Öğretim üyeleri dışarıda danışmanlık yapabilecek

OLAY sadece danışmanlıkla sınırlı değil, daha kapsamlı...

Haberin Devamı

Üniversitelerdeki öğretim üyeleri, mesai saatleri dışında, yüksek öğretim kurumlarından başka yerlerde, mesleki faaliyetlerde bulunabilecek ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilecekler.

BU DA NEREDEN ÇIKTI?

Yazımızı buraya kadar okuyanlar, haklı olarak soracaklar;
“Bir yanlışlık olmasın. Tam Gün Yasası ile part-time denilen yarı zamanlı çalışma bile kaldırıldı. Öğretim üyelerine ‘ya üniversite ya da serbest çalışma’ denilerek, tercihte bulunmaları istenilmiş ve 30 Ocak 2011 tarihine kadar süre verilmişti. O tarih itibariyle de bu olay kapanmıştı. Şimdi ne oldu da böyle bir durum ortaya çıktı?”
Hemen açıklayalım.
26 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname” ile üniversite öğretim üyelerine, böyle bir avantaj sağlandı. Bununla ilgili olarak,
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 36. maddesine bir fıkra eklenerek, “özel bir düzenleme” yapıldı. Bu özel düzenleme, memurlarla ilgili (mesleki faaliyette ve serbest meslek icrasında bulunmamak, ofis, büro, muayenehane açmamak gibi) genel hükümlerin istisnasını oluşturuyor.
Dün üniversite hastanelerindeki öğretim üyeleri yönünden açıkladığımız bu avantaj, diğer öğretim üyeleri açısından da aşağıda belirtildiği gibi olacak.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA KOŞULLARI

1. Olay üniversitelerdeki tüm öğretim elemanlarını kapsamıyor. Yalnızca kadrolu öğretim üyelerini yani profesör, doçent ve yardımcı doçent ünvanını taşıyanları ilgilendiriyor.
2. Bu avantajdan yani üniversitenin yanı sıra mesai saatleri dışında dışarıda çalışma avantajından yararlanmak isteyen öğretim üyelerinin;
a) Yükseköğretim kurumlarında, yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmaları,
b) Döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamaları,
c) Ek ders ücreti almamaları
gerekiyor.
Yukarıdaki koşullara uyanlar, mesai saatleri dışında yüksek öğretim kurumlarından başka yerlerde, mesleki faaliyetlerde bulunabilecek ve meslek veya sanatlarını, serbest olarak icra edebilecekler.
Bu düzenlemeden önce, öğretim üyeleri (telif kazançları hariç), ücretsiz dahi olsa başka işle uğraşamıyorlardı.

Haberin Devamı

YAPILABİLECEK İŞLER

Yeni düzenleme sonucu, yukarıdaki koşullara uymak kaydıyla, 26 Ağustos 2011 tarihinden itibaren öğretim üyeleri, örneğin; mali, hukuki, finans, yönetim ve akla gelebilecek tüm konularda danışmanlık yapabilecekler, özel eğitim kurumlarında ders verebilecekler, mimari ya da başka projeleri hazırlayabilecekler.
Hemen belirtelim, burada “ince bir nokta” var o da şu; çalışmaların mesai saati dışında yapılması gerekiyor. Buna göre örneğin; öğretim üyesi olan bir hukukçu, mesai saatleri içinde olduğu için duruşmaya katılamayacak ama hukuki konularda görüş verebilecek, danışmanlık yapabilecek.
Dün yazdığımız gibi öğretim üyesi bir tıp doktoru, muayenehanede ya da hastanede çalışabilecek ancak bunu mesai saati içinde yapamayacak..

Yazarın Tüm Yazıları