KDV ve ÖTV patladı vergiler de zıpladı

2010 yılı bütçe sonuçları belli oldu.

Haberin Devamı

Vergi gelirlerinde yüzde 12’lik artış hedefinin aşılarak yüzde 22 olarak gerçekleşmesi, faiz giderlerinin de geçen yıla göre yüzde 9.2 oranında gerilemesinin etkisiyle, bütçe açığı hedeflenenin 10 milyar lira altında gerçekleşti.
KDV VE ÖTV
2010 yılında, vergiler bakımından en yüksek artış KDV ve ÖTV’de göze çarpıyor.
Dahilde Alınan KDV, yıllık hedef olan yüzde 8.5 artışı üçe katlayarak yüzde 26.2, İthalde Alınan KDV ise yıllık artış hedefi olan yüzde 15.2’yi aşarak yüzde 38.5 oldu. Başka bir anlatımla, KDV gelirlerinde yıllık hedefin yüzde olarak yaklaşık 3 katı artış oldu.
Özel Tüketim Vergisi de yıllık hedefi aştı. Özellikle motorlu taşıtlardan alınan ÖTV’de yıllık hedef olan yüzde 12,9 neredeyse 7’ye katlandı.
Vergi gelirlerinin üçte biri olan KDV ile yaklaşık dörtte biri olan ÖTV’deki artış, vergi gelirlerini de zıplattı. Başka bir anlatımla, dün Prof. Güngör Uras Hoca’nın da yazdığı gibi ithalat ve tüketim, vergi gelirlerini artırdı.
Bu arada, düşük kurun da etkisiyle artan ithalatın, dış ticaret açığını ve cari açığı tırmandırması da olayın sevimsiz yönü.. Nitekim dün Hürriyet’te okuduğunuz gibi, Maliye Bakanı Şimşek de bütçedeki iyi tablonun tek sıkıntısının “cari açık” olduğunu belirtti.
FAİZLER VE HAZİNE
Hazine’nin başarılı borç yönetimi ve ekonomideki gelişmelerin de etkisiyle, 2010 yılında faiz giderleri, yıllık hedefin 8 milyar TL altında gerçekleşti.
2010 yılında faiz dışı harcamalar, 230 milyar liralık harcama hedefini 15 milyar lira aşarak 245 milyar TL oldu. Buna rağmen yıllık bütçe açığının, hedeflenenin 10 milyar lira altında gerçekleşmesinde, vergi gelirlerindeki 17 milyar liralık artış ile faiz hedefindeki 8 milyar liralık gerilemenin büyük payı var.
Böyle olunca, faiz dışı fazla da geçen yıla göre yaklaşık 20 kat arttı.
Faiz dışı fazladaki artış, bütçe açığındaki gerileme olumlu ancak harcamalara da dikkat etmek gerekiyor. 2011 yılında yapılandırmadan gelecek olan paranın, bütçede gelir olarak gösterilmemesi, 2011 bütçe açığının da hedeflenin altında gerçekleşmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

KDV ve ÖTV patladı vergiler de zıpladı

Yazarın Tüm Yazıları