18 yaşından önceki sigortalılık ne işe yarar

Bu konuda yaşanan karmaşa sona ermeyeceğe benziyor. 18 yaşından önceki sigortanın işe yaramayacağı veya ilk giriş sayılacağı vb. söylemler sürüp gidiyor. Şüphesiz bu alandaki karmaşa çalışanların emeklilik planlarını da etkiliyor.

Haberin Devamı

Sigorta günleri

18 yaşından önceki sürelere ait sigorta günleri hiçbir biçimde kaybolmaz. Emeklilikte aranan prim gün sayısının hesabında dikkate alınır.


İşe başlama tarihi önemli

Hizmet sözleşmesi ile çalışanlardan, ilk işe başlama tarihi 1 Nisan 1981 tarihinden önce olanlar için yaş 18’den küçük de olsa bu tarih ilk sigortalılık tarihi olarak dikkate alınacaktır. Yalnız, 1 Nisan 1981’den önce yatan primlerin malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri olması gerekir. Yoksa, çocuğun çıraklık sigortasına kaydı ilk işe başlama sayılmaz.
Dolayısıyla 1 Nisan 1981 tarihinden önce malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini ödemek suretiyle sigorta kaydı yapılan bebek/çocuk 6 aylık olsa bile emeklilik hesaplamasında ilk işe başlama tarihi olarak esas alınacaktır.
Kişinin ilk işe başlama tarihi 1 Nisan 1981’den sonra ise 18 yaşından küçük iken yapılan sigorta kaydı ilk işe başlama olarak sayılmayacak. 18 yaşını doldurduğu tarih ilk işe başlama yani sigortalılık süresinin başlangıcı olarak dikkate alınacaktır.

Sigortalı olunabilir mi?

Haberin Devamı

Sanırım başta cevaplanması gereken soru budur. 18 yaşından önce tabii ki, sigortalı olunabilir. Eğer bir çocuk bir işyerinde hizmet sözleşmesi ile fiilen çalışır ise tabii ki, sigortalı olur. Olması zorunludur! Altına bir kez daha çizelim; asıl olan yazılı sözleşme yapmak değil eylemli olarak çalışmaktır.

Kademeli geçişte 18 yaş uygulaması

Bilindiği üzere 4447 sayılı Kanun ile 8 Eylül 1999 tarihinden geçerli olmak üzere, SSK şartlarında emekli olacaklar için, 50 sayılı Kanuna eklenen geçici 81. maddeye göre yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları kademelendirilmiştir.
Buna göre de, 01.04.1981 tarihine göre 18 yaş ile ilgili sınırlamanın sadece 506 sayılı Kanunun 60. maddesini kapsamakta, bu nedenle geçici 81. maddeye göre aylığa hak kazanma koşullarının belirlenmesinde 18 yaş uygulamasına bakılmamaktadır. SGK uygulaması da bu yöndedir.
Şu halde, sigortalıların 506 sayılı Kanunun geçici 81. maddesine göre aylığa hak kazanma koşullarının belirlenmesinde 18 yaş uygulamasına bakılmaksızın, ilk işe giriş tarihine göre yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi koşulları tespit edilecektir. Söz konusu koşullardan sigortalılık süresi koşulunun tahsis talep tarihinde yerine gelip gelmediği incelenirken ise, 18 yaş uygulamasına bakılacaktır.

Çiftçi ürünlerinde %5 kesinti

Haberin Devamı

Bağımsız olarak tarımsal faaliyet yürüten çiftçilerin ürünlerini sattıkları kamusal ya da özel kurumlar, bu satış tutarlarından belli oranda tevkifat yaparak SGK’ya yatırmak zorundalar. Bu kesintiler bugüne kadar hep %1 olarak uygulandı. Ancak, 1 Ekim 2008’den sonra %5 olarak uygulanması gerektiği halde, eski düzenlemeye yapılan atıftan olsa gerek %1 kesinti yapılmaya devam etti. Ancak, geçtiğimiz günlerde konuyu yeniden değerlendiren SGK, bu kesintinin %5 olarak yapılması gerektiğine karar verdi.

Yazarın Tüm Yazıları