor: “Bu saha 20 senedir böyle. Çiminin sulamasını, bakımını kendim yapıyorum. Paraya pek önem vermedim. Belediyeden maaşımı alıyorum. Emekli olduk. Başka bir şeyimiz kalmadı elimizde. Malım mülküm, param hep gitti. Bir kere burada malzemelerimizi çaldılar. Şampiyonluk maçı var, başkana çıktım. ‘Yarın şampiyonluk maçı var, soyunma odalarına girip bütün eşyaları çaldılar, ne yapcez?’ dedim. ‘Boşver, sahaya çıkmayın’ dedi. 24 inekten sata sata bir tane kalmıştı. Onu da sattım. Malzemeleri aldık. Şampiyon olduk. 1. Amatör’e çıktık. Hepsini gençliğe harcadık. Hep kendimden... Son nefesime kadar yapacağım. Bana çok teklif geldi. Buradan ayrılmaya kıyamadım. Bu sahayı kendim ektim, bu hale getirdim. Birkaç sefer Kulaspor’a gittim. Diz boyu ot oldu. Rezil oldu buralar. Turgutluspor’a da gittim bir sene sahalarına baktım.”

Haberin Devamı

Türkiyenin futbol eken yıldız biçen emektarı: İSMAİL HOCA


ALMANLAR UNUTMADI

“Türkiye liglerinde ne kadar takım varsa Manisa’ya geldiklerinde idmanı burada yapıyorlar. Bu çocuklar da yıldızları görüyor. Almanya Milli Takımı geldi. İsviçre, İngiltere genç milliler geldi.  Federasyondan bir heyet Almanya’ya gittiğinde, bir Alman, içlerinden birinin Manisa’dan olduğunu duyunca, ‘Çobanisa’dan İsmail Şahin... Sat kara danayı al Maradona’yı’ diyor. Benim lafımı hatırlatıyor. ‘8 tepsi börek getirdi, ayran verdi unutmayız’ diye ekliyor. Her yere misafirperverlik yapmışımdır.”

HOCALARIN HOCASI

Futbolun temiz yüreği

Seçkin Topçu (Hacettepespor Sportif Direktörü):Geçen sezon Play-Off’larda final oynamaya geldiğimizde antrenman için bize sahasını vermişti. Futbolcularımızla ilgilendi, çocuklara masaj yaptı. İsmail Hoca’nın hikayesi bizi de çok etkiledi. Futbola verdiği emek takdire şayan. Federasyonun böyle insanları koruma altına alması lazım. İsmail Hoca futbolun temiz yüreğidir.

Örnek alınmalı

Yılmaz Vural (Sanicaboru Elazığspor Teknik Direktörü): Futbola verdiği bu hizmet çok takdire değer. Örneklerinin artmasını dileriz. Ona futbola verdiği bu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Örnek alınması gereken bir emek.

Gönülden bağlı

Mümin Özkasap (Manisaspor Altyapı Teknik Koor.): İsmail Hoca, küçük yaştan alıp belli bir noktaya değer yetiştirmeyi kendine göre addetmiş. Futbola sevginin yanında saygısı da olan bir adam. Bu tip gönül bağlarıyla sarılan çok az insan kaldı.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları