Hindibanın beyaz olanı

Hiç beyaz hindibanın tadına baktınız mı? Ben birkaç kez, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde et yanına garnitür ve salata olarak tatma şansına sahip oldum ve pek beğendim.

Haberin Devamı

Ve sonradan  öğrendim ki, beyaz hindiba aslında Türkiye’de de üretiliyormuş. Arman Badur tarafından özel koşulları gerçekleştirilerek üretilen beyaz hindiba umarım çok yakın bir zamanda mutfaklarımızda yaygın olarak kullanılmaya başlanır.
Beyaz hindiba, tahmin edebileceğiniz gibi bizim anneannelerimizin bahçelerden toplayıp yemeğini yaptıkları kara hindibanın yakın akrabası.
İlkbaharda tohumları toprağa atılan beyaz hindibanın kökleri soğuk bir ortamda bekletiliyor. Daha sonra su dolu kaplarda bekletilen kökler tekrar filizleniyor, yaprak açıyor ve işte bu yapraklar beyaz hindiba adını alıyor.
Söylentiye göre beyaz hindibanın keşfi tesadüfe dayanıyor. Belçikalı bir çifçti hindibanın köklerini mahzeninde unutuyor ve günler sonra baktığında köklerden çıkan beyaz yaprakları görüyor. Tadına baktığı yaprakları çok seviyor ve mutfağında kullanmaya başlıyor.
Daha sonra üretim yaygınlaşıyor ve başta Fransa olmak üzere tüm Avrupa’ya yayılıyor. En çok beyaz hindiba üreten ülke Fransa olmasına rağmen, bitki bazı ülkelerde hâlâ Belçika hindibası olarak anılmaya devam ediyor.
İçeriğinin çoğu sudan oluşan beyaz hindiba, karaciğer ve sindirim sistemi için çok faydalı. Ayrıca viaminler ve potasyum bakımından da oldukça zengin. Avrupa’da her mevsim üretilse de “kış sebzesi” olarak adlandırılan beyaz hindiba umarım bizde de kışın habercisi olarak algılanacak kadar yaygınlaşır.

Haberin Devamı

LEBENİYE ÇORBASI

6-7 bardak sıcak suyu orta boy bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Kaynayan suya eti ve yıkanmış nohudu aktarıp arada sırada karıştırarak haşlayın.
Et ve nohut iyice yumuşayınca pirinci ilave edip karıştırın. Bu aşamda isterseniz yıkanmış yeşil mercimek de ilave edebilirsiniz.
Sosu hazırlamak için yumurtayı geniş bir kâseye kırın. Tuz ve unu ekleyip yoğurdu ilave edin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın.
Bu yoğurtlu sosu, azar azar ve sürekli karıştırarak kaynamakta olan çorbaya aktarın. Karıştırma işlemine devam ederek çorbayı 10 dakika daha daha kaynatıp ocaktan alın.
Yağı küçük bir tavada kızdırıp kuru nane ve varsa haspiri kızgın yağda 1 dakika kadar pişirin. Kızgın yağı çorbanın üzerine gezdirip sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 300 gr kuşbaşı kuzu eti
- 1 çay bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış olmalı)
- Yarım çay bardağı kırık pirinç
- 6-7 su bardağı sıcak su
Sosu için;
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı yoğurt
Ayrıca;
- 25 gr tereyağı (5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
- 1 yemek kaşığı kuru nane, haspir

Yazarın Tüm Yazıları