Soyadı mağduriyetleri

Malum devir evlilik devri değil. Okullarda evli ailelerin çocuğu olmak neredeyse istisna. Bu konuyla ilgili çok şey yazılır çizilir ama ben izninizle büyük denizden sadece bir balık çıkaracağım. O balığın bize yaşattığı mağduriyetleri anlatacağım.

Uzaktan detay gibi görünebilir, boşanırken ileride sorun yaşatacağı hiç akla gelmeyebilir ama annenin soyadıyla çocuğun soyadının farklı olmasının yol açtığı sorunlar bir değil, üç değil, beş değil. Etrafımda o kadar çok örnek birikti ki yazmak istedim. Başlıyoruz:

* VAKA-1: Geçen yıl kızımla gittiğimiz tatilde karşılaştığım muameleyi hiç unutmuyorum. Kızım 20 yaşında. Çok genç anne olduğum için kimse benim bir genç kız annesi olabileceğime ihtimal vermiyor. Buraya kadar iyi, hatta övünebileceğim bir durum. Ama oteldekiler nedense kızımın arkadaşım olabileceğini de düşünmediler. Bakışlar, tuhaf sorular ve garip imalardan anladım ki beni lezbiyen kızımı da genç sevgilim zannetmişlerdi. Ne yapıp edip kızımın nüfus cüzdanındaki anne adına bakmalarını sağladım. Ben ayrı travma kızım ayrı travma yaşamıştı.

* VAKA-2: 12 yaşında ama çok olgun bir erkek annesiyim. Evde kolayca yalnız bırakabiliyorum. Geçenlerde bir gün eve geldiğimde onu sinir içinde buldum. Bana bir kurye gelmiş, Ali “Ben oğluyum, alabilirim” demiş. Nüfus cüzdanını istemişler, göstermiş. Kurye, “Ne biçim oğlu olmak bu, soyadınız aynı değil, benimle dalga mı geçiyorsun bacak kadar boyunla” gibi cümleler kurarak oğlumu delirtmiş resmen. Eve geldiğimde “Anne-babamın boşanmış olabileceği ihtimali neden kimsenin aklına gelmiyor” diye söyleniyordu. Çocuğumun kaybettiği kimliği çıkarırken yaşadığım zorluklara hiç girmeyeceğim.

* VAKA-3: Ve gelelim benim örneğime… İki üç hafta önce Rüzgar’la birlikte uçağa bineceğiz. Havayolları görevlisine Rüzgar’ı kimliğini ve kendi kimliğimi uzattım. Kadının bana ilk sorusu ne olsa beğenirsiniz: “Kim bu çocuk?” “Bilmem yol kenarında duruyordu, baktım yakışıklı da kerata alıverdim” dememek için kendimi zor tuttum. Ve bir ya sabır çekerek “Oğlum” dedim. Tabii klasik tespit hemen akabinde geldi: “Ama soyadlarınız farklı!” İnanın sabır gerektiren bir durum. Karşısındakinin zekasına hakaret etmemekle etmek arasında defalarca gidip geliyorsunuz. Allah’tan kimliklerimden birini değiştirmedim. Onda hâlâ Rüzgar’ın babasının soyadı da yazıyor. Hemen aptala yattım ve “Ah pardon ben size yanlış kimlik vermişim. Bunu buyurun” diyerek uzattım. Ne oldu? Sorun ortadan kalktı. Biz yalandan da olsa aynı soyadı taşıyor gibi görünen ana-oğul olarak huzura erdik.

Tabii sorunun ne kadarı soyadı sorgulamakta, ne kadarı insanımızın her şeye tuhaf bir kuşkuyla bakışında bilmiyorum. Çünkü benim bu konuda dert yandığımı duyan bir erkek arkadaşımın anlattığı örnek tüylerimi diken diken etti. Arkadaşım 50 yaşında, kızı 11. Geçen yıl birlikte Antalya’ya beş yıldızlı otellerin birine tatile gidiyorlar. Mısra tam bir meraklı ergen olduğu için mini barı açıyor, prezervatif kutusunu alıyor, evirip çevirip ne olduğunu anlamayınca paketi de açıyor, yine çözemeyince babasına gelip “Baba bu nedir” diye soruyor. Can diyor ki “İşte o an kafamdan aşağı kaynar sular döküldü. Kızıma onun ne olduğunu nasıl anlatacağıma mı yanayım, otelin ekstralarını öderken resepsiyon görevlisine bu prezervatifi nasıl açıklayacağıma mı diye düşünmeye başladım. Nitekim korktuğum başıma geldi. Resepsiyon görevlisi adam açık açık ‘iyi de beyefendi kızınızla kaldığınız odada neden prezervatif ekstrası var’ dedi. Bir taraftan cüretine sinirlendim diğer taraftan sapkınlıkların ensestin çığ gibi büyüdüğü bir dünyada böyle sağduyulu insanların varlığına şükrettim. Ama tabii kızımın meraklı bir fare olduğunu açıklayana kadar da akla karayı seçtim. Neredeyse eski karımı arayıp yardımını isteyecektim. ”

Yazarın Tüm Yazıları