Kahve ve deniz sigortacılığı

Çay, kahve gibi içecekler tarih boyunca ve dünyanın hemen her yerinde sadece içecek olarak kalmamış, insanları bir araya toplayan, küçük topluluklar oluşturan araçlar olmuşlardır.

Haberin Devamı

Hatta bazen kahveyle başlayan toplanmalar başka şeylere de vesile yaratmıştır. Tıpkı Edward Lloyd’un hikayesinde olduğu gibi.

17. yüzyılda İngiltere’de yaşıyordu Lloyd ve o tarihlerde İngiltere deniz ticaretinde başrol oynuyordu. Edward Lloyd Londra’da bir kahvehane açarak hem kendisinin hem de sigorta sektörünün kaderini değiştirdi. Lloyd’un kahvehanesi kısa zamanda işi denizcilik olanların uğrak yeri haline geldi. O sıralar İngiltere’de deniz sigortacılığı yapan şirket de pek yoktu. Lloyd da kahvehanesinin bir köşesinde denizcilik yapanların sorunlarıyla ilgilenmeye başladı. O öldükten sonra bile kahvehane bağlayıcı görevini sürdürdü.

1769’da Lloyd’un kahvehanesinde toplanan bir kısım sigortacı kendi işyerlerini açtı. Hem de Lloyd Kahvehanesi adıyla. Daha sonra şirket çok büyüdü ve Lloyd’s adıyla faaliyetine devam etti.

İşte bir içeceğin, bir mekanın nelere vesile olabileceğine dair bir hikaye. Kim bilir daha niceleri vardır. Değil mi?

Haberin Devamı

Beğendili bonfile kebap

İncecik yemeklik doğradığınız soğanı ve sıvıyağı derin bir tavaya aktarıp (wok tavası kullanmanızı tavsiye ederim) orta ısılı ateşe oturtun. Sürekli karıştırarak 3-4 dakika, sararıncaya kadar kavurun. Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları ve salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Üzerine parmak şeklinde doğradığınız etleri ilave edip karıştırmaya devam ederek 4-5 dakika daha kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serpiştirin.

Bonfile çok yumuşak olduğu için çabuk pişer. Birkaç dakika daha karıştırarak kavurmanız yeterli olacaktır. Eğer pişmemekte direnirse 1-2 su bardağı su ekleyip kaynatabilirsiniz.

Beğendi için, patlıcanları yıkayıp kurulayın ve üzerlerini çatalla delin. Fırında yumuşayıncaya kadar (çatal içine kolayca batıyorsa pişmiş demektir) közleyin. Akan suyun altında soyup temizleyin ve hafifçe sıkarak küçük küçük doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırıp unu ilave edin. Kısık ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak pembeleşinceye kadar, 2 dakika kavurun.

Patlıcanı ekleyip çırpma teli yardımıyla 2 dakika kadar karıştırın. Sıcak süt ve tuzu ilave edin. Patlıcan sütü çekip koyulaşıncaya kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika pişirin. Son olarak, kaşar peynirini ilave edip karıştırdıktan sonra ocaktan alın.

Beğendiyi servis tabağına yayıp ortasına eti sosuyla birlikte ilave edin. Üzerini maydanozla süsleyip sıcak sıcak servise sunun.

Malzemeler

Haberin Devamı

* 500-700 gr dana bonfile (parmak parmak doğranmış olmalı)
* 2 adet kuru soğan
* 2 tatlı kaşığı domates salçası
* 2 diş sarmısak
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Beğendi için:
* 6 adet ince uzun patlıcan
(4 adet bostan patlıcanı da kullanabilirsiniz)
* 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
* 2 su bardağı sıcak süt
* 1 tepeleme yemek kaşığı un
* 5 yemek kaşığı sıvıyağ
(100 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)
* 1 çay kaşığı tuz
* Yarım demet maydanoz

Yazarın Tüm Yazıları