Ballı cevizli muz

Muzlu sütü de andıran sıcak bir tatlı istediğim için, meyvenin dilimleri yerine yine muzdan yaptığım gnocchi'leri haşlayıp kızarttım ve bal, karamel ve cevizli bir sosla servis ettim. Orijinali patatesle yapılan bir hamur işi olan gnocchi'yi (niyokki diye okunabilir) siz de Anamur gibi lezzetli bir muzla hazırlarsanız, alışık olmadığınız sıcak bir tatlı alternatifi edinebilirsiniz

Haberin Devamı

HAZIRLANIÅžI

Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Toz şekeri orta ateşteki bir sos tavasında karamel haline getirin, süt, bal ve tuzu ekleyip altını iyice kısın. Pürüzsüz bir sos elde edene dek karıştırın ve kenara alıp soğutun.

Muzların üzerine birer çizik atın, yumuşayıp biraz daha aroma kazanması için fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Sonra kabuklarını soyup oda sıcaklığına getirdiğiniz muzların üzerindeki fazla nemi kâğıt havluyla alın. 200 gram net muzu, un ve pudra şekeriyle karıştırıp hamur haline getirin. Unlu bir tezgâhta bu hamurdan yaptığınız yine muz genişliğindeki ruloları ince ince dilimleyin. Hemen kaynar suda pişirmeyecekseniz dilimleri bir tepsiye yan yana dizin ve dondurun. Amaunutmayın dolapta uzun süre bırakırsanız muzlar giderek su salar ve hamuru cıvıklaşır.

Haberin Devamı

Servis öncesinde muzlu gnocchi'leri kaynar suya atın ve yüzeye çıktıkça onları kevgirle alın. Tereyağını mutlaka teflon olan bir tavada kızdırın, muzlu hamurları ekleyip altlı üstlü kızarana dek birkaç dakika pişirin.

Hepsi hazır olduğunda bir tabağa tepeleme doldurun. Sosu üstünde gezdirip pudra şekeri ve cevizi serpin, sonra servis edin.

MALZEMELER

Anamur muzu      4 adet

Pudra şekeri     40 gram

Beyaz un     90-100 gr  Â

Bal          1 çorba kaşığı

Toz şeker        25 gram

Süt          2 çorba kaşığı

Tuz          1 fiske

Tereyağı     1 çorba kaşığı  (Kızartmak için)

Pudra şekeri  (Üstüne serpmek için)

Ceviz içi        2 çorba kaşığı, ayıklanmış

 Kasada saklı likör tarifi

Kara Avrupası'nda bugün meraklı herkesin ismine aÅŸina olduÄŸu birçok likör, simyacı giriÅŸimcilerin ya da keÅŸiÅŸlerin buluÅŸu. Macarların milli sembolü haline gelen Molotof kokteyli görünümlü Unicum da 1700'lerin sonlarında icat edilmiÅŸ. Dr. Jozsef Zwack’ın Avusturya-Macaristan Ä°mparatoru II. Josef'in aÄŸrılarını dindirmek için geliÅŸtirdiÄŸi formülle elde dilen bu 40 küsur baharatlı dijestif likörün hikayesi, II. Dünya Savaşı'nın ardından daha da sıra dışı bir hal almış: Rus iÅŸgaline uÄŸrayan Macaristan'daki birçok kurum gibi, Zwack markalı Unicum fabrikası da devletleÅŸtirilmiÅŸ ama likörün gizli reçetesi aile üyelerinden birinin cebinde ABD’ye kaçırılmış. Yaklaşık 40 yıl New York'ta bir kasada saklı kalan reçete, komünist rejimin yıkılmasına yakın yine Peter Zwack tarafından ülkeye geri götürülmüş ve Macar yapımı Unicum üretimine kalınan yerden devam edilmiÅŸ.   Â

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları