Yürümeyi yeniden öğrendi

Trafik kazasında boyundan aşağısı felç olan ünlü baterist Hakkı Doğusoy’un yürüme hikâyesi, azim ve çalışmanın insan kaderini nasıl yenebileceğini bir kez daha gösteriyor.

Haberin Devamı

Stüdyodan stüdyoya, konserden konsere koşan ünlü baterist Hakkı Doğusoy (45) geçen temmuz ayında geçirdiği motor kazasından sonra felç oldu. Motoru kendi kullanıyordu, son hatırladığı önüne aniden çıkan araç ve zamanında yapamadığı frendi. Altı gün yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi verdi. Hayata tutunmayı başarmıştı başarmasına ama ne ellerini, ne de bacaklarını oynatabiliyordu. Üstelik henüz bilmediği bir şey daha vardı: Hastaneden çıkarken beyin ve sinir cerrahları yakınlarına ‘yürüyemez’ raporu vermişti.
Yakınları, arkadaşları ona bu rapordan hiç söz etmediler. Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne yatırıldı. Geçirdiği büyük kazaya rağmen Doğusoy iyimserliği elden bırakmadı. “Benim moralim hep iyiydi. Yakınlarımdan bile çok... Onlar ‘yürüyemez’ raporunu ta ki yürümeye başlayıncaya kadar benden gizledi. Halbuki aksini hiç düşünmedim. Hep ‘iyileşeceğim’ dedim” diyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea4b87f018fbb8f876975c

SİNEK KOVALAMA MUTLULUĞU

Felcin yanı sıra sağ kalçası da çıkmıştı. Önce bu sorunu halledildi. Kalça düzeltildikten sonra rehabilitasyona ağırlık verildi. Uzman fizyoterapist Hürkan Akkuzu ile saatlerce çalıştı. Verdiği her ödevi üşenmeden, yorulmadan yaptı. “Daha ilk günden egzersizlerin önemini kavradım. Hem hastanede hem de taburcu olduktan sonra bunları tekrar etmemin önemini biliyordum. Her gün 2-2.5 saat egzersizi ihmal etmeden yaptım. Yıllarca davulun başına oturup, sekiz saat çalma disiplinini tedaviye uyguluyorum” diyor.
Önce ayak ve bacaklar, sonra el ve kollar geri döndü. “Her sabah bir değişiklik hissediyordum. İlk olarak sağ elimin işaret parmağını oynattım. Kısa bir süre sonra elime konan sineği kovabildim. Sineği kaçırmak benim için büyük bir olaydı!” Derken televizyon kumandasını kullanmaya başladı. Arkasından telefonuna bakabilmeye, masaj yazmaya...

İLAÇ NİYETİNE BATERİ

Oturabilmesi başlı başına bir olaydı. Fizyoterapisti Akkuzu bunu hissettiğinde, bir stüdyoya götürdü. Baterinin başına oturttu. Bateri çalmak ilaç gibi geldi. Doğusoy, “Genel olarak hayata güzel bakmaya çalışırım. Bardağın dolu tarafını görürüm. Kimse beni asık suratlı görmedi. Beyin cerrahlarının yürüyemez raporuna rağmen başardım” diyor.
Doğusoy’un tedavisi evinde sürüyor. Sadece sol elinde, sürekli o tarafta yatmasından kaynaklanan bir tutukluk var. Akkuzu bunun da normale döneceğini söylüyor.
Doğusoy, “İki ay sonra evime elektronik davul getirip, çalacağım. Öğrencilerimle tekrar derslere başlayacağım. Bu kadar kısa sürede, yürümeyi başardım artık kim tutar beni? Sol kolum da düzeldikten sonra konserlere çıkarım” diyor. Şimdiden ilk konsere davet ediyor.

Haberin Devamı

İyi psikoloji tedavinin parçası

Uzman Fizyoterapist Hürkan Akkuzu, felç olan hastaların hemen rehabilitasyona alınması halinde şansları olduğunu söylüyor. Tıbbi desteklerin yanı sıra hasta psikolojisinin de önemli olduğunu vurgulayan Akkuzu, “Doğusoy şu an tamamen bağımsız, tüm ekstrimitelerini yani kollarını ve bacaklarını eski kas gücüyle kullanabiliyor. Dengeli bir şekilde yürüyebiliyor. Hatta baterisine geri dönebilmesi için mesleki rehabilitasyon uyguluyoruz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları