Bir koyundan beş post çıkartılır mı

ATALARIMIZ, “Bir koyundan iki post çıkmaz” demişler ama o eskidenmiş!

Şimdi değil iki post, ikiden de fazla post çıkartılıyor..
Daha ötesi, çıkartılan post sayısı sürekli artırılıyor ve beşe doğru gidiyor!

LİMON SIKMA OLAYI

Önce, konu ile ilgili bir fıkra anlatalım.
Bir ilde, “limon sıkma” yarışması varmış.
Yarışmacılar, daha önce sıkılmış olan limonları, baştan sıkıyor ve bir ya da iki damla limon suyu çıkartıyorlarmış. Yarışmanın sonlarına doğru, artık kimse bir damla bile limon suyu çıkartamamış. O sırada gelen birisi, sıkılmış limonu almış ve başlamış sıkmaya...
Bir damla, iki damla, üç damla, o da ne? Devam ediyor ve tam 28 damla...
Yarışmayı yöneten, dayanamamış ve hayretle sormuş;
- Beyefendi, mesleğiniz neydi acaba?
- Ben mi? Ben maliyeciyim...

BİRDİ DÖRT OLDU

Bir koyundan çıkartılan postlar, “ortağa verilen borç paralarla” ilgili..
- Birinci Post: 2006 yılına kadar, anonim veya limited şirketin, ortağına “sıfır” faizle veya “düşük” faizle borç para vermesi durumunda, “o para bankaya yatırılsaydı, daha fazla faiz geliri elde edilecekti” denilerek, şirketten “örtülü kazanç dağımı” hükümlerine göre kurumlar vergisi ve cezası isteniyordu..
- İkinci ve Üçüncü Post: 2006 yılında yeni Kurumlar Vergisi Kanunu yayınlandı. Ortağa borç vermenin faturası ağırlaştırıldı. “Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı” ile ilgili 13.maddeye istinaden, yukarıdaki kurumlar vergisine ek olarak;
- Borç paranın faizi kadar, ortağa kâr payı dağıtılmış sayılıyor. Bu kâr payı üzerinden de yüzde 15 stopaj (vergi kesintisi) ve vergi ziyaı cezası isteniyor (ikinci post).
- Dağıtıldığı varsayılan kâr payının yarısı, yasada belirtilen sınırı (2012 yılında 25 bin TL) aşıyorsa, gerçek kişi ortağın “kâr payı geliri” olarak beyan etmesi (üçüncü post) isteniyor.
- Dördüncü Post: 1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6009 sayılı kanunla, ortağa verilen borç paranın faizi üzerinden, dördüncü post olarak “yüzde 18 KDV” alınmaya başladı.
Bu uygulama halen böyle devam ediyor.
Şirketin mali müşavirleri de çekilen borcu güncel faiz oranına göre adatlandırıp, KDV uygulamak suretiyle, şirketi cezalı duruma düşmekten kurtarıyorlar.

BEŞİNCİ POST

Limited veya anonim şirketin ortakları,­ şirketten (normal banka faizini ödeyerek dahi olsa) borç para çektiklerinde (1 lira da borçlansa 1 milyon lira da borçlansa), borçlanan kişiden;
- 300 günden başlayan ve 730 günü yani 73 bin lirayı bulabilen “adli para cezası” istenecek (Yeni TTK. Md.358 ve 562/5-d, Türk Ceza K.Md.52/1)
- Adli para cezası ödenmezse (ertelenmesi mümkün olmayan), “730 güne kadar hapis cezası” uygulanacak (Yeni TTK Md.358 ve 644/b). Adli para cezasından çevrilen hapsin infazı ertelenemeyecek (5275 Sayılı Yasa Md.106/9).
Beşinci post çıkarma da uygulandığında, olay fıkradaki limon sıkmayı da aşacak..
Yasa değişmediği takdirde, çok kişi şirketlerini tasfiye edip, şahıs firmasına dönme ya da ticareti bütünüyle bırakma düşüncesi içinde!
Özetle, olay çok ciddi..
Yazarın Tüm Yazıları