Staj dönemi sigortası emeklilikte işe yaramaz

SONDA söyleyeceğimizi en başta söyleyelim, çıraklar veya stajyer öğrenciler adına yatan primler emeklilik hesaplamasında dikkate alınmaz.

Haberin Devamı

Gerçekten de staj yapan öğrenciler ile çıraklar işyerlerinde pratik eğitimlerini yaparlarken sadece iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası hükümlerine tabidirler. Bir de anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı almıyorlar ise, GSS hükümlerine de tabi olurlar.
Dolayısıyla sosyal sigorta işlemlerinin gerçekleştirilmesi için verilen sicil numarası ve sigorta kartlarında yazan ilk işe giriş tarihi sadece bahsettiğimiz sigorta kolları için ilk işe giriş tarihidir. Bu ise emeklilikte önemli olan ilk işe başlama tarihi olarak dikkate alınmaz.
Uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak suretiyle çalışmaya başlanılan tarih ilk işe giriş tarihi olacaktır. Aynı sicil numarasının kullanılması ise bu sonucu değiştirmez. Dolayısıyla emeklilik hesaplamaları açısından ilk işe başlama tarihi, kişiler adına ilk defa malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmeye başlayan tarihtir.

Haberin Devamı

İşten ayrılış bildirgesi cezası neredeyse kalktı

26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6270 sayılı kanun ile SGK tarafından uygulanan birçok idari para cezasının 1/4 oranında indirildiğini daha önce duyurmuştuk.
Bu sefer, 8 Mart 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6283 sayılı Kanun ile bir indirime daha gidildi. İşten çıkış bildirgesi ile banka sandıklarında işe giriş ve çıkış bildirgeleri için uygulanan para cezası tutarı asgari ücretin 1/10’i oranına indirildi.
Ancak fiili uygulamada uygulanacak ceza daha da düşecek. Bir örnekle açıklayalım. Diyelim işveren, 01.04.2012 günü işten ayrılan işçi A’nın işten ayrılış bildirgesini 10 gün içinde vermesi gerektiği halde, süresi geçtikten sonra ama 30 gün içinde SGK’ya verdi. Ve hesaplanıp uygulanacak cezayı da 15 gün içinde ödeyecek.
5510 sayılı Kanunun 102. maddesi ikinci ve beşinci fıkraları da dikkate alındığında işverenin fiilen ödeyeceği tutar aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
886x1/10x1/4x3/4 = 16,61 TL
Öte yandan, işten ayrılış bildirgesinin süresinde verilmemiş olması sebebiyle 8 Mart 2012 tarihinden önce SGK tarafından uygulanan fakat işverence ödenmemiş para cezaları da aynı şekilde 1/10 oranında indirim yapılarak uygulanacaktır.


 

Yazarın Tüm Yazıları